Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВЈТ наложио формирање предмета због изјаве новинара Срђана Шкора о Данилу Вучићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

ВЈТ наложио формирање предмета због изјаве новинара Срђана Шкора о Данилу Вучићу

Више јавно тужилаштво у Београду наложило је Првом основном јавном тужилштву да формира предмет и испита да ли у наводима С.Ш. има елемената кривичног дела угрожавање сигурности, извршеног на штету председника Републике Александра Вучића и његове породице.

Како је Танјугу речено у Вишем јавном тужилаштву у Београду, наложено је да се прибави снимак емисије емитоване на телевизији КТВ у којој је С.Ш. у суботу изнео спорне наводе у вези са председником и његовим сином, као и да се предузму друге одговарајуће радње у циљу давања оцене да ли у тим наводима има елемената кривичног дела.

Поменута емисија зрењанинске телевизије КТВ снимљена је у студију који се налази на општини Палилула.

Новинар Срђан Шкоро је у емисији КТВ рекао да би Данило Вучић, како би дао допринос Србији, требало о свом трошку и без обезбеђења да оде у Мајданпек и на Косово и Метохијиу, али и у рудник литијума да би показао да тај метал није штетан.

Министар запретио санкцијама и КТВ-у

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић изјавио је да „најоштрије осуђује застрашујуће и морбидне ставове“ новинара Срђана Шкора, који је, према његовим речима, „позвао на јавни линч“ Данила Вучића.“

С тим у вези, Министарство поздравља благовремену реакцију Вишег јавног тужилаштва у Београду у вези са овим забрињавајућим случајем, а само ће без одлагања покренути процедуру за утврђивање могућег постојања одговорности главног и одговорног уредника КТВ и других лица због емитовања медијског садржаја у коме су јавно саопштене вишеструке монструозне претње по безбедност детета председника Републике, односно због ширења говора мржње и нарушавања достојанства личности“, саопштено је из Министарства.

У саопштењу се наводи и да је „емитовањем апсолутно непримерених и неприхватљивих ставова Срђана Шкора у програму КТВ грубо нарушен јавни интерес у области јавног информисања утврђен Законом о јавном информисању и медијима“, а посебно чланови којима се забрањује говор мржње и који штите достојанство личности.

„Министарство информисања и телекомуникација (МИТ) очекује да се сва средства јавног информисања придржавају одредаба релевантног закона, као и елементарних професионалних и етичких норми које не допуштају говор мржње, а посебно онај уперен противу деце“, наводи се у саопштењу.

„Наставак таквих активности биће без одлагања санкционисан“

Министарство је позвало „поједина средства јавног информисања која у дужем временском периоду са јасном намером и пуном свешћу, у континуитету и систематично, шире говор мржње у односу на председника Републике и чланове његове породице, при томе спроводећи њихову дехуманизацију што за своју непосредну последицу има угрожавање њихове физичке безбедности, да без одлагања обуставе такве поступке који су у потпуној супротности са прописима“.

„Евентуални наставак таквих недозвољених активности биће без одлагања санкционисан на прописима предвиђен начин“, истиче се у саопштењу.

Министарство је најавило да ће „свако будуће кршење наведеног закона бити разлог за још одлучније деловање и покретање одговарајућих законских, односно судских поступака, и позвало сва средства јавног информисања „да у потпуности поштују одредбе релевантног закона, као и да се суздрже од употребе говора мржње, нарушавања достојанства личности и дискриминације“.

 

Цела емисија - Видео: КТВ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси