Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додељене награде „Витез позива“: Ко су лауреати?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2023.

Извор: ФоНет

Додељене награде „Витез позива“: Ко су лауреати?

Награде“ Витез позива“ коју додељује организација Лига експерата уручене су данас научнику и оснивачу Фондације „Алекс Кавчић“ Александру Кавчићу, новинарки Коссева Татјани Лазаревић, новинарки Весни Малишић, полицајки Катарини Петровић, музичком критичару Петру Пеци Поповић и професору Филозофског факултета Огњену Радоњићу.

Члан жирија награде Витез позива, адвокат Божо Прелевић оценио је да овогодишње добитнике одликују лична храброст и борба за образовање, науку и институције.

Прелевић је рекао да нашу садашњост обликују баналност јавног простора и дезинформација, да је друштво у стању опште дезоријентисаности – да је недовољно размагнетисано од самоуправљања и наопако намагнетисано на национализам.

„Оно што је 80-их било срамота, 90-их је пожељно, а данас патриотски. Насиље и друштвена дресура је данас креативна практична политика у систему обрнутог социјалног рејтинга у којем је партијским кадровима све дозвољено“, рекао је Прелевић.

Он је истакао да су овогодишњи добитници награде личности којима се као друштво морамо поносити и да су то људи који нису ћутали, већ су се борили за професију и морал.

Александар Кавчић обратио се видео поруком и истакао да се у њему преплићу стид и понос, али да се не стиди ни своје земље, ни нације, ни порекла, већ своје генерације.

Како је рекао, мислио је да је генерација његових родитеља најгора генерација Срба јер су упропастили земљу коју су имали и оставили је у горем стању од оног које су затекли, али да сматра да је његова генерација гора.

„Погледајте разорене институције, плагијаторе и купце диплома на водећим местима. Не могу да нађем речи да се извиним будућим генерацијама“, рекао је Кавчић и истакао да наредним генерацијама, ако нема могућности да садашње оставе функционалну државу, треба да оставе макар систем вредности и образовање, да као учени људи поправе земљу.

Новинарка портала Коссев Татјана Лазаревић рекла је да није добро када новинари постану вести, јер то значи да нешто у друштву није како треба, а да су новинари у Србији предуго вести.

„Предуго је Косово главна влест. Откивамо и закивамо власничку плочицу, бацамо га као ловину пред светину. Исповест и саосећајност су нам потребни свима, ако не за помирење, онда за умирење“, рекла је Лазаревић.

Уместо новинарке и заменице главног и одговорног уредника недељника НИН Весне Малишић награду је примио главни уредних тог недељника Милан Ћулибрк.

Малишић је у писаној поруци навела да се сећа дана када је награда установљена и ентузијазма људи који су у њен значај уградили свој ауторитет, али да је то превише велико у данима њеног туговања да би се поклонила жирију и окупљенима.

Мајор Министарства унутрашњих послова Катарина Петровић, која је обавестила посланике о детаљима саобраћајне несреће у којој је учествовао бивши директор Електромрежа Србије Никола Петровић и због тога се сумњичи за злоупотребу службеног положаја, поручила је да „није тражила ни ланце, ни ловорике, а добила је и једно и друго и да је спремна да то понесе“.

„Данас је требало да стојим испред Вишег суда у Ваљеву, за исту ону ствар због које стојим пред вама“, рекла је Петровић.

Новинар и музички критичар Петар Поповић рекао је да је осам месеци пре његовог рођења усвојена Универзална декларација о људским правима и да га је увек обавезивала и да борба за људска и грађанска права и све слободе које су гарантоване неће стати и да та борба обавезује све људе.

Професор Економског факултета Огњен Радоњић рекао је да је ефикасно средство у борби против тираније образовање и указао да на улазу у универзитета у Јужној Африци стоји да за уништење нације нису потребне атомске бомбе и далекометне ракете, већ смањење квалитета образовања и дозвола за преписивање и варање на испитима.

Он је поручио да се убиство политичког лидера са Косова Оливера Ивановића не сме заборавити, као ни две мајске трагедије.

Истакао је да је на њега борба за истину и правду деловала лековито и одвела га на пут, на којем је упознао дивне људе, те да је мотивисан да настави.

На скупу је одржан и минут ћутања за лауреата те награде Ратка Божовића који је преминуо ове године и истакнуто да је он био морални узор и светионик, да се храбро борио против дискриминације, мржње и наицонализма и био личност од националног значаја.

„Ратко Божовић био је човек чији ће вредносни систем остати нераскидиви део ове награде“, поручио је Божовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси