Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештавање медија о менталном здрављу најчешће уз кликбејт наслов
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2024.

Извор: Mental Hub, НУНС

Извештавање медија о менталном здрављу најчешће уз кликбејт наслов

MentalHub је у оквиру пројекта Ментално здравље у етру креирао извештај под називом Цртице и сенке: мониторинг медијског извештавања о менталном здрављу у којем је дошао до забрињавајућих налаза када је у питању медијско извештавање о овој теми.

77% највиралнијих садржаја о менталном здрављу било је објављено уз кликбејт наслов

Само 7% садржаја имало је укључену напомену о контактима за помоћ

100% централних актера највиралнијих текстова о анорексији и булимији су жене

Цинично „хаха“ било је на Фејсбуку најчешћа емоџи-реакција на виралне садржаје о нападу панике

Овај мониторинг указује на велике проблеме приликом медијског извештавања о темама из области менталног здравља и на потребу за променом медијског наратива када је ова тема у питању.

Препоруке:

Новинари који извештавају о менталном здрављу морају макар на основном нивоу бити едуковани о тој теми. Уз тренинге које реализују различите образовне институције и невладине организације, од велике важности су и лични напори да се прате резултати истраживања, трендови и иновације.

Теме које се тичу менталног здравља имају велики вирални потенцијал, што је показало и ово истраживање. Међутим, настојање да се повећа видљивости објава не би требало да буде праћено „ловом на бизарности“, када медији тенденциозно бирају специфичне случајеве, а потом актере (најчешће имплицитно) извргавају руглу.

Вишеструко се показало колика је важност тачне, професионалне, емпатичне и промишљене формулације наслова. Наслове најчешће карактеришу веома груб језик, хипербола, наслађивање муком актера, извлачење информација из контекста, па и дезинформације. У том смислу, веома је важно бирати наслове који адекватно одражавају суштину текста, не симплификују проблем, не генерализују и не стварају погрешна очекивања.

Сведочења особа које се суочавају с менталним тегобама требало би преносити с дужном пажњом, без тривијализације и провоцирања подсмеха. Јавне личности које иступају и говоре о својим проблемима у домену менталног здравља чине веома важну ствар, јер доприносе смањењу стигме и бољем разумевању конкретне тегобе.

Када се извештава о научним открићима у области менталног здравља, неопходно је избегавати спекулације, наводити тачне информације и контекст, а у онлајн садржајима пожељно је и линковање истраживања на које текст реферише.

Одговоран одабир новинских формулација о менталном здрављу подразумева и претходно промишљање о реакцијама публике.

Цело истраживање можете погледати у следећем документу: Цртице и сенке

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси