Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Врховно јавно тужилаштво: Од јуна до септембра 18 случајева угрожавања безбедности новинара, 60 од почетка године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2023.

Извор: Безбедни новинари

Врховно јавно тужилаштво: Од јуна до септембра 18 случајева угрожавања безбедности новинара, 60 од почетка године

Стална радна група за безбедност новинара (СРГ), коју чине представници шест новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АМ, АНЕМ и АОМ), тужилаштва и полиције, у свом редовном кварталном билтену објавила је податке о нападима на новинаре од јула до септембра 2023. године. Мисија ОЕБС-а у Србији учествује у раду СРГ од њеног оснивања у јануару 2017. године.

У свом кварталном извештају, који је Врховно јавно тужилаштво (ВЈТ) доставило Сталној радној групи за безбедност новинара (СРГ), стоји да је у последња три месеца било 18 пријављених случајева угрожавања безбедности новинара и новинарки – у јулу 8, августу 6 и септембру 4.

У првих девет месеци ове године (01. јануар – 30. септембар 2023. године), каже се у извештају ВЈТ, формирано је укупно 60 таквих предмета (било их је 14 од јануара до марта, а 28 од апила до јула). Овај број је нешто мањи у односу на исти период прошле године (01. јануар – 30. септембар 2022. године) када је тужилаштво забележило 65 случајева.

СРГ је 19. септембра одржала редовни тромесечни састанак на коме су разматрани актуелни случајеви претњи и напада на новинаре и размењене информације о резултатима истрага у појединим старијим случајевима. Такође се разговарало и о примерима добре праксе и изазовима са којима се Група суочава.

ВЈТ је известило да је од јануара до септембра у случајевима угрожавања сигурности новинара донето 16 првостепених или коначних одлука, што је нешто више од четвртине укупног броја предмета (26,67 одсто). Од тога је пет  првостепених или коначних одлука донето од јула до септембра.

Овај просек је нешто нижи од просека претходних година. Рецимо, од 1. јануара 2016. године до данас првостепена или коначна одлука донета је у скоро 60 одсто случајева (59,49 одсто). Прошле године се то догодило у готово половини случајева, док их је 2021. било 54 одсто.

Као и у ранијим периодима, најчешће се у случајевима пријављеним између јула и септембра радило о кршењу члана 138 Кривичног законика, углавном због угрожавања сигурности новинара претњама. Разматрани су случајеви претњи Драгољубу Петровићу, главном и одговорном уреднику листа Данас, Иви Огаревић, новинарки Блица, Сањи Петров из врањске Слободне речи (предмет уступљен тужилаштву у Врању), као и два случаја претњи Јелени Трајковић са Спорт клуба, као и многи други.

Новинарска удружења настављају да бележе већи број различитих врста напада и притисака на новинаре у односу на тужилаштво. Њихова статистика је различита и зато што новинари не пријављују тужилаштву све нападе, али и зато што удружења у базе стављају и различите форме притисака на новинаре који не представљају кривична дела.

У својој Бази напада на новинаре НУНС наводи да је до 30. септембра ове године било 146 случајева напада и притисака на новинаре. Од 13 јуна, када их је било 99, број напада и притисака је увећан за 47. Од укупног броја, било је осам физичких, један напад на имовину, 36 вербалних претњи и 101 притисак.

Представници СРГ су, после Врања, Ниша и Новог Сада у првој половини године, 19. септембра посетили и Панчево како би заједно са локалним новинарима, и представницима полиције и тужилаштва размотрили безбедносну ситуацију у којој медијски професионалци раде. Посете су организоване оквиру пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара”, подржаног од Делегације Европске уније у Србији, Министарства информисања и телекомуникација и уз подршку Мисије ОЕБС-а.

Члан СРГ Веран Матић разговарао је почетком августа и са министарком правде Мајом Поповић о питањима везаним за безбедност новинара. На састанку је указано на потребу бољег нормативног уређивања заштите безбедности новинара, док је Матић упознао министарку са радом СРГ, функционисањем 24/7 СОС телефона за пријављивање претњи и напада на новинаре и предностима успостављања система контакт тачака ВЈТ, полиције и новинарских удружења, како би се хитно реаговало у случајевима угрожавања безбедности новинара и медијских радника.

Целокупан билтен СРГ за период јул-септембар можете пронаћи овде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси