Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Већ 17 година се не зна ко је поставио бомбу на прозор новинара Дејана Анастасијевића (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2024.

Извор: Инсајдер

Већ 17 година се не зна ко је поставио бомбу на прозор новинара Дејана Анастасијевића (ВИДЕО)

Седаманест година држава не даје одговор на питање ко је и по чијем налогу поставио бомбу на прозор собе у којој је са супругом спавао новинар Дејан Анастасијевић. На срећу, супруга и новинар Анастасијевић у експлозији нису повређени. Анастасијевић је преминуо пре пет година али је до краја веровао да је био мета због сведочења пред Хашким судом.

Након што је у ноћи између 13. и 14. априла експлодирала бомба на прозору новинара Дејана Анастасијевић, српска јавност била је узнемирена – случај их је одмах подсетио на деведесете када су новинари страдали због свог рада. Председник Комисије за истраживање убистава новинара уочи годишњице покушаја убиства подсећа на недавне претње упућене новинарима Динку Грухоњићу и Ани Лалић. Подвлачи – важно је заштитити угрожене новинаре.

„Када погледате само снимак са исписивања графита ви видите улаз у зграду у којој живи један човек и његова породица – сетите се да је у једном такву улазу убијен Славко Ћурувија, да је у таквом улазу убијен Милан Пантић када је отишао по хлеб, сетите се да је у стану убијена Дада Вујасиновић, сетите се да је стављена бомба на прозор Дејана Анастасијевића; у недељу ће бити годишњица и тог покушаја убиства а он и супруга су само зато што су спавали у неком углу превижвели, ћерка је била на неколико минута од стана могла и она да буде убијена“, изјавио је Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава у емисији Маркер разговор.

Иако су надлежни одмах рекли да је расветљавање овог случаја приоритет, то се није догодило. Случај напада на Дејана Анастасијевића и даље је у предистражној фази. Прво га је истраживала полиција задужена за пожаре, а онда преузело тадашње Окружно тужилаштво и окарактерисало као акт тероризма. Никада није откривен налогодавац, мотив и извршилац напада.

Сам Анастасијевић од почетка је сматрао да је разлог за напад на њега то што се део његовог исказа као ратног репортера, у поступку против Слободана Милошевића пред Хашким трибуналом, нашао и у процесу против Војислава Шешеља. Да иза напада на њега стоји лидер радикала, Анастасијевић је веровао и због тога што је 2006. из Хашког суда био упозорен да Шешељ по својој супрузи Јадранки у Београд послао списак потенцијалних сведока које би требало застрашити или елиминисати, међу којима је и Анастасијевић.

На питање због чега је Дејан Анастасијевић веровао да лидер радикала стоји иза напада на њега, Војислав Шешељ је у интервјуу за „Инсајдер – без ограничења: ‘Сведок'“, 2017. године одговорио:

„То њега питајте, само му поручите с моје стране да сам заиста хтео да га убијем, давно бих га убио. Још се никада није десило да сам одлучио да некога убијем а да га нисам убио“, рекао је тада Шешељ и додао да никада није саслушан због навода које је изнео Анастасијевић.

Дејан Анастасијевић преминуо је у априлу 2019. године; у том тренутку био је уредник Би-Би-Сија на српском језику. Био је дугогодишњи новинар Времена, сарадник Б92, дописник америчког магазина Тајм и других значајних медијских кућа. Годишња награда Независног удружења новинара Србије за истраживачко новинарство од 2020. године носи име Дејана Анастасијевића.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси