Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ослобођене новинарке КРИК-а које је тужио Вучићев кум Никола Петровић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2024.

Извор: КРИК

Ослобођене новинарке КРИК-а које је тужио Вучићев кум Никола Петровић

Новинарке КРИК-а Драгана Пећо и Весна Радојевић су ослобођене у поступку по кривичној тужби Николе Петровића, кума председника Србије Александра Вучића и бившег директора „Електромреже Србије“, пише КРИК.

Петровић је у тужби тврдио да су новинарке у причи у којој су откриле његову офшор фирму и тајне послове објавиле његове личне податке, али је судија Првог основног суда у Београду Драган Нешић утврдио да то није тачно и новинарке ослободио, јавља КРИК.

„Било је више правних питања у овом предмету, али главно је да ли су објављени подаци о личности, а суд је утврдио да нису, па се окривљене ослобађају“, рекао је судија Првог основног суда у Београду Драган Нешић приликом изрицања данашње пресуде. Пресуда није коначна и Петровић има право жалбе.

Петровић није присуствовао изрицању пресуде, али је био на завршним речима које су обе стране изнеле непосредно пред пресуду.

Први пут од када је почело суђење Петровић је дошао са адвокатом Игором Исаиловићем чија канцеларија га заступа. Међу Исаиловићевим пословним сарадницима били су људи из власти, попут бившег министра финансија Синише Малог и премијерке Србије Ане Брнабић, али има и утицајне клијенте – један од њих је бизнисмен са криминалним везама Станко Суботић.

Осим Исаиловића, данас су први пут на суђењу били и новинари провладиних таблоида „Српски телеграф“, „Ало“ и „Информер“, пише КРИК.

У завршним речима Петровићев адвокат Срђан Радовановић рекао је да ово није обична „приватуша“, односно приватна тужба, већ је тужба којом се освајају неке нове слободе и заштита права у нашем друштву.

„Ја сам овде дошао да браним Николу Петровића, и надам се да ће га и суд заштити и казнити окривљене“, рекао је адвокат тврдећи да су пословне информације које су о Петровићу објављене нарушиле његов спокој и да се осећао угрожено.

Радовановић је покушао да оспори да су Пећо и Радојевић новинарке, а КРИК медиј, али и чињеницу да је његов клијент медијска личност.

„Спорни текст је пример таблоидног новинарства – ово није истраживачко новинарство већ жута штампа. Истраживачко новинарство није исто што и оговарање“, рекао је. „Ове младе девојке, окривљене, у жељи за афирмацијом, славом и новинарским наградама написале су овај текст о Николи Петровићу ког нико не познаје, па су то зачиниле именом Станка Суботића, али нису успеле да објасне ко је он нити зашто би било нечасно бити у контакту са њим.“

Он је рекао да истраживачко новинарство јесте неопходно за демократско друштво, али да је овде реч о негацији вредности баш таквог друштва и повреди права.

„Хтео бих да замолим суд да не страхује да ће осуђујућом пресудом казнити истраживачко новинарство. Ослобађајућом пресудом суд би дозволио да се свако прогласи новинаром, да ствара досијее и да их објављује“, закључио је Радовановић.

Адвокатица Круна Савовић која је заступала новинарке КРИК-а негирала је све тврдње које је Радовановић изнео и рекла да је сагласна само око два навода – да ово није обична тужба и да је истраживачко новинарство неопходно демократском друштву.

„Ово није обична ’приватуша’, да цитирам колегу. Ово је поступак у ком се суди праву новинара да извештава о теми о којој јавност има право да зна“, рекла је Савовић.

Она је подсетила да је Петровић јавна личност о чему, између осталог, сведочи и повећано присуство новинара.

Поновила је да су новинарке током суђења детаљно објасниле како раде и прикупљају податке, да су радиле са пуном новинарском пажњом и да нису прекришиле закон. Савовић је истакла да су новинарке објавиле само пословне информације, које јавност има право да зна, а да се Петровићевим приватним животом нису бавиле.

„Увођење ограничења које Никола Петровић тражи значило би мешање државе у слободу говора и неосновано ускраћивање исте“, рекла је Савовић.

Новинарка Радојевић додатно је објаснила зашто су колегиница и она истраживале Петровићеве послове указала на то да се у другим медијима детаљно пише о његовом приватном животу, и да он дефинитивно привлачи пажњу јавности.

„Ми смо савесно и одговорно истраживале и радиле свој посао. Овај текст није сензационалистички ни таблоидни и настао је у сарадњи са неким од најбољих новинара света“, закључила је Радојевић.

Петровић је новинарке тужио због приче из међународног истраживања из 2021. године у којој је откривено да је био власник офшор фирме у Луксембургу и да је преко ње ушао у посао са бизнисменом са криминалним везама Станком Суботићем, од кога је испод цене купио авио-компанију.

У тужби и на суду је тврдио да су новинарке КРИК-а незаконито користиле његове личне податке – иако у тексту никакви лични подаци нису ни објављени, већ су објављене само информације о компанијама које потичу из званичних докумената. Петровић је тужбом тражио да новинарке буду осуђене на затворске казне, а на суду је испричао да се осетио угроженим као “да га нон-стоп неко прати и не даје приватност у животу”.

Петровић је раније на суду рекао да сматра да су подаци да је купио авио-компанију, назив те компаније, као и сви подаци о његовом пословању заправо лични и да људи не желе да сарађују са њим од кад је КРИК објавио ко су му пословни партнери.

Ово, иначе, није прва Петровићева тужба против новинарке Драгане Пећо, а након последњег истраживања о њему, у ком је откривено да је раније пословно сарађивао са Дејаном Станимировићем Маркосом, криминалцем који је 2020. године убијен у Колумбији, поново је тужио.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси