Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  10 година КоССева: Миливоју Михајловићу и постхумно Бељуљу Бећају признање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2024.

Аутор: КоССев Извор: КоССев

10 година КоССева: Миливоју Михајловићу и постхумно Бељуљу Бећају признање

Косово Север портал (КоССев) данас обележава 10 година постојања.

У знак деценије рада од ове године установљавамо награду за професионалност и допринос јавном интересу. Награда носи назив „ЧасТница“ и додељиваће се једном годишње – 7. фебруара, када је наш портал и започео са радом 2014. године.

Награда се додељује појединцу који је посвећен професионалном раду, заступању јавног интереса, одликују га интегритет, кредибилитет, као и посвећеност миру и општем добру.

Уредништо портала одлучио је да ове године додели два признања – новинару Миливоју Михајловићу и постхумно, публицисти Бељуљу Бећају (Belul Beqaj).

Наш избор ове године није био тежак, наметнуо се сам. У времену непријатељства, ширења мржње и зла, промовисања лицемерја, лажи и пропаганде, њихова преписка на нашем порталу била је глас истине и разума; мерило пристојности које није угрозило интензивну искреност у њиховом сведочењу. Исповедали су свој дубоки унутрашњи доживљај друштва у којем живе и којем активно доприносе, увек са критичке дистанце појединца који сензибилисано промишља о себи и окружењу. Разговарали су један са другим. Таква је била њихова Приштинска веза.

На жалост, смрт је претекла Бељуља Бећаја да настави са својим гласним промишљањем наше стварности и подизањем гласа за мир. Преминуо је 25. септембра 2022. године у својој 65. години. Колумну коју је започео да пише за наш портал, за свог блиског друга довршио је његов пријатељ и колега Исмет Хајдари.

Бељуљ Бећај (Belul Beqaj), универзитетски професор и политиколог, рођен је у Призрену 1957, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, магистрирао на Правном факултету Универзитета у Приштини и докторирао политичке науке на Универзитету “Кирил и Методије“ у Македонији. Аутор је стотине јавних и научних радова и учесник бројних јавних дијалошких сусрета.

Оно што је говорио на јавним догађајима, причао би и приватно: истински се залагао за дијалог и суживот и ултимативно веровао у њега као једини излаз за балканске недаће. Имао је слуха за другу страну, био је поносан на своје и подједнако поштовао туђе, радовао га је заједнички живот, растуживали мржња, неразумевање и необразованост. Није подносио коруптивност лоших лидера.

Миливоје Михајловић, рођен је 1958. године у Приштини. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Приштини, одсек књижевност, 1983. године. О догађајима на Косову извештавао је за приштинско „Јединство“, Тањуг, Радио-телевизију Београд, ББЦ, АПТН, Агенцију Франс Пресс, ЦБС… Био је главни уредник Радио Приштине, оснивач Медиа центра, уредник информативног програма YU-инфо телевизије, директор Радио Београда, директор Канцеларије Владе Републике Србије за информисање од 2007. до 2015. Године 1999. са осталим Србима напушта Приштину и сели се у Београд, где и данас живи.

Михајловић је врстан познавалац косовске проблематике. Један је од ретких српских новинара, који, иако приморан да напусти Приштину, Косово није никад напустио, активно сведочећи о прошлом и садашњем времену. У добу суноврата новинарске професије, сачувао је њено достојанство, као и свој интегритет. У бурним политичким дешавањима и судбини коју су доживели Срби са Косова, није поклекао, нити се узнео у наративима званичних власти.

Награда „ЧасТница“ биће ускоро уручена на пригодној церемонији у Косовској Митровици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси