Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фридом Хаус: Србија бележи највећи пад слобода у Европи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2024.

Фридом Хаус: Србија бележи највећи пад слобода у Европи

Према овогодишњем извештају организације Фридом хаус за 2023. годину пад Србије је највећи пад у Европи у целини, изјавила је експерткиња Фридом хауса за Балкан Александра Карпи.

„Дакле, не само на Западном Балкану и не само глобално гледано, већ у Европи, она (Србија) била је лидер, нажалост, у смањењу права и грађанских слобода грађана“, рекла је Карпи за Глас Америке.

Слободе у Србији опадају узастопно 10 година, тако је ове године Србија на 114. месту по листи Фридом хауса, организације са седиштем у Њујорку.

Србија је ове године пала за три поена, што је свеукупно ставља у прву половину земаља у којима је демократија у константном паду током последње деценије.

Александра Карпи је рекла да су избори у Србији „део приче“ о паду на ранг листи.

„Видели смо пад у тој категорији због покрадених избора и могуц́ности да су утицали на резултате у кључним изборним тркама као што је Београд. Али заиста, имајте на уму да је цена оваквих манипулација то што је угрожена способност грађана да изразе своје проблеме и учествују у демократским процесима. И то је био један од разлога за пад, али је Србија изгубила укупно три бода, што је прилично значајно“, рекла је она.

Према њеним речима, неки од других фактора укључују опадајућу транспарентност у последњих неколико година.

„Јавност све више није у могуц́ности да приступи информацијама о набавкама, инфраструктурним пројектима и другим политикама економског развоја“, рекла је она и додала да је трећи фактор пада Србије пад индикатора приватних дебата, који је био резултат бруталног омаловажавања опозиционих политичара као и других критичара режима, открића о працћењу опозиционих личности.

Она је рекла да „сада постоји стварни страх да ли ће доц́и до неке врсте одмазде, ако се догоди оштро супротстављане овој власти“

Шта пише у извештају о Србији

У уводу извештаја који се односи на Србију, наводи се да Србија је парламентарна демократија са конкурентним вишепартијским изборима, али последњих година владајућа Српска напредна странка (СНС) стално нарушава политичка права и грађанске слободе, вршец́и притисак на независне медије, политичку опозицију и организације цивилног друштва.

„У децембру је коалиција предвођена СНС-ом освојила апсолутну вец́ину места у парламенту после ванредних парламентарних и локалних избора које су обележили веродостојни извештаји о неправилностима. После избора поново су се појавили масовни протести у Београду, где су демонстранти осудили наводне преваре и манипулације и довели у питање коначне резултате избора“, додаје се у извештају.

Фридом хаус је навео да су локални и међународни посматрачи пријавили бројне неправилности током кампање и на дан избора.

„Током кампање, неколико фактора је довело до неравноправног изборног окружења за кандидате и обезбедило неприкладне предности СНС-у. То укључује несразмерно висок приступ медијима који је омогућен партијама власти, притисак на запослене у јавном сектору и социо-економски угрожене становнике да подрже носиоце функције, злоупотребу административних ресурса и централну улогу председника Вучића на изборима, што је допринело брисање граница између државе и странке СНС“, наводи се у извештају.

На дан избора, Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска (ОДИХР) приметила је низ питања, укључујуц́и процедуралне недостатке у 39 одсто посматрања, куповину гласова, кршење тајности гласање и случајеви групног гласања.

Изборни закони у великој мери одговарају међународним стандардима, али аспекти изборног процеса су лоше регулисани, а примена постојећих правила је мањкава.

Додаје се да се прописи о финансирању кампање се слабо спроводе и не постављају свеукупно ограничење на приватна средства која прикупљају и троше странке и кандидати.

„СНС је користила различите тактике да неправедно умањи изборне изгледе опозиције. То укључује манипулисање временом ванредних избора, вршење притиска на независне државне институције, прикупљање бирача из суседних земаља и мобилисање јавних ресурса за подршку кампањама“, наводи се у извештају.

Опозиционе личности су се такође суочавале са све већим узнемиравање, застрашивањем, манипулацијом и насиљем последњих година, што је резултирало потискивањем политичког представљања опозиционих партија на свим нивоима.

У одељку о слободи медија, наводи се да упркос законском оквиру који гарантује слободу штампе, слобода медија је нарушена претњом тужбама или кривичним пријавама против новинара за друга кривична дела, недостатком транспарентности власништва над медијима, уређивачким притиском политичара и политички повезаних власника медија.

Додаје се да постоје директни притисци и претње против новинара као и висока стопа аутоцензуре.

Медијско окружење карактерише екстремна пропаганда и манипулација чињеницама око одређених тема, укључујуц́и однос владајућих партија и опозиције и односе Косова и Србије.

Дебата је генерално слободна и живахна, али образац одмазде против високих критичара владе допринео је све непријатељскијем окружењу за слободно изражавање и отворену дебату.

Претпостављени противници власти, укључујући новинаре, универзитетске професоре, лидере цивилног друштва, познате личности и обичне грађане, суочени су са кампањама клеветања у провладиним медијима, кривичним истрагама и другим мерама одмазде последњих година, наводи се у извештају и додаје највиши владини званичници редовно учествују у дискредитовању неполитичких личности на основу њихове јавне критике владине политике.

Фридом хаус је у делу о правосуђу навео да је независност правосуђа  угрожена политичким утицајем на именовања судија, а многе судије су пријавиле да се суочавају са спољним притиском у вези са својим одлукама.

Демократије широм света претрпеле неуспехе

Демократија је претрпела значајне неуспехе широм света у 2023. години, наводи се у извештају Фридом хауса.

У свом годишњем извештају, истраживачка група променила је класификацију две земље – Еквадор је од „слободне земље“ прешао у „делимично слободну земљу“, а Тајланд је од „неслободне земље“ прешао у „делимично слободну земљу“.

Глобално гледано, политичка права и грађанске слободе су опали у 52 земље, а само у 21 је дошло до побољшања, што означава 18. годину заредом пада глобалних слобода.

„Сви региони су забележили пад. Погоршање је прилично распрострањено“, рекла је коауторка извештаја Јана Гороховска.

Извештај помиње напоре актуелних лидера „да контролишу изборну конкуренцију, ометају своје политичке противнике или их спрече да дођу на власт“ у Камбоџи, Турској и Зимбабвеу, као и, али безуспешно, у Гватемали и Пољској.

Највец́и успон на скали од 100 Фридом хауса забележио је Фиџи, који је добио седам поена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси