Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ало починио кривично дело неовлашћеним објављивањем фотографије Ристића, Политика га у свом маниру из 90-их проглашава за страног агента
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2023.

Ало починио кривично дело неовлашћеним објављивањем фотографије Ристића, Политика га у свом маниру из 90-их проглашава за страног агента

Координисана акција блаћења Николе Ристића, који протестује због покрадених избора: Таблоид Ало објављује слику из полицијске базе фотографија за личне карте и пасоше, државни секретар Ђорђе Дабић га проглашава за страног агента, а Политика и Новости иду корак даље и описују га као немачког човека

Један од гласнијих учесника протеста због крађе на изборима које испред Републичке изборне комисије у Београду организује коалиција Србија против насиља, прве вечери, у понедељак, био је Никола Ристић.

Он је био најжустрији у првим редовима испред РИК-а, ушао је и у вербални конфликт са опозиционим политичарима, јер су грађани хтели да упадну у зграду док их је опозиција смиривала и молила да то не раде.

Одмах након тога Ристићева слика осванула је на порталу прорежимског таблоида Ало, уз текст у коме се каже да је власник рекламне агенције која добија новац од Дојче велеа, алудирајући на то да Никола прима новац од странаца.

Најтежи облик кривичног дела неовлашћеног прикупљања личних података

Најпроблематичнији део напора које је Ало уложио да дискредитује Ристића, међутим, било је објављивање његове фотографије која је истоветна слици у његовом пасошу, само у боји. У међувремену, пре изласка овог текста, Ало је избрисао спорну фотографију.

„У ситуацијама када се фотографија која је сачињена у сврху израде личног документа и идентификације од стране Министарства унутрашњих послова нађе у јавности, а за то не постоји или није наведен конкретан правни основ, обесмишљава се читав концепт заштите података о личности. Фотографије које су тако настале могле би бити искоришћене само у законом допуштене сврхе, на пример уколико је против лица расписана потерница“, каже адвокат Вељко Милић, стручњак за медијско право, који је био члан радне групе за измене медијских закона.

Он наводи да је појављивање фотографије у таблоиду кривично дело.

„Када се нечија фотографија неовлашћено прикаже другом и употребљава у сврхе за које није намењена, врши се кривично дело неовлашћено прикупљање личних података. С обзиром да се ради о фотографији из личне карте, њој приступ имају само службена лица, што значи да је учињен најтежи облик овог кривичног дела за који је запрећена казна затвора до три године“, тврди адвокат.

Тамара Скрозза, новинарка агенције ФоНет и чланица Савета за штампу, за Цензоловку каже да је неовлашћено објављивање фотографије из личних докумената добијене од стране безбедносних служби са становишта новинарске етике неприхватљиво и у супротности са Кодексом новинара Србије.

Она каже да Никола Ристић има право да поднесе жалбу Савету за штампу, без обзира што је Ало у међувремену обрисао спорну слику.

Политика: Пропаганда у маниру деведесетих

Политика се, у стилу својих коментатора у време служења режиму Слободана Милошевића деведесетих, придружила кампањи текстом „Да ли је Немачка умешана у постизборни инжињеринг у Србији“. Уместо изношења доказа, позивају на информације „београдских медија“ како немачки обавештајци преко својих пипака потпирују насиље испред РИК-а, покушавајући да направе нови Мајдан (као у Кијеву, Украјина).

У тексту се таргетира Никола Ристић као немачки човек. Доказима за тако озбиљне тврдње Политика се није оптерећивала. Довољно им је да препричају како његова фирма сарађује са Дојче велеом, а Дојче веле је, наравно, за Политику антисрпски медиј који је директно везан за немачку владу. Није поменута вишегодишња везаност председника Александра Вучића за немачку канцеларку Ангелу Меркел.

Предлог Виоле фон Крамон да буде посредник у евентуалним преговорима власти и опозиције, пореди се са аустроугарским ултиматумом из 1914. када је Аустроугарска захтевала од Србије да њихова полиција истражи убиство престолонаследника, што Политика доказује њеним немачким пореклом и тврдњом да је албанска лобисткиња.

Тврдњу да Немачка стоји иза протеста грађана објавиле су и Вечерње новости, такође је „доказујући“ сарадњом Ристића са Дојче велеом.

Из Дојче велеа су за European Western Balkans рекли да „ДW академија подржава младе људе у стицању медијских компетенција и у учењу да се изражавају кроз медије како би могли да буду активни делови друштва“.

Дојче веле је, такође, демантовао било какву умешаност у протесте у Србији.

Твит државног секретара у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ђорђа Дабића, писан такође у маниру Милошевићевих министара деведесетих, делује као инспирација за Политикин текст.

Дабић одговара на твит у коме се Никола Ристић пита како се његова фотографија са биометријског документа нашла на страници једног таблоида, рекавши да је посао служби да мотри на агенте страног интереса, што Ристић „свакако јесте“. Државу, каже, занима за кога ради и ко га плаћа, и истиче нову мантру режима и њихових медија – да Србија неће дозволити Мајдан у Београду.

Извор из МУП-а: Неко из безбедносних служби таблоиду Ало доставио слику из базе података

Цензоловкин извор из МУП-а објашњава како је ова фотографија завршила у таблоиду.

„Јединствени информациони систем (ЈИС) је електронски систем у коме се налазе подаци из личних карата свих грађана Републике Србије. У њему је могуће пронаћи свако лице у Србији уношењем личних података у претрагу. Када пронађете лице које вам треба, на монитору то изгледа најсличније очитаној личној карти. Према томе, и слика из личне карте се налази на вашем „профилу“, али је у боји. Неко је, највероватније из МУП-а или БИА, злоупотребио службени положај тако што је приступио ЈИС-у, пронашао овог младића и фотографију из система уступио таблоиду“, тврди наш извор из МУП-а.

Не може се знати да ли је ово једна од ове две безбедносне службе уз благослов власти уступила ову фотографију или је то неко урадио самоиницијативно. Наш извор мисли да је вероватнија ова прва верзија.

Полиција је највероватније снимала протест и учеснике

Додатно је страсти узбуркао снимак са протеста на коме се види како непозната женска особа скролује на свом телефону неколико фотографија учесника протеста које су такође истоветне онима из њихових личних карата.

Наш извор из МУП-а сматра да је та жена највероватније полицајка у цивилу која се на протесту налазила на службеном задатку.

,,Када су овакви протести у питању, већ неколико година је пракса да се направи тим од полицајаца у цивилу који се инфилтрира у масу. Они имају задатак да уочавају, фотографишу и снимају све што је безбедносно интересантно, укључујући и неке од протестаната. За те потребе се праве чет групе у којима полицајци размењују информације и фотографије. У овом случају, полицајци су највероватније добили слике из система неких демонстраната, који су идентификовани дан раније на протесту, како би могли лакше да их уоче и препознају.“

Извор тврди да за разлику од објављене слике на порталу таблоида Ало, где је грубо прекршен закон и за шта би морала бити покренута истрага, у случају снимка где жена скролује фотографије протестаната нема ничега противзаконитог уколико је у питању полицајка у цивилу.

,,Према члану 52 Закона о полицији, полиција има право да снима јавна окупљања и учеснике јавног окупљања уколико постоји опасност да би на таквом окупљању могло доћи до нереда. Пошто су се на првом протесту догодили инциденти, полиција је следећи протест квалификовала као потенцијално ризичан, па је стекла право да снима догађај и учеснике. Овај члан такође обавезује полицију да најави да ће предузимати овакве радње, што је полиција и учинила путем јавног саопштења. Оно што је проблематично је то што полиција, након што се појавио снимак који је узнемирио велики број грађана, није издала саопштење где би навела да је жена са снимка службено лице и сада се грађани са правом питају ко то има у телефону њихове фотографије“, закључује наш извор из МУП-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси