Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2024.

Извор: Фонет

Закон о слободи медија

Посланици Европског парламента усагласили су Европски закон о слободи медија, годину и по дана након што је Европска комисија објавила предлог тог закона, чији је циљ да обузда све већи утицај државе на редакције.

Закон ће забранити владама држава чланица ЕУ да се мешају у уређивачке одлуке и да трагају за новинарима како би им открили своје изворе, преноси Политико.

То ће приморати владе да престану да се мешају у јавне емитере, са јаснијим правилима за бирање и отпуштање њихових менаџерских тимова и за њихово одрживо и предвидљиво финансирање, ослобађајући их од хирова влада и осигуравајући да се јавни новац за државно оглашавање правично расподели.

Закон ће бити главни сигнал упозорења за државе чланице, рекла је потпредседница Европске комисије Вера Јурова у интервјуу за Политико, али биће потребно време и политичка храброст да се новим правилима исправе године кршења слободе штампе.

Циљ закона је да се позабави покушајима подривања слободе медија какви су виђени од стране мађарског премијера Виктора Орбана, бившег словеначког премијера Јанеза Јанше и бившег заменика премијера Пољске Јарослава Качињског, рекла је словеначка европосланица Ирена Јовева.

Она је истакла да је сада најважније да примена закон почне што пре, јер "што дуже имате ауторитарне владе које подривају слободу медија, теже је отклонити штету“.

Заговорници слободе штампе, као што су Репортери без граница, поздравили су закон, али указују да ће пут до његове примене бити "џомбаст".

Очигледно је да ће у Мађарској бити много теже него другде, али никада није касно и ако ништа друго, закон ће спречити да се ситуације сличне онима у Мађарској дешавају на другим местима, рекла је шефица бриселског бироа невладиних организација Јулија Мајержак.

На удару новог закона могла би да се нађе и Словачка, јер нацрт закона који је предложила влада премијера Роберта Фица настоји да укине јавни сервис РТВС и да уместо њега оформи Нову словачку радио-телевизију коју ће предводити Управни савет, чије ће чланове именовати влада или парламент, а он ће бирати и смењивати генералног директора.

Нема сумње да ће то бити у супротности са Законом о слободи медија када он ступи на снагу, рекао је директор за правне и политичке послове у Европској радиодифузној унији Ричард Барнли, додавши да је предлог словачког закона "корак уназад за регион".

Највећи део новог закона ЕУ ступиће на снагу 15 месеци након објављивања у Службеном листу, што значи до краја 2025. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси