Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сва новинарска и удружења и европски званичници једногласни о новом косовском пропису: „Црни дан за слободу медија“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2024.

Сва новинарска и удружења и европски званичници једногласни о новом косовском пропису: „Црни дан за слободу медија“

Усвојени Нацрт закона о Независној комисији за медије у косовској Скупштини изазвао је бурне реакције новинарских удружења, од локалних до европских.

Нацртом се предвиђају драконске казне, које могу лако довести до затварања мањих медија. Опозиционе странке које нису гласале за Нацрт закона најављују да ће Уставном суду упутити на оцену уставности поменути Нацрт закона о Независној комисији за медије.

Скупштина Косова је на седници 11. јула, без учешћа посланика опозиције, усвојила закон о Независној комисији за медије, на чији садржај су одмах по усвајању примедбе изнели Канцеларија ЕУ на Косову, мисија ОЕБС, Савет Европе, струковне организације и невладине организације, оценивши да је закон у супротности са европским стандардима.

Упркос сугестијама новинарских удружења, Европске уније, ОЕБСа и других међународних фактора да Нацрт закона о Независној комисији за медије није у складу са европским стандардима, пре пет дана владајућа већина у косовској Скупштини усвојила је Нацрт закона.

Њиме се предвиђа лиценцирање онлајн медија, њихово праћење и казне до 40.000 евра. Председница Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) Ивана Вановац каже за Инсајдер, да постоји апсолутна сагласност свих новинарских удружења (без обзира на националност), цивилног друштва и међународних организација о штетности закона:

„Овај закон озбиљно ограничава медијску слободу, контролише медије кроз могућност политичког уплива и успорава њихов рад. Уместо саморегулације као најдемократскијег облика уређења електронског медијског простора, косовски законодавац се определио да поље електронских медија регулишу органи власти“, каже Вановац.

Асоцијација новинара Косова (АНК) је начинила још један покушај, затражила је данас од председнице Вјосе Османи да се јавно изјасни о усвојеном закону о Независној комисији за медије.

„Тражимо од председнице Вјосе Османи-Садриу да подели са јавношћу став о овом закону и да се не ограничава на своју формалну улогу потписивања указа за објављивање закона. Слободни медији и медијски плурализам су камен темељац демократског друштва, а када овај темељ почне озбиљно да се тресе, онда председник државе има обавезу да се јавно изјасни“, стоји у саопштењу.

Председница Друштва новинара КиМ Ивана Вановац наглашава и да је закон правно нејасан:

„Његови чланови нису конкретизовани нарочито у делу о новчаним пеналима предвиђеним за кршење етичког кодекса, а чија висине се креће од 200 до 40.000 евра. Затим, онлајн медијима, или како се они у закону називају “платформе за дељење видео садржаја”, биће потребне дозволе Независне комисије за медије за дељење видео садржаја.Тај део закона је веома нејасан“, наводи саговорница Инсајдера.

Као најопаснији део закона удружења новинара виде то што закон косовским властима пружа могућност успостављања контроле над медијима. То се огледа у томе што чланове Независне комисије за медије бира Скупштина. А, овај законе је “фиксирао” мандат чланова на четири године и то уз могућност реизбора. Уједно, број чланова комисије је повећан са седам на 11.

„Дакле, имамо комисију чије чланове бира државни орган, имамо медије којима је за емитовање видео материјала потребна дозвола те комисије и имамо могућност изрицања казни од 40.000 евра медијима. Не треба бити превише оштроуман да би се схватило шта то значи за медије чија се критичка поза евентуално не допада политичком естаблишменту“, рекла је за Инсајдер Ивана Вановац председница ДНКиМ.

Асоцијација новинара Косова је подсетило да је косовска Влада Нацрт закона о Независној комисији за медије израдила у нетранспарентној процедури, без учешћа цивилног друштва и медијске индустрије:

„Одбор за медије Скупштине Косова је размотрио нацрт закона великом брзином, без укључивања цивилног друштва, док је опозиција уопштено била незаинтересована за процес израде и није понудила друге алтернативе осим онога што је предложила власт. Савет Европе, Европска комисија, Организација за европску сарадњу и безбедност су установили да нацрт закона одступа од европских стандарда и дали препоруке за унапређење нацрта закона. Одбор за медије није озбиљно размотрио нити обрадио дате препоруке, док је 83 одсто игнорисано“, каже се у саопштењу Асоцијације новинара Косова.

Забринутост поводом нацрта закона изразила је и Европска унија преко своје канцеларије у Приштини, из које је саопштено да нацрт закона не одражава већину препорука из Правног мишљења Савета Европе.

ОЕБС наводи да проширење надлежности Независне комисије за медије на друштвене медије и недостатак јасних критеријума за блокирање штетних садржаја изазива забринутост и има импликације на слободу изражавања.

А, генерални секретар Европске федерације новинара Рикардо Гутијерез је на дан када је усвојен Нацрт закона назвао „црним даном за слободу медија“.

Опозиционе странке које нису гласале за закон, најављују да ће поднети Нацрт закона Уставном суду на оцену уставности.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси