Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јунакиње у мрачном времену: Редакција НИН-а одабрала три храбре жене за личности године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2024.

Аутор: Вук Цвијић Извор: Данас

Јунакиње у мрачном времену: Редакција НИН-а одабрала три храбре жене за личности године

Прошла 2023. била је година незамисливих трагедија, година у којој су цветали корупција и криминал, а друштво тонуло у све већу неслободу, пише НИН.

Али, била је то и година храбрих жена. Иако су радиле у државним институцијама, полицији и тужилаштву, нису пристале на ћутање. Пре свега то важи за полицајку из Ваљева Катарину Петровић и тужитељке Вишег јавног тужилаштва у Београду, Бојану Савовић и Јасмину Пауновић, које су једногласном одлуком редакције НИН-а изабране за личности године.

Три храбре жене, полицајка из Ваљева Катарина Петровић и тужитељке Вишег јавног тужилаштва у Београду, Бојана Савовић и Јасмина Пауновић, једногласном одлуком редакције НИН-а изабране су за личности године.

Редакција је направила преседан, јер је уместо једне изабрала три особе, и све су жене. Прошла 2023. била је година незамисливих трагедија, година у којој су цветали корупција и криминал, а друштво тонуло у све већу неслободу.

И у таквим најмрачнијим временима постоје јунакиње. Зато 2023. може да буде и година храбрих жена које – иако су радиле у државним институцијама, полицији и тужилаштву – нису пристале на ћутање као многи други.

Храбро су иступиле, упркос последицама, и то настављају да раде. Због тога што је поштовала своја уверења и јавни интерес полицајка Катарина Петровић је једно време чак изгубила и слободу.

И даље се против ње води судски поступак, док јавност нема никаквих информација шта се дешава са Николом Петровићем, кумом председника Србије Александра Вучића.

При томе је једини „грех“ полицајке из Ваљева што је открила нешто што је било од јавног интереса – да је Никола Петровић 6. марта 2023. у Ужичкој улици, на београдском Дедињу, под дејством кокаина и алкохола изазвао саобраћајну несрећу у којој су повређене две жене.

Осим да је дрогиран и пијан возио скупоцени аутомобил марке мекларен (чија је основна цена већа од 300.000 евра), јавност је сазнала и да му није одређено задржавање, чак ни због трежњења, што је стандардна процедура у таквим ситуацијама.

Уместо њега ухапшена је полицајка Катарина Петровић, након што је тадашњој народној посланици опозиције Мариники Тепић доставила документ – полицијски извештај о овој саобраћајној несрећи.

Посланица Тепић је 18. јуна 2023. на друштвеним мрежама објавила документ, који открива оно што је власт хтела да сакрије, да је кум председника државе дрогиран и пијан изазвао саобраћајну несрећу у којој је повредио две жене.

Убрзо након тога креће одмазда над Катарином Петровић. Она је ухапшена 3. јула и затим јој је одређен притвор, о чему је НИН први писао.

Након реакција и протеста грађана, полицајка је пуштена из притвора. У Вишем тужилаштву у Београду, које води Ненад Стефановић, чак је била невиђеном брзином оптужена, иако је од почетка било јасно да то тужилаштво не може бити надлежно.

Предмет је потом, ипак, пребачен у њено Ваљево. Поступак је почео, а истог дана када је поступак вођен добила је признање Витез позива, које се додељује за „савесни и професионални рад и понашање, однос према позиву за људе који су, поштујући високе моралне и професионалне вредности и врлине, одолевали различитим институционалним и идеолошким искушењима и притисцима“.

Због истих начела изабрана је и за НИН-ову личност године. Она се од хапшења налази под суспензијом и прима половину плате.

Две тужитељке, Бојана Савовић и Јасмина Пауновић из Вишег тужилаштва у Београду, радиле су тада у Посебном одељењу за спречавање корупције на случају злоупотреба у ЕПС-у, да би против своје воље биле пребачене у Опште одељење.

Оне нису ћутале. Одмах су иступиле, саопштавајући да је разлог за ово премештање чињеница да су се супротставиле усменој наредби претпостављеног, за коју су оцениле да задире директно у самосталност и интегритет тужилаца.

Бојана Савовић је склоњена одмах након што је завршила истрагу која је резултирала хапшењем осумњичених за злоупотребу у вредности око седам и по милиона долара у ЕПС-у.

Тужитељки Савовић нису дозволили ни да саслушава окривљене, чије је хапшење тражила и против којих је водила истрагу. Уместо ње, окривљене је саслушала Бранкица Марић, најближа сарадница спорног шефа Вишег тужилаштва у Београду Ненада Стефановића.

То хапшење, према многим информацијама, могло је да буде почетак откривања високе државне корупције.

Међу ухапшенима су, осим представника државног предузећа ЕПС, били и надлежни из приватне фирме Баувезен, коју је држава често ангажовала за бројне спорне послове.

НИН је још 30. марта прошле године објавио опширно истраживање Како је Баувезен добијао послове и извлачио паре уз подршку државе, а у броју од 28. децембра ново истраживање Корупција као препорука за послове.

Након јавног иступања тужитељки Савовић и Пауновић и њиховог обраћања Високом савету тужилаштва и Удружењу тужилаца Србије, Више тужилаштво у Београду под руководством Ненада Стефановића издавало је непримерена и међусобно супротстављена саопштења, покушавајући да оспори њихов рад.

То их није уплашило и зауставило, већ су наставиле и настављају да јавно бране јавни интерес.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.01.

2024.

Ljubica [нерегистровани] у 15:44

Pravi izbor

Bravo redakciji Nina za izbor licnosti godine.
Da je vise Katarina,Bojana i Jasmina Srbija bi bila sigurna,uredjena i ekonomski i kulturno daleko uspesnija zemlja.Pozdrav redakciji Nina i odabranim zenama - licnostima godine.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси