Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода медија у гету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2024.

Извор: Фонет

Слобода медија у гету

Њух новинара недељника НИН је рекао да нешто није у реду са уређивачком политиком тог медија и плимом која долази са новом власницом, изјавила је ФоНету новинарка Весна Малишић, оцењујући да су препознати сигнали о тенденцијама да НИН постане "питомији" у односу на власт.

Осетили смо да је у току процес "мењања крви НИН-а", рекла је Малишић у серијалу разговора Киоск о медијској сцени, објашњавајући одлуку новинара и уредника да "пресеку" и да у тој транзицију не учествују.

Малишић је нагласила да су запослени у НИН доласком нове власнице пар месеци били у вакууму и да нису знали шта су њене намере, али да су могли да их читају само из тога што су се све одлуке доносиле без знања уредништва и колегијума.

"То како је нова власница замислила НИН, по нашем мишљењу, више није био политички недељник на какав смо навикли, већ неки недељник у коме ће други садржаји да омекшају политички садржај и да се тиме изгуби оно што ми мислимо да је највредније, а то је политичка оштрица", сматра Малишић.

Упитана о интервјуу који је током предизборне кампање за НИН дао председник Србије Александар Вучић, она је одговорила да власник било којег медија не треба да се бави уговарањем интервјуа са било ким, а посебно не са председником државе који је тај недељник 10 година "држао на нишану".

Ми смо били главна мета свих његових медија, посланика и свих политичара који су у Српској напредној странци, али је главни уредник Милан Ћулибрк сматрао да је интервју са председником нешто што треба да уради сваки новинар, што и ја мислим, али уколико га закаже како се то иначе ради - преко Кабинета, напоменула је Малишић.

Интервју се не ради када је то потребно председнику државе у време предизборне кампање у којој је он водио функционерску кампању, предочила је она и указала да је тај интервју "био на ивици" свега што су сматрали добрим.

Говорећи о колективном отказу који су уредници и новинари дали новој власници НИН, Малишић је нагласила да нису трпели притиске менаџмента, али да је било финансијских понуда које су имале за циљ да се неки људи предомисле у контексту новог анекса уговора.

Комплетна редакција је сматрала да то не може да буде разлог да неко остане, јер новац није бо разлог ни да одемо, "ми смо тражили и тражимо простор слободе", рекла је Малишић.

Она верује да ће НИН убудуће бити "припитомљена новина" и наглашава да су новинари који су до сад радили у НИН-у превише "дивљи да би их неко припитомљавао".

"Ми смо навикли на хајдучки начин живота и рада, на жалост у овој земљи, спремни смо на табанање, што је простор у којем ми осећамо да могу да раде медији", истакла је Малишић.

Према њеним речима, редакција НИН је рачунала да ће, можда, и неки други медији да се охрабре и да размисле о томе шта је посао медија и да размисле да ли је њихов посао подршка властима или рад у јавном интересу.

На питање које технике власт користи да би припитомила медије, Малишић је узвратила да су један од начина и претње.

Како је додала, "покушавају да вас онемогуће, не дају простор да се ширите и смањују утицај тако што вам не дају рекламе и не дозвољавају да се ширите на један начин који је тржишни и у овом тренутку једино могућ".

Када се истроше све технике припитомљавања медија, власт покушава тај посао да обави уз помоћ власника "који су се спетљали са властима" и тиме не чине ништа за демократију, него само за своје џепове, тврди Малишић.

Она мисли да власт има много начина да "загорча живот" медијима и да користи сваки који има на располагању да у томе успе.

Слобода говора је протерана у мале просторе, а у прилог твој тврдњи иде и чињеница да вест о колективном отказу редакције НИН није била вест на јавним сервисима, нагласила је Малишић.

Медији су буквално сатерани у гето са циљем да се њихов утицај и снага смање, као и да се обесхрабре и уплаше како би се постигла потпуна контрола, закључила је Малишић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

22.01.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 08:19

По туђој кичми ни 100 батина не боли

Спомињање речи "гето" у овом контексту ће можда коегиницу Малишић подстаћи да поразмисли, ако не и да покуша да осети,како живе људи - ЖИВЕ ЉУДИ у гетоима на Косову и Метохији. Није добро да се новинари сатерују у гето, свакако, али деценијама већ без слободе, често без струје, воде и основних животних намирница, у страху и под сталном претњом за голи живот живе деца и људи.
Опрезно, зато, са терминологијом колегинице Малишић, опрезно.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси