Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор редакције Шарли ебдо: И девет годинa после напада, нисмо излечили ране
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2024.

Аутор: Бета Извор: Нови магазин

Директор редакције Шарли ебдо: И девет годинa после напада, нисмо излечили ране

Директор редакције француског сатиричног недељника Шарли ебдо Лоран Сурисо познатији као Рис изјавио је данас да после девет година од терористичког напада на лист, "ране још нису излечене".

„Девет година после напада 7. јануара 2015. године, то је и даље присутно (у нашим главама). Ране нису излечене и заиста не постоји прави лек. Раније сам мислио да ће временом неке ствари избледети. У ствари није тако, то је још присутно. Тако је са свим људима који су жртве тероризма и насиља“, рекао је Рис за Франс енфо.

У том нападу на редакцију убијено је 12 људи међу којима познати новинари и карикатуристи. После тога је оформљен покрет солидарности за слободу изражавању у Европи, са скуповима на којима су окупљени носили транспаренте „Је суис Чарлие“ (И ја сам Шарли).

Браћа Шериф и Саид Куаши су 7. јануара 2015. упали у редакцију сатиричног листа у Паризу где су убили 12 познатих новинара и карикатуриста узвикујући да су „осветили пророка (Мухамеда)“.

Претходно је лист, који нема „длаке на језику“ тврдећи да му „ништа није свето“ и да све може да буде тема сатире, објавио број са карикираним ликом пророка Мухамеда.

Међу жртвама напада су били чувени карикатуристи који су се потписивали надимцима, Каби, Волински, Оноре и Тињу, као и бивши директор редакције листа Бернар Марис.

Редакција листа од тада је премештена на непознату локацију која личи, како сами новинари кажу, на бункер, са оружаним обезбеђењем и решеткама на прозорима.

Рис је данас француским медијима рекао да је борба против исламистичке идеологије и даље присутна.

„Борба против ове идеологије је изазов, захтева одлучност, потребно је време. Неки људи су склони да прихвате скоро све, из лењости. Постоји самозадовољство“, рекао је Рис.

Према његовим речима, на политичком плану „постоје групе које су традиционално фасциниране радикализмом, као да је радикализам политички програм, а то је заправо реч која ништа не значи“.

„Постоји фасцинација разорним насиљем како би се створили нови политички услови. То је стари трик који постоји на крајњој левичарској страни. Постоји политичка калкулација, а културолошки, постоји фасцинација политичким насиљем“, рекао је Рис.

У Француској је тог 7. јануара 2015. почео талас напада џихадиста, без преседана у тој земљи, у којима је укупно страдала 241 особа.

Десет месеци после напада у јануару, догодио се други, још већи терористички напад у Паризу, 13. новембра, када је погинуло 130, а више од 350 особа повређено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси