Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Израелске снаге убиле најмање 12 палестинских новинарки од 7. октобра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2023.

Извор: Медија центар Сарајево , CFWIJ

Израелске снаге убиле најмање 12 палестинских новинарки од 7. октобра

Коалиција за жене у новинарству подсјећа да је намјерно гађање новинара ратни злочин.

Палестинска новинарка Haneen Ali al-Qutshan убијена је у израелском зрачном нападу на избјеглички камп Нусеират у Појасу Газе у недјељу 17. децембра. У нападу је страдао и непознат број чланова њене породице, јавила је Коалиција за жене у новинарству (CFWIJ). 

Коалиција је оштро осудила израелско намјерно гађање грађана и медијских радника, што се, како подсјећа, према међународном праву сматра ратним злочином. Позвала је Вијеће за људска права Уједињених народа (УНХРЦ) и Међународни кривични суд (МКС) да спроведу непристрасну истрагу о овим ратним злочинима и осигурају да они који су одговорни за ова дјела буду позвани на одговорност.

Најмање 12 палестинских новинарки од укупно 15 је убијено откако је сукоб ескалирао 7. октобра. Ал-Qутсхан је била цијењена новинарка која је радила за радио станицу у Гази.

Подаци Међународне федерације новинара (ИФЈ) показују да је до 18. децембра убијено најмање 66 палестинских новинара и медијских радника. Коалиција за жене у новинарству наводи да су ти подаци о жртвама дио огромног броја од преко 19.000 забиљежених смртних случајева у Појасу Газе.

Из CFWIJ-а су подсјетили да је у Атланти, у Сједињеним Америчким Државама, одржано бдијење у част новинарима погинулим у овом рату.

Недавно убиство сниматеља Al Jazeere Самера Абу Даqqе, који је убијен 15. децембра у нападу израелске беспилотне летјелице док је извјештавао о бомбашком нападу на школу у Гази, изазвало је додатни бијес, наводи CFWIJ. Додају да Al Jazeera припрема спис који ће поднијети Међународном кривичном суду, оптужујући Израел за атентат на њеног сниматеља. Израелска војска, како наводи CFWIJ, пориче да је намјерно гађала новинаре, а МКС води истрагу о наводним злочинима на палестинским територијама.

 “Прерана смрт Haneen Ali al-Qutshan служи као дирљив подсјетник на опасне околности с којима се новинари сусрећу у зонама сукоба. С обзиром да сукоб траје и односи више живота, кључно је за међународну заједницу да удвостручи своје напоре у постизању примирја. Мора се тежити трајном миру, којем је приоритет сигурност и добробит новинара и цивила”, наглашено је из CFWIJ-а.

Овај рат, како су додали, представља озбиљну пријетњу основним принципима слободе медија. 

“Ова ситуација не погађа само оне који су директно укључени, већ има и шире импликације на глобалну слободу медија. Новинари који се изјашњавају као муслимани или Јевреји, који извјештавају о сукобу, били су на мети пријетњи и напада због изражавања својих ставова на друштвеним мрежама. Бројне новинарке у редакцијама широм свијета отпуштене су са својих позиција због њиховог извјештавања које се сматра пропалестинским”, подцртала је CFWIJ. 

Коалиција за жене у новинарству најоштрије осуђује дјела насиља и убистава усмјерена на новинаре, чије извјештавање игра кључну улогу у вријеме рата.

“Намјерно циљање новинара је тежак ратни злочин који захтијева темељиту и независну истрагу”, истиче CFWIJ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси