Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Потез за ‘потурање’ странцима“: Шта се крије иза жалбе СНС Надзорном одбору Скупштине да су медији Јунајтед групе кршили изборну тишину?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2024.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

„Потез за ‘потурање’ странцима“: Шта се крије иза жалбе СНС Надзорном одбору Скупштине да су медији Јунајтед групе кршили изборну тишину?

Српска напредна странка (СНС), односно њен председник Милош Вучевић, који је потписник документа, жалио се Надзорном одбору за изборна питања Скупштине Србије оптужујући медије Јунајтед групе да су кршили изборну тишину.

У обимном документу Вучевић је навео неколико примера наводног прекршаја, насловне стране новина Нова и Данас, емисију Ивана Ивановића на ТВ Новој, као и чланке на порталима Н1 и Данас о Драгану Бјелогрлићу.

У документу који је датиран на 4. јануар, после детаљног објашњења шта је то предизборна тишина и објашњења правног оквира за овакво поступање СНС, Вучевић прво подсећа да су према закону за кршење изборне тишине предвиђене новчане казне у 50.000 до 150.000 динара, док су за физичка лица казне предвиђене од 10.000 до 40.000 динара.

СНС-у је најпре засметала насловница Данаса 15. и 16. децембра на којима је, како наводи, Александар Вучић као носилац листе СНС представљен у негативном тону.

Да подсетимо, у питању су исте насловне стране које је председница Владе Ана Брнабић имала потребу да показује у првом вечерњем обраћању из штаба странке на дан избора, уместо да представи изборне резултате.

“Објављивање ових чланака управо у периоду изборне тишине превазилази обичан новинарски пропуст. Они представљају намерни чин који прелази границе неутралног извештавања”, наводи Милош Вучевић.

“Овакав приказ СНС-а и неговог носиоца листе у неповољном светлу представља имплицитну кампању против странке у периоду када су такве активности изричито забранене. Стратешка употреба негативних слика и уредничког садржаја на насловним странама није само ствар уредничког избора ‘Данаса’, већ прорачунат потез у циљу обликовања мишљења. Представљанем СНС-а и носиоца листе Александра Вучина у негативном контексту, новине имплицитно мотивишу бираче да одбаце ову изборну листу, утичући тако на перцепцију иодлучиване гласача”, наводи се у притужби.

Друга спорна насловна страна је у штампаном издању Нове, на којој су познате личности из ПроГласа које позивају грађане на гласање.

Тиме Нова, према оцени Вучевића, промовише одређене политичке агенде, што је усмерено на утицане на одлуке бирача”.

Телевизија Нова је поменута кроз емисију Ивана Ивановића, у којој је гост био Драган Бјелогрлић, такође потписник ПроГласа, а у жалби је објашњено да се ради о феномену “координираног учешћа трећих страна у изборном процесу” посебно истакнуто кроз инициативу Проглас”.

“Иако се чланови ове групе представљају као самозване независне јавне личности, њихово деловане у тесно је координирано са опозиционим листама, а нарочито у супротстављању Српској напредној странци”, пише Вучевић.

“Бјелогрлић је у емисији представљен као личност која подстиче људе да изађу на гласање“ и да се “активирају у друштвеном животу, с обзиром да су многи незадовољни“, док је водитељ Иван Ивановић, упутио неумесне увреде на рачун, пише даље у документу.

Драгољуб Петровић, главни уредник Данаса, објашњава да је Вучевићева жалба Надзорном одбору где се жали на извештавање слободних медија током изборне тишине стандардни покушај постизборног спина.

– Вучевић је заменик шефа организоване групе за намештање избора, те му од оних силних неправилности за које би у нормалним земљама политичари поднели оставке, покрили се ушима и чекали да буду позвани у полицију и тужилаштво, највише сметају насловне стране Данаса и Нове, текстови на нашим порталима, као и гостовање Бјелогрлића код Ивановића. Извештавање Данаса током тишине је једноставно објашњиво – Александар Вучић није се кандидовао на изборима пошто је он већ изабран на председничким претпрошле године, те смо о њему и писали као о човеку који није кандидат на изборима, што није кршење изборне тишине. Исто важи и за Бјегрлића, ни он се није кандидовао на изборима – каже Петровић.

Ранко Пивљанин, уредник штампаног издања Нове, наводи да се “не осећа кривим”.

– Наши саговорници су позивали народ да гласа, а не за кога да гласа. Оно што се у изјавама Бојана Димитријевића, Дубравке Стојановић и Гојка Божовића њима учинило као алудирање, и што су се у њиховим речима препознавали, ствар је параноје и непознавања суштине ствари. О томе најбоље говори чињеница да им је нарочито засметало она порука бирачима “да размисле о промени”, коју су они квалификовали као јерес. Обавештавам их да избори обично и служе да се нешто промени, а не да се задржи „статус qуо“, како их они замишљају. На шта би личило да су наши саговорници позвали бираче да гласају тако да све остане исто? Смешно ми је у суштини да о овоме уопште и расправљамо, каже Пивљанин за Данас.

Директор вести на телевизији Нова, Слободан Георгиев, сматра да власт покушава да обрне тезу у кршењу целокупног изборног процеса.

– Мислим да ту није било никаквог кршења изборне тишине, али власт фингира читав изборни процес увек и то хоће да пришију медијима из Јунајтед групе, да могу да кажу: Ето, ви се жалите на неправилности а први кршите правила. А ако већ хоће да изједначе своју крађу на изборима, са такозваним нарушавањем изборне тишине, у вези са изборима који су поновљени, онда нека покажу како је то кршење тишине утицало на резултат, зато што су они рекли да су диоминирали на тим изборима. Јел то значи да су медијске куче Јунајтед медије подржавале уствари СНС? Мени се допада што они знају да су то најутицајнији медији у Србији, и наравно да зато не дају националне фреквенције ни једној од тих телевизија, јер знају да би људи, када би гледали нормалан програм, другачије размишљали. Мислим да је овај њихов потез то да би имали нешто да потурају странцима, да могу да кажу: па видите, то су они радили, нисмо ми прекрајали вољу грађана, нисмо ми радили против закона, а видите ко нас за то оптужује, видите шта они раде, они су још горе кршили правила, прича Георгиев.

Додаје да би цела прича могла да има смисао само ако би се посматрала целокупна медијска сцена и (не)поступање РЕМ-а према телевизијама с националним фреквенцијама.

– Они нека направе документ који ће заиста показати на који начин је то заиста нарушавало и утицало на избор бирача и изборни поступак. А онда нека покажу Пинк и Хепи, све оно што РЕМ није показао у оном свом квази извештају, на који начин су они извештавали током изборне кампање, ко је колико био заступљен и да ли то уопште може да се пореди. А даље, нека направе анализу како је рецимо Пинк, у периоду када су се понављали избори, шта су они пуштали, колико пита су се појављивали Вучић, Брнабић и остали. Тако да они могу на било ком телу да изгчласају шта хоће, имају већину, али бесмислено је. осим што ће то служити да нас оцрне пред странцима.

Иначе, Дан Граф, издавач Данаса, послује у овкиру Јунајтед групе.

Слободан Првановић: Пријављивао сам 13 пута функционерску кампању Александра Вучића

Слободан Првановић, члан скупштинског Надзорног одбора за изборна питања сматра да СНС нема основа за овакве оптужбе.

– На састанцима Надзорног одбора ја сам пријављивао 13 пута функционерску кампању Александра Вучића. Једном је био контрааргумент, кад је он наступао тако да је фаворизовао његову странку, један од чланова Одбора је рекао да “можда он то тако стварно мисли”, па има право на сопствено мишљење и то није функционерска кампања. Други пут, када сам рекао да је он сам признао да заступа и подржава листу СНС-а, онда је контрааргумент био: “Па можда он то тако не мисли”. Значи, и у једној и у другој варијанти су гледали да релативизују његове наступе. Дакле, ово што су ови медији који су оптужени преносили, можда ти саговорници “тако мисле”, а ако је оптужба на ваш рачун као медија, па “можда ви то тако не мислите”. Просто, ако ћемо да будемо фер и поштени према свима, онда морамо да имамо једнаке аршине и према СНС-у и РТС-у и Данасу и Новој, не можемо , једном овако и онако. О Пинку и Хепију не вреди ни причати, говорим о оним назови озбиљним телевизијама, као што је јавни сервис, али ово је испод сваког нивоа, то нису медији ни новинари, каже Првановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси