Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕФЈ позива на хитну примену Европског закона о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2024.

Аутор: ЕФЈ/НУНС Извор: ЕФЈ/НУНС

ЕФЈ позива на хитну примену Европског закона о слободи медија

Како је Европска унија пре неколико дана званично усвојила коначни текст Европског закона о слободи медија (ЕМФА), Европска федерација новинара (ЕФЈ) још једном позива државе чланице да буду ефикасне и амбициозне у примени овог кључног закона.

Коначно зелено светло које су европске владе дале ЕМФА – осим Мађарске – не би могло бити благовремено јер се ситуација погоршава у неколико земаља ЕУ, где се јавни медији користе политички и финансијски ослабљени, уместо да грађанима гарантују независност, плуралност и квалитетне информације како њихова мисија захтева.

Први тестови у Словачкој и Италији

Најсвежији пример је Словачка, где нацрт закона о коме се расправља предвиђа распуштање Радио-телевизије Словачке (РТВС) како би се она заменила новом Словачком телевизијом и радиом (СТаР). Драстичне промене у именовању и надлежностима надзорних тела би успоставиле владину контролу и ефективно окончале независност јавног емитера, што је у супротности са чланом 5. Закона о слободи медија ЕУ.

Члан 5(2)) гласи: „Државе чланице ће обезбедити да процедуре за именовање и разрешење шефа управе или чланова управног одбора пружалаца јавних медијских услуга имају за циљ да гарантују независност пружалаца јавних медијских услуга. (…) Они могу бити разрешени пре истека мандата само изузетно ако више не испуњавају законом унапред дефинисане услове потребне за обављање њихових дужности унапред утврђене националним законом или из посебних разлога незаконитог понашања или озбиљног недоличног понашања како је унапред дефинисано националним законом“.

„Акутне ситуације у Словачкој и Италији показују важност тренутне и амбициозне примене ЕМФА, која није усмерена само на спречавање политичког мешања, већ и на спречавање слабљења јавних медија због недостатка финансијске одрживости“, рекао је копредседавајуц́и ЕФЈ Broadcasting Expert Group (БРЕГ), Ролф Јохансен.

Минимална правила

ЕФЈ поздравља увођење теста плурализма медија као позитиван корак за спречавање претњи медијском плурализму и независности од концентрације тржишта. Такође поздравља бољу заштиту онлајн садржаја који производе медији и новинари од моћи платформи.

Укратко, ЕМФА успоставља минимална правила за заштиту новинарских извора, строге гаранције за независан рад јавних медија и њихову финансијску одрживост, транспарентност у власништву медија и државног оглашавања, као и уређивачку независност у редакцијама.

ЕФЈ и његове подружнице ће сада радити на томе да ЕМФА испуни своја обећања: да владе држе одговорним за обезбеђивање медијског плурализма и уређивачке независности у 27 држава чланица, и да осигурају да новинари буду заштићени од непримереног политичког или другог утицаја.

„Сви ови чланци су могли да буду јачи, али слажемо се да је ово прекретница на нивоу ЕУ на коју смо чекали око 30 година. Сада када је ЕМФА усвојен, прави тест лежи у томе како ц́е се овај акт спроводити у државама чланицама ЕУ. Потребна нам је и политичка воља на националном нивоу, али и од Европске комисије и новоформираног одбора да надгледамо његову примену”, рекла је директорка ЕФЈ Renate Schorder. „Нарочито, шпијунирању новинара нема места у нашим европским демократијама и мора се избегавати свим средствима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси