Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Расписан конкурс за 200 локалних и 7 регионалних радијских фреквенција у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2024.

Извор: 021.рс

Расписан конкурс за 200 локалних и 7 регионалних радијских фреквенција у Србији

РЕМ (Регулаторно тело за електронске медије) је у уторак обавестио све радио-станице да им дозволе за емитовање истичу 1. децембра без могућности поновног продужења.

С тим у вези Регулатор је расписао Јавни конкурс за издавање дозволе за пружање медијске услуге радија у слободном приступу путем терестричког аналогног преноса на локалном подручју и подручју региона.

Обухватиће укупно 200 локалних и седам регионалних фреквенција.

Конкурс је званично отворен објављивањем у Службеном гласнику.

Рок за пријаву и подношење документације је 60 дана, а процедура одлучивања о захтевима трајаће до 30 дана.

За подручје Града Новог Сада предвиђено је издавање седам дозвола за емитовање на постојећим фреквенцијама.

У питању су фреквенције комерцијалних емитера - 92.2 МХз (Радио 021), 98.8 МХз (Сигнал), 91.0 МХз (Цитy), 100.6 МХз (Наxи Планета), 107.5 МХз (ТДИ), односно црквених - 91.8 МХз (Беседа) и 90.0 (Марија).

За емитовање програма на локалном нивоу радио-станице плаћаће у односу на зону покривања, па је тако годишња накнада за новосадске емитере која се плаћа РЕМ-у око 211.000, а РАТЕЛ-у око 26.500 динара.

Иначе, у плану расподеле за зону Нови Сад нема фреквенција 101.0 МХз на којој се тренутно емитује програм РТИ радија, као ни фреквенције 104.5 МХз на којој се чује Каролина.

Подсетимо, прве дозволе за емитовање програма издате су децембра 2008. године, након осам година су по аутоматизму продужене, а на новом конкурсу свако може да слободно конкурише на било коју фреквенцију која је јавно доступна.

Раније су током године још две радио-станице из Новог Сада обезбедиле нове дозволе за емитовање програма, Радио АС на покрајинском, односно радио НС уживо на регионалном нивоу.

Тренутно слушаоци на подручју Новог Сада могу да ухвате око 30 радио-станица, не само локалне новосадске, већ и оне са националном фреквенцијом, београдске, станице јавног сервиса, станице хрватског јавног сервиса и неколико сеоских.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси