Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбијање Шапића да комуницира с новинарима Н1 противзаконито: „У правној држави би одговарао“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2024.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

Одбијање Шапића да комуницира с новинарима Н1 противзаконито: „У правној држави би одговарао“

Одлука председника Привременог органа Београда Александра Шапића да не комуницира са новинарима Н1 противзаконита је, наводе представници медијских удружења који су учествовали у писању Закона о јавном информисању усвојеном у октобру прошле године. У правној држави, Шапић би одговарао за такав поступак, поручују из Независног удружења новинара Србије.

Однос Александра Шапића према Н1 почео је да кулминира када је у јулу 2021. покушао да водитеља Војислава Стевановића увуче у своју полемику са бившим сарадником у власти у Београду, Драганом Ђиласом.

Након тога, Шапић почиње да одбија позиве за гостовања у студију Н1. Када је 2022. изабран за градоначелника, читав програм Н1 му је постао трн у оку.

После Шапићеве изјаве у којој је оптужио новинаре Н1 да су мајстори монтаже, те да ни „Кјубик“, уместо Стенли Кјубрик, не би тако измонтирао, која је обишла регион и постала вирална, додатно је заоштрио свој однос према медијима и новинарима Јунајтед медије.

Тако смо стигли и до суботе када му је новинарка Вања Ђурић поставила питање о преговорима о формирању градске власти, а он отворено рекао да је прекинуо комуникацију са, како је навео, „вашим медијима“ и да нема намеру да је наставља.

„Нисте, просто нисте дорасли или ја нисам дорастао… Не знам. Али, најбоље би било да ми ту комуникацију на најлепши могући начин просто прекинемо“, додао је Шапић.

Проблем је само у томе што је таква одлука председника Привременог органа Београда – противзаконита.

„Изабран, постављен, односно именован носилац јавне и политичке функције дужан је да трпи изношење критичких мишљења, која се односе на резултате његовог рада, односно политику коју спроводи, а у вези је са обављањем његове функције без обзира на то да ли се осећа лично повређеним изношењем тих мишљења“, наводи се у Закону о јавном информисању и медијима.

„Јавни функционери, просто, због природе своје функције и одговорности према грађанима и према јавности морају да одговарају на питања медија. Не смеју да праве дискриминацију. Њима питања могу да се свиђају или не свиђају, они морају просто да на њих одговарају“, каже Тања Максић из БИРН-а.

Раде Ђурић из Незавиног удружења новинара Србије (НУНС) каже да би Шапић у правној држави одговарао дисциплински, можда и прекршајно због одлуке да са поједним медијима не комуницира.

„Он злоупотребљава свој положај и на тај начин ускраћује јавност за огромну количину информација, које просто грађани имају право да знају. Од чега многа питања – веома озбиљна“, каже Ђурић за Н1.

Ђурић наводи да је за разлику од Шапића председник Србије одабрао вештији приступ. Он одговара на питања Н1 на догађајима, али, како каже Ђурић, то углавном нису прави одговори већ скретања са теме или контрапитања новинарима којима се претходно одузме микрофон.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси