Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је наступ лица Јавног сервиса на режимским догађајима у складу са новинарском професијом?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2024.

Аутор: Предраг Поповић Извор: Н1

Да ли је наступ лица Јавног сервиса на режимским догађајима у складу са новинарском професијом?

Новинарима који желе да држе до професионалних стандарда је неприхватљиво да воде било какав скуп политичког типа, сматрају саговорници Н1.

Поред председника Републике, који је био у главној улози, учешће у представљању плана „Скок у будућност“ узела је и новинарка Радио телевизије Србије (РТС) Драгана Косјерина, која је била водитељка програма.

Њено појављивање изазвало је пажњу медија, не због начина на који је водила, већ због питања да ли је професионално прихватљиво да новинари и водитељи Јавног сервиса воде програме и манифестације власти, односно политичких партија.

Истраживачица медија Јованка Матић овај догађај је описала као медијску представу, где је све било добро промишљено.

„Чак и радње које нису строго законите – попут извођења химне на јавној презентацији незваничног плана државног врха и ангажовања једне професионалне новинарке за вођење активности државних институција – не подлежу никаквим казнама“, каже Матић за Н1.

Она истиче како није нимало случајно што је за презентерку у овој представи изабрана Драгана Косјерина, која је по многима тренутно најлепше телевизијско лице.

„Она се појавила на више од 40 канала. И нимало случајно је за ову улогу изабрана управо особа која је симбол републичког јавног медијског сервиса РТС. Косјерина није била само најављивачаца говорника у овој медијској представи. Она је изговарала текст који су јој припремили организатори манифестације, попут „овде нико није због дневне политике, вечерас смо овде због Србије“, „због свега што треба за нашу земљу и све наше људе заједно да урадимо“, рекла је.

Матић каже да је Косјерина као новинарка, јасно прекршила Кодекс новинара Србије, који рад у и за државне институције дефинише као неспојив са новинарском професијом.

„Како би се од особе у вечерној улози промотера председника Републике и најважнијих чланова Владе, могао очекивати дневни критички извештачки приступ о активностима председника и Владе, што је мандат јавног медијског сервиса?“, додаје Матић.

Етички губитак и добит за власт

Како наводи, губици у етичком профилу новинарке Косјерине и у кредибилитету РТС-а као јавног медијског сервиса који јој је дозволио сукоб интереса надокнађени су добицима за власт.

„Вучић је још једном уз помоћ најлепшег ТВ лица легитимисао своје кршење Устава обављањем активности које нису у његовом мандату, а медијском јату отворених промотера своје власти директно је додао и РТС. Очекује се још већа подршка РТС-а изборној кампањи владајуче партије која је почела баш овим догађајем“, рекла је.

Тамара Скрозза, новинарка агенције Фонет, каже за Н1 да новинар било ког медија не би требало да води било какав политички скуп или друге организације политичког типа.

„Новинари РТС могу да кажу да у питању није политички догађај, већ државна манифестација, али иконографија тога догађаја, тоналитет и садржај наступа упућују на то да је у питању политичка пропаганда, политички скуп једне политичке фигуре“, каже Скрозза.

Она истиче да Драгана Косјерина „апсолутно није била у конфликту интереса“, али да је дошло до кршења професионалних стандарда, јер би „новинари требало да се уздрже од свих активности који упућују на политичку пристрасност ако желе да буду перципирани као објективни и непристрасни“.

„Вођење скупа јесте степен изнад тога, није у питању само опредељивање већ и узимање учешћа у политичкој игранци, а то је за сваког новинара који претендује да буде перципиран као објективан и непристарасан, једно велико но-но. То се не ради, иако новинари и водитељи РТС врло радо учествују и воде такве програме“, додала је Скрозза.

У Кодексу новинара се наводи да је „са новинарском професијом неспојив је рад у ПР и маркетиншким агенцијама, агенцијама за лобирање, државним органима и институцијама, као и политичким партијама“, као и да је „учешће у политичкој, изборној или медијској кампањи (политичке странке/компаније, и слично), не може да се обавља истовремено с новинарским/уредничким послом“.

Никола Лазић, главни и одговорни уредник портала Бујановачке, каже да је генерално проблематично да се новинари појављују у улози водитеља било каквих скупова који немају везе са новинарством, медијима или грађанским активизмом.

„Овде укључујем и корпорацијске и сличне догађаје, па и оне које организује било који део власти или било које политичке партије. Појављивање водитељке и новинарке Јавног сервиса на догађају који је организовала власт вишеструко је проблематично. У конкретном случају, кључно је питање, иако може звучати банално, ко је Косјерини исплатио хонорар за улогу у овом хепенингу јер мислим да новинар Јавног сервиса не би смело да добија новац од власти или било које странке“, сматра Лазић за Н1.

Он каже да се поставља и питање ко је Косјерину заправо ангажовао за овај посао, односно да ли се ради о њеној личној „тезги“ или се тамо појавила у оквиру свог редовног посла на РТС, што је закључак који се може наметнути с обзиром да је Јавни сервис неколико сати преносио догађај.

Сива зона

„У сваком случају, обе варијанте су неприхватљиве, као што би неприхватљиво било да се новинар било ког медија, а посебно јавног сервиса уопште појави као конферансије на било каквом скупу који кокетира са политиком, без обзира организује ли га власт или опозиција“, истакао је Лазић.

Новинарка недељника Време Јована Глигоријевић сматра да је у питању нека врсте „сиве зоне“.

„Исто тако мислим да нам је режим давно пореметио осећај за примерено и непримерено. Најсигурније је рећи, а не погрешити, да је све у вези са тим догађајем било сулудо: сала, публика, избор водитеља, пренос на свим телевизијама. Додала бих да је вођење СНС скупова до сада била одскочна даска за водитеље и водитељке, па сад чекамо да видимо у ком ће правцу ићи каријера Драгане Косјерине“, оцењује Глигоријевић за Н1.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси