Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржан састанак Сталне радне групе за безбедност новинара у Шапцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2024.

Извор: АНЕМ

Одржан састанак Сталне радне групе за безбедност новинара у Шапцу

Отвореним састанком у Шапцу веома успешно је настављена серија састанака Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) широм Србије у организацији Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), а у оквиру пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара”, саопштено је из АНЕМ-а.

Веран Матић, члан СРГ и председник УО АНЕМ истакао је значај одржавања отворених састанака на којем су се у овом формату по први пут окупили новинари из Шапца, Ваљева и Лознице.

Матић истиче да је „циљ оваквих сусрета директна размену искустава жртава насиља и претњи са представницима институција (тужилаштва и полиције) са циљем унапређења комуникације, успостављања поверења, повећане осетљивости на случајеве насиља и претњи новинарима и унапређења функционисања институција”. 

Нагласио је важност превенције у домену потенцијалног насиља над медијским радницима које се, према његовим речима, интензивира са повећањем тензија у друштву које се одражавају на третман новинара.  

Матић је у Шапцу представио основне податке из годишњег извештаја Сталне радне групе за безбедност новинара и податке из евиденције Врховног јавног тужилаштва које је током 2023. године формирало 75 предмета у вези са догађајима на штету новинара.  У истом периоду решена су 23 предмета – девет судском одлуком (све осуђујуће пресуде), 14 предмета одлуком тужилаштва (шест предмета решењем о одбачају кривичне пријаве и осам предмета службеном белешком да нема места покретању кривичног поступка), наводи се у саопштењу. 

Преостала 52 предмета су још увек активна, од чега је за пет предмета у току поступак пред судом. Највише претњи је даље из домена члана 138. Kривичног законика за кривично дело угрожавање сигурности (64 случаја) док се са претњама појављују и увреде, лаке телесне повреде, злостављање и мучење, прогањање као и кривично дело принуда. 

Описно се у евиденцији тужилаштва помињу и ометање снимања, оштећење аутомобила, вербални напад и праћење.  Тачно половина случајева (37) су претње које новинарима долазе путем интернета које су у надлежности Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал. 

Двадесет девет случајева је у надлежности три основна јавна тужилаштва у Београду, седам случајева је у надлежности Апелационог јавног тужилаштва у Нишу док се по један налазе у Новом Саду и Kрагујевцу. Поред девет осуђујућих пресуда за дела која су почињена током 2023, прошле године је правоснажно окончано и пет судских поступака за дела пријављена у 2022. години.  

Потврђене су две пресуде – на казне од 14 и 18 месеци затвора уз потврђивање једне ослобађајуће пресуде, изречена је једна мера безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи и донета је поновљена првостепена осуђујућа пресуда. 

Kада је реч о евиденцији НУНС-а и УНС-а, у њима се бележе и притисци и остали облици угрожавања безбедност новинара који нису обухваћени Kривичним закоником. Приметна велика разлика додатна је потврда о неопходности измена Kривичног законика чиме би већи број ових дела био обухваћен кривичним гоњењем.

„У току су припреме за покретање иницијативе везане за ове измене у коју ће бити укључени сви заинтересовани, како би се припремио кредибилан предлог око којег би био створен консензус”, нагласио је Матић. 

Матић је нагласио да ће о свим предлозима разговарати са представницима тужилаштва и полиције у СРГ и да ће настојати да буду што пре спроведена у пракси  која ће помоћи у борби против насиља над новинарима. 

„Неопходно је отворити и дијалог са судијама о судској пракси, дужини трајања судских процеса у овим случајевим како би правда била и временски достижна”, рекао је Матић.

Подсетио је да ће у априлу бити четврт века од убиства Славка Ћурувије, да се још чека коначни судски епилог, као и да после пет година суђења ускоро почиње заседање већа Апелационог суда у случају паљења куће новинара Милана Јовановића. 

Током прошле године овакви састанци су одржани у Београду, Чачку, Новом Пазару, Суботици, Панчеву, Новом Саду и Нишу са идејом упознавања новинара и медијских радника са механизмима заштите који им стоје на располагању, наводе из АНЕМ-а. 

Пројекат подржавају Европска комисија кроз програм подршке независним медијима у Србији и медијско одељење Мисије ОЕБС-а у Србији. Састанку у Шапцу присуствовали су Александар Момчиловић - јавни тужилац у Посебном јавном тужилаштву за високотехнолошки криминал, Раде Драгојевић - јавни тужилац у ВЈТ Шабац, Јелена Алексић - јавни тужилац у ОЈТ Шабац, Оливера Јовановић - јавни тужилац у ОЈТ Лозница, Ненад Маринковић - јавни тужилац у ВЈТ Ваљево, Милош Мирковић - јавни тужилац у ОЈТ Ваљево, Снежана Јовановић - в. д. главног јавног тужиоца у ОЈТ Мионица као и представници Министарства унутрашњих послова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси