Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународна федерација новинара: Ове године убијена 94 новинара, а скоро 400 затворено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2023.

Аутор: Бета/AП Извор: НУНС

Међународна федерација новинара: Ове године убијена 94 новинара, а скоро 400 затворено

Међународна федерација новинара (ИФЈ) је у свом годишњем извештају објављеном данас навела да је ове године 94 новинара погинуло радећи свој посао, док је скоро 400 затворено.

Та водећа организација која представља новинаре широм света изразила је данас дубоку забринутост због броја убијених новинара широм света током 2023. године, који су радили свој посао, при чему је само у рату Израела са Хамасом погинуло више новинара него у било којем сукобу у последњих 30 година.

Број погинулих је за трећину већи у односу на 2022. годину, када их је било 67 и дупло је већи у односу на 2021. годину када је број погинулих новинара био 47.

ИФЈ је позвао на бољу заштиту за новинаре и захтева да њихови нападачи одговарају за своје поступке.

Организација наводи да је од почетка рата Израела са Хамасом 7. октобра погинуло 68 новинара и да они чине чак 72 одсто од целокупног броја погинулих ове године, као и да су већином палестински новинари.

Украјина је такође „остала опасна земља за новинаре“ скоро две године од почетка руске инвазије, саопштила је та организација.

У извештају се осуђују убиства новинара у Авганистану, Индији, Кини и Бангладешу.

Изражава се забринутост да злочини над медијским радницима остају некажњени и позивају владе „да у потпуности расветле убиства и да уведу мере како би осигурале безбедност новинара“.

Уочен је пад броја убијених новинара у Северној и Јужној Америци, са 29 прошле године на седам до сада у 2023. години.

Укупно су до сада ове године 393 медијска радника била затворена, саопштила је група, а највец́и број затворених је у Кини и Хонгконгу, 80 новинара, затим у Мјанмару 54, 41 у Турској, 40 у Русији, 35 у Белорусији и 23 у Египту.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

12.12.

2023.

Раде [нерегистровани] у 22:03

Асанж - утамничена истина

Од оних који су затворени, приближава се поступак одлуке о изручењу Џулијана Асанжа. Последње саслушање пред судом у Енглеској очекује се почетком наредне године. У вези с` тим, у суботу 9.12.2023 године, водећи новинари, адвокати, бранитељи људских права одржали су у Националном прес клубу у Вашингтону сведочење о сузбијању слободе говора у САД и Првог амандмана.
Догађај се може видети на адреси: https://www.youtube.com/watch?v=KggYiMgsnDU&ab_channel=DemocracyNow%21

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси