Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћулибрк о новом недељнику: Озбиљан подухват у питању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Ћулибрк о новом недељнику: Озбиљан подухват у питању

Досадашњи главни и одговорни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк рекао је за Н1 да су чланови колегијума одлуку о одласку из НИН донели пре контакта са било ким другим. Мишљења је да су предупредили било какав "кратак спој", а за нови недељник Јунајтед медије, у коме ће наставити рад, каже да је "озбиљан подухват".

Говорећи о разлозима за отказ, Ћулибрк каже да је била процена да у наредном периоду можда неће моћи да наставе да раде као што су до сада.

„Што смо навели у саопштењу. То је био став готово целе редакције, пар новинара је решило да остане и настави да ради за НИН. Чланови колегијума и већина редакције и спољних сарадника је решила да са нама крене у нови пројекат“, каже он за Н1.

Он каже да су пред крај прошле године имали заједнички састанак са новом власницом.

„Саопштила нам је своје виђење будућег концепта НИН, након тога смо сели, разговарали и закључили да можда то није оно какав је НИН био до сада, а наша тежња је била да наставимо да радимо како је било. Још месец дана уређујемо ми, отказни рок тече од данас, начелни договор је да сви останемо наредних месец дана, последњи број који ми уређујемо ће изаћи 8. фебруара, до тад се неће мењати уређивачка политика, то ће моћи и читаоци да виде“, каже.

Сутра излази број недељника НИН  – на насловној страни су, како каже, три личности године – смењене тужитељке и полицајца из Ваљева.

Мишљења је да су предупредили било какав „кратак спој“.

„Закључили смо да је намера новог власника да се иде у новом смеру, да се новина шири на друге теме, садржаје, а ми видимо простор да на тржишту треба овакав НИН какав је био до сада, да нам таква новина недостаје у јавности. Чини ми се да је ово најбољи могући сценарио, да смо нашли могућност да екипа остане на окупу. Нови магазин који ће имати исти профил као НИН, а нисмо дошли у ситуацију да се разиђемо у свађи, да се препиремо око тога да ли нешто треба или не треба да се ради. Прави тренутак да се разиђемо мирно као људи, да свако сачува интегритет и углед“, каже Ћулибрк.

Осврнуо се и на интервју са председником Александром Вучићем.

„Нисам зажалио, урадио бих то поново. Мислим да је нормално да медиј разговара са председником државе, министром финансија, гувернером, шефом БИА, да је то сасвим легитимно и нормално, ја бих то поново урадио, с тим што се више нећу толико питати ја, пошто ће уредница бити Весна Малишић, одлуке о томе ће бити на њој. Ја знам какве су биле реакције, много негативних, али мислим да се ту није огрешило о професионалне стандарде, јер смо питали нормална питања која би сваки грађанин ове земље питао председника. Жао нам је што нико није наставио тим трагом, ми ћемо наставити док смо у НИН-у, да видимо да ли је председник испунио обећања о два минута и да ли је послао инспекцију да провери шта се дешавало са куповином гласова у кол центру“, каже он.

Према његовим речима, најављен је „заокрет у концепцији“.

„Нисам уверен да је то прави пут. Не спорим да сваки влансик има неко право да одређује неке стратешке правце. Није било мешања у уређивачку политику до сада, изабран је најбољи тренутак да се разиђемо. Нови власник сад жели да прошири тржиште, да стекне нове купце, нисам сигуран да ће начин на који се то планира заиста довести до нових читалаца, а да неће изгубити постојеће, али то је сада на људима који већ након 8. фебруара уређивати и радити НИН“, каже.

Сматра да би била штета да се конструкција која је грађена толико дуго сруши.

„Сувише је добих ствари у овој земљи упропашћено, сувише се олако одричемо традиционалних вредности, ускоро ће НИН напунити 89 година, биће додељена јубиларна 70. Нинова награда. Не може НИН да буде оно што је био досад, јер је цела екипа која га је правила отишла, поносан сам што смо остали на окупу. Најважније је да смо успели да целу екипу задржимо на окупу“, каже.

Истиче да су одлуку о одласку из НИН донели пре контакта са било ким другим.

„Ја сам размишљао да се повучем скроз у пензију. Мислим да је власници било жао, али мислим да није урађено све да се ти људи задрже. Ово све што се касније десило и тај брзи договор са УМ да она покрене тај нови недељник у коме ће досадашња редакција и колегијум НИН-а чинити окосницу, било је најбоље решење за све“, истиче.

Каже да још не знају име.

„Тражимо кума, отворени смо за све предлоге. Има неких занимљивих предлога, на крају ћемо донети одлуку као колектив. Ја бих волео да се мало и кадровски ојачамо, јер нам недостаје још пар добрих људи на неким позицијама, што се тиче колегијума, мислим да ће остати исти, само са другачијим распоредом“, каже.

Озбиљан је подухват у питању, наглашава.

„Решени смо да задржимо квалитет, да то изгледа и графички ОК, за то треба времена, Нама отказни рок траје месец дана, крајем фебруара, почетак марта би могао бити добар тајминг, пред локалне пролећне изборе, или поновљене београдске“, сматра.

Рекао је да ће људи имати могућност да упореде и виде да ли су задовољни новим магазином.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

13.01.

2024.

DejanHas UNS 4477 [нерегистровани] у 10:48

ime novih novina

NAN Nedeljne Afirmativne Novine
Ili to afirmativne zameniti sa nekomdrugom reči na A
NAN da nas podseti da te novine prave naši najbolji novinari , naravno iz dosadašnjeg NIN-a

Одговори
суб

13.01.

2024.

Dejsan Has UNS 4477 [нерегистровани] у 08:17

predlog za nove novine

N A N Nedeljne Aktuelne Novine
Ideja je da podsećaju na NIN, koji čitam od svoje sdme godine kada je bio na velikom formatu sa crvenim logom. Prelazim od 08.01.2024 na vaše novine.
# "Aktuelne# može i neka druga reč ali na A.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси