Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драган Ђилас тужио Пиштаљку, тражи да се уклони текст о пословању Дајрект медије са РТС-ом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2024.

Драган Ђилас тужио Пиштаљку, тражи да се уклони текст о пословању Дајрект медије са РТС-ом

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас тужио је Пиштаљку и главног и одговорног уредника Владимира Радомировића због текста „Финансијски извештаји РТС-а не могу да прођу ревизију због послова са фирмама повезаним са Шолаком, Ђиласом и Шапером”, тврдећи да је Пиштаљка објавила неистину о његовој повезаности са фирмом „Дајрект медија“.

Тужбом захтева да се текст уклони са сајта и одштету за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа у износу од 200.000 динара.

У тексту чије уклањање Ђилас захтева, Пиштаљка је објавила и поткрепила материјалним доказима чињеницу да финансијски извештаји јавног сервиса не могу да прођу ревизију због спорних уговора о продаји огласног простора. По подацима које је изнео генерални директор РТС-а Драган Бујошевић, уговори са „Дајрект медијом“ и „Медија пулом“ (фирмом у власништву још једног бившег функционера Демократске странке Срђана Шапера) вреде око 14,5 милиона евра годишње.

Пиштаљка је у тексту који Ђилас покушава да уклони са интернета објаснила, позивајући се на званичне податке и без речи коментара, да је Драган Ђилас био власник „Дајрект медије“ а да се та фирма сада налази под контролом Драгана Шолака.

Ова неспорна чињеница је изгледа била повод за тужбу у којој се на седам страна не демантује ниједан навод из текста, осим што се тврди да Ђилас „није ни у каквој вези са правним лицем Дајрект медија”, фирмом чији је власник био од 2005. године, када је његова „Мултиком група” купила „Дајрект медију“.

Бивши функционер Демократске странке и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас је и 2019. године, када је већ званично био изашао из власништва „Дајрект медије”, наставио да брани послове ове компаније са РТС-ом, па је због хапшења две директорке РТС-а и директора „Дајрект медије” одржао конференцију за штампу испред председништва наводећи да су оптужбе лажне и да уговори „Дајрект медије“ и РТС-а нису били штетни по јавни медијски сервис.

Да су послови „Дајрект медије“ и РТС-а, који трају од 2001. године и који су се одвијали и у време када је Ђилас паралелно био и јавни функционер и власник приватне фирме, спорни упозоравали су Савет за борбу против корупције и његова председница Верица Бараћ још 2011. године у Извештају о притисцима и контроли медија.

„Значајно место на тржишту реклама и маркетинга имају агенције у којима удео у власништву има Драган Ђилас, градоначелник Београда и заменик председника Демократске странке“, пише у том извештају.

„Некако се у Србији подударило да су најмоћнији у медијској сфери и најближи државном врху, па су два врло блиска човека председнику Србије, Шапер и Ђилас, преко тих својих медијских фирми успоставили контролу медијског простора“, рекла је 2011. године Верица Бараћ на конференцији „Партнерством против корупције“.

Ђилас сада тужбом у којој не негира истинитост текста захтева да уклонимо текст са портала чији је посао, између осталог, и да истражује послове бивших и садашњих јавних функционера и политичара и њихових фирми са државом. И само помињање да је био власник „Дајрект медије“, по наводима у тужби, за њега је увредљиво, представља напад на његову личност, „малициозну конструкцију” са циљем „јавног линча” и фабриковање афере. „Предметним текстом се истовремено усмерава гнев и бес јавности на тужиоца”, наводи се у тужби у којој се главни уредник без икаквог основа оптужује да жели да дехуманизује Ђиласа и да води борбу „против припадника других политичких опција“.

Драган Ђилас наводи да то што се против њега не води истрага и што није осуђиван за кривична дела и привредне преступе доказује да никада није поступао супротно закону. „Тужилац (Ђилас) у јавности говори чињенице које су поткрепљене провереним подацима, колико год се ти подаци свиђали већини, што јасно указује на то да тужилац никада не износи неистине”, наводи се у тужби.

У тексту, чије уклањање са интернета тражи Драган Ђилас, пише да Тужилаштво за организовани криминал од 2019. године није окончало истрагу о пословима „Дајрект медије” и РТС-а и да нису ни подигнуте оптужнице.

Пиштаљку су за више од тринаест година постојања тужила само два функционера власти и сада Драган Ђилас. Захтев да уклонимо текст са сајта имао је и сада бивши директор Јавног предузећа „Јавна склоништа” Владан Скадрић, који Пиштаљку тужио и спор изгубио, јер баш као ни Ђилас није демантовао ни један навод из Пиштаљкиног текста али је, као и Ђилас, сматрао да му писање, које је иначе истинито, тачно и доказано, урушава углед. Пиштаљка је открила и објавила да је тадашњи директор ЈП „Јавна склоништа“, који је имао грађевинске дозволе за градњу две мини хидроцентрале вредне 1,65 милиона евра, био под сумњом за прање новца, а да те сумње које су му на терет ставиле Управа за спречавање прања новца Министарства финансија и Агенција за борбу против корупције, тужилаштво није испитало.

Пиштаљку је поред Ђиласа и Скадрића, а са сличном аргументацијом тужио и високи функционер Српске напредне странке Александар Сенић, познати страначки прелетач, који је после превођења читавог општинског одбора Социјалдемократске странке у Рачи у Српску напредну странку постављен за директора у „Коридорима Србије“. Сенић је Пиштаљку тужио чак четири пута до сада због писања о крађи новца намењеног за изградњу постројења за прераду отпадних вода у Рачи, али и због тога што је Пиштаљка открила да његова малолетна деца од шест, девет и 11 година у то време, имају своје фирме.

Сенић, који је Пиштаљку тужио као и Ђилас, због претрпљеног душевног бола не демантујући ништа од објављеног и такође захтевајући да се текстови склоне са сајта, у међувремену је изгубио један поступак док су остала три у току.

Прилог: Тужба Драгана Ђиласа против Пиштаљке

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси