Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Од 75 отворених предмета за дела против новинара, само девет осуђујућих пресуда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2024.

Извор: Фонет, Н1

Веран Матић: Од 75 отворених предмета за дела против новинара, само девет осуђујућих пресуда

Председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић изјавио је да је у току прошле године било 75 отворених предмета за дела која су учињена на штету новинара и да је донето девет осуђујућих пресуда, а остатак је у процедури или је одбачено.

„Структура тих претњи је у 98 одсто случајева угрожавање безбедности новинара, а ради се о увредама, лакшим телесним повредама, злостављању, прогањању и насилничком понашању. Половина претњи од ових 75 отворених предмета је дошла путем интернета, и то се потпуно усадило као феномен и само расте тај проценат“, рекао је Матић телевизији Инсајдер.

Он додаје да је Независно удружење новинара Србије прошле године регистровало 183 инцидента, док их је Удружење новинара Србије регистровало 120.

„Ова статистика говори да највећи део у овом регистрованом делу случајева претњи остаје у сивој зони некажњивости, управо избог мањкавости кривичног закона, који не обухвата на прави начин све оно што заиста угрожава безбедност новинара“, казао је Матић.

Према његовим речима, измене Кривичног законика којим би се олакшала правна квалификација претњи и угрожавања безбедности новинара су један од предуслова да се побољша ситуација, али није једини.

„Само ако будемо имали некажњивост, то ће деловати одвраћајуће за све оне који свакога дана прете новинарима“, истакао је и додао да мисли да за то има политичке воље.

Подсетио је да смо пре две године имали предлог за измене кривичног законика који је прошао Владу и ушао у јавну расправу, али су тада неке организације за људска права и неки новинари имали примедбе, јер су сматрали да може ограничити слободу говора и он је повучен.

„Тада је Влада показала да има одређено разумевање за ово, али увек долазимо до тога да ли ће се ти закони поштовати“, каже Матић.

Он је указао да се Србија већ две године налази на 91. месту глобалног индекса медијских слобода Репортера без граница и истакао да није оптимиста да ћемо напредовати због одсуства правоснажне пресуде за убиство Славка Ћурувије и одбијања Тужилаштва за организовани криминал да се позабави убиством Милана Пантића.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси