Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политико: Вештачка интелигенција дели лажне информације о европским изборима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2024.

Аутор: Politico/Beta Извор: Н1

Политико: Вештачка интелигенција дели лажне информације о европским изборима

Два месеца пред изборе за Европски парламент, четботови Гугла, Мајкрософта и ОпенАИ делили су лажне информације о европским изборима, показала је анализа у коју је имао увид Политико.

Иако су алати вештачке интелигенције (АИ) политички неутрални, примећена је тенденција да дају нетачне податке о датуму избора и информације о томе како се гласа, рекли су у берлинској невладиној организацији Демокраси рипортинг интернатионал (Демоцрацy Репортинг Интернатионал, ДРИ).

Та организација је обавила истраживање у првој поливини марта. Истраживачи су најпопуларнијим и најприступачнијим четботовима – ЧетЏиПиТи (ЧатГПТ 3.5 и 4), Гугловом Џеминију (Гемини) и Мајкрософтом Копилоту (Цопилот), поставили истих десет питања на десет језика, укључујучи немачки, италијански, пољски и португалски.

Најновија верзија ЧетЏиПиТи која се плаћа показала се најбоља док се за Гуглов Џемини сматрало да је најмање вероватно да ће дати тачан одговор у време теста. Како су навели истраживачи, четботови су такође често давали неисправне или чак неважне везе ка ЈуТјуб снмицима или садржају на јапанском.

„Није нас изненадило што смо нашли погрешне информације о детаљима европских избора јер је познато да четботови измишљају чињенице када дају одговоре, што је феномен познат као халуцинација“, рекао је коосновач ДРИ Михаел Мејер-Ресенде (Мичаел Меyер-Ресенде).

Истраживачи напомињу да су четботови АИ динамични, тако да је експеримент тешко поновити. Политико је урадио више тестова са сличним питањима али су четботови или одбили да одговоре у потпуности или су давали ажуриране одговоре са линковима до сајтова институција ЕУ.

Мејер-Ресенде је рекао да је експеримент био довољно велики да би био репрезентативан и да је пружио нове доказе о ризицима од тзв. халуцинација АИ пред европске изборе почетком јуна. Брза појава алата АИ лаких за коришћење увећала је иначе бојазни од пораста дезинформација у години кључних избора у ЕУ, САД, Британији и Индији.

Европска комисија је у марту затражила од више великих технолошких фирми, попут Бинга и Гугла, да пре 5. априла објасне како ће ограничити потенцијалне ризике по изборе повезане са њиховим алатима генеративне АИ у складу са Законом о дигиталним услугама.

Портпарол Гугла Карл Рајан рекао је да је Џемини у време када је рађено истраживање био у процесу увођења ограничења која тада још нису важила. „Наставићемо да се брзо бавимо случајевима у којима Џемини не реагују одговарајуће“, рекао је Рајан за Политико.

Мајкрософтов портпарол Робин Кох рекао је да ће наставити да се баве тим питањем и да спемају алате како би испунили очекивања од њиховог Копилота у вези избора у 2024. Из ОпенАИ није стигао одговор на Политков захтев за коментар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси