Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција решила случај, чека са оптужница? Прошле су 23 године од убиства новинара Милана Пантића, лоптица у рукама јагодинског тужиоца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2024.

Аутор: В. Црњански Спасојевић Извор: Новости

Полиција решила случај, чека са оптужница? Прошле су 23 године од убиства новинара Милана Пантића, лоптица у рукама јагодинског тужиоца

И ову годишњицу, колико год звучало невероватно - двадесет трећу по реду, дочекујемо без оптужнице против убица дописника "Новости" из Јагодине Милана Пантића и њихових налогодаваца.

Претходне две деценије обележила је "сеоба" предмета из јагодинског тужилаштва у Тужилаштво за организовани криминал у Београду и назад, и формирање чак осам радних група МУП-а које су се бавиле Пантићевом насилном смрћу.

Шеф последње радне групе Драган Кецман, који је направио највише помака, отишао је недавно у пензију и сада је потребно формирати нову групу. За све то време истрага званично траје, али уз опасност да се деси исто што се догодило у случају смрти новинарке Даде Вујасиновић - да предмет застари и да кривично гоњење постане немогуће.

Представници Комисије за истраживање убистава новинара, Веран Матић и Живојин Ракочевић, срешће се 11. јуна, на дан Пантићевог убиства и помена, са вишим јавним тужиоцем у Јагодини надлежним за овај случај.

- Полиција је решила случај и то је потпуно јасно, зато очекујемо и инсистирамо да се подигне оптужница - казао је за "Новости" председник УНС-а Живојин Ракочевић. - Случај Пантић је постао симбол неправде, као и Ћурувија: све се зна и сви докази су ту - само правде нема! За Пантића, Ћурувију, за 17 убијених, несталих и отетих новинара са Косова и Метохије, може се рећи: убили сте правду, али истина живи!

Ракочевић је подсетио да је Радна група за решавање убистава новинара урадила велики посао, да тај рад подржавају и да је инспектор Кецман кључна личност и пример часног човека и професионалца. Али, како каже, предмет хитно треба да преузме Тужилаштво за организовани криминал у Београду, које је недавно списе по други пут вратило у Јагодину.

- Неопходно је да се уклоне те страшне, за већину људи неразумљиве препреке, које раде против истине и жртава. Имамо и декларацију Међународне организације новинара, изгласану на предлог Удружења новинара Србије, којом се тражи активно решавање овог случаја који се не решава. Праведно решење, без обзира на фатални проток времена, подразумева да буду кажњени и извршиоци и налогодавци - каже Ракочевић.

Да подсетимо, 5. фебруара ове године, после безмало две године, Тужилаштво за организовани криминал вратило је списе Вишег јавног тужилаштва у Јагодини, које му је предмет доставило 30. јуна 2022. Разлог је, како су навели, то што нема доказа да је у питању деловање организоване криминалне групе, а управо ово је законски предуслов да они преузму надлежност.

Након враћања предмета, јагодинско тужилаштво упутило је допис Управи криминалистичке полиције МУП-а у ком су навели да је потребно наставити са свим истражним радњама не би ли се идентификовале убице, уз редовно обавештавање тужилаштва о томе шта је полиција предузела.

Истрага против Н. Н. лица отворена је још 30. јануара 2018. године и од тада је саслушано 17 сведока и формирано 18 предмета ради спровођења посебних доказних радњи, као и три предмета са замолницом за пружање међународне правне помоћи према Немачкој и БиХ.

НАГРАДА СЛАЂАНИ ЗАРИЋ

ДВАДЕСЕТТРОГОДИШЊИЦА Пантићеве смрти биће обележена поменом на гробљу и одавањем почасти испред бисте и на улазу у зграду, у којој је живео и где је убијен. У подне ће бити додељена награда за новинарску храброст која носи Пантићево име новинарки РТС-а Слађани Зарић. У току дана одржаће се и отворени састанак Сталне радне групе за безбедност новинара и надлежних, тзв. контакт тачака у полицији и тужилаштву, са медијским радницима и новинарима који доживљавају претње и насиље у локалној средини. Састанку ће присуствовати представници тужилаштава из Јагодине и Параћина, МУП-а, НУНС-а, УНС-а, АНЕМ-а и мисије ОЕБС-а у Србији.

Како је недавно за наш лист потврдио председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић, за непуне две године, колико је Тужилаштво за организовани криминал разматрало своју (не)надлежност, представници Радне групе МУП-а који су радили на случају нису позвани ниједном на разговор, да предоче доказе и аргументе.

Милан Пантић убијен је 11. јуна 2001, ударцима с леђа у главу, испред своје зграде у Јагодини, док се у папучама враћао са купљеним хлебом. Претходно је писао о корупцији и злоупотребама у Поморављу, нарочито о случајевима приватизације цементаре у Параћину и Јагодинске пиваре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси