Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новопазарски састанак СРГ и тренинг за унапређење безбедности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 11. 2023.

Аутор: Безбедни новинари Извор: Безбедни новинари

Новопазарски састанак СРГ и тренинг за унапређење безбедности новинара

Уторак је у медијским круговима Новог Пазара обележило одржавање састанка Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) који је у просторијама Галерје ММЦ, Културног центра у Новом Пазару, организовала Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) у оквиру пројекта “Систем превенције насиља и заштите новинара”.

Члан СРГ и председник УО АНЕМ-а Веран Матић отворио је састанак у већ познатом саставу медијских радника/ца, јавних тужитеља, као и представника МУП-а из Новог Пазара и околине. Тада је подсетио да је за успешност откривања починилаца и ефикасно кажњавање од кључног значаја што интензивнија сарадња између новинара, тужилаца и полиције и да је веома важна солидарност са новинарима чија је безбедност угрожена од тренутка када је доживео напад или претњу па све до правоснажне пресуде.

Матић је као увертиру у састанак дао преглед активности РЈТ до краја октобра месеца ове године у којој је формирано 70 предмета на штету новинара. У шест предмета је донета осуђујућа пресуда, у пет је у току поступак пред судом, у 4 спровођење доказних радњи, у 38 је поднет захтев за прикупљање потребних обавештења а у пет случајева починилац ни након предузимања мера у предистражном поступку потенцијални учинилац није идентификован, док је у седам предмета донета одлука да нема места покретању кривичног поступка.

Састанку су присуствовали Марко Мајдак и Един Хајрадиновић, представници Министарства унутрашњих послова (МУП) и контакт тачке из Полицијске управе у Новом Пазару, и јавни тужиоци Самир Бакић и Аднан Баћићанин из Основног и Вишег јавног тужилаштва. Испред новинарских удружења и организација учествовале су чланице СРГ Наташа Јовановић (Асоцијација онлајн медија), Стеван Ристић (Асоцијација медија), Драгана Бјелица (УНС) и Бекир Дудић који представља Министарство унутрашњих послова у СРГ.

Они су присутнима пренели су све информације о старијим случајевима који су били предмет рада тужилаштва и о њиховом статусу.

Неки од случајева разматраних на састанку били су случајеви присутних Медина Халиловића (С Неwс) и Сенада Жупљанина (Одељење за информисање Градске управе Новог Пазара), пријаве које су одбациване или случајеви у којима су пресуда биле негативне по новинаре иако постоје докази за осуђујуће пресуде према починиоцима. Разговарало се и о другим случајевима за које постоје основе за жалбе, нарочито у случају у којем је од судије на основу службене белешке која се није смела користити као доказ у поступку – стигла ослобађајућа пресуда.

Наташа Јовановић је приметила да се комуникација унутар СРГ групе унапредила и да је видљив помак у броју решених случајева. Сагласила се са оценом тужиоца Бићанина да је неопходно мењати праксу по којој тужиоци у неким случајевима доносе службене белешке да нема места покретању кривичног поступка, већ да одлука тужиоца треба да буде одбачај кривичне пријаве или подизање оптужног акта.

Тужилац Вишег јавног тужилаштва Аднан Баћићанин, детаљно је говорио о свим случајевима и могућностима, а на директно питање да објасни где новинари греше у пријављивању случајева претњи и угрожавања безбедности, дао детаљне препоруке о неопходним радњама и поступањима, како би оптужнице биле ефикасније и како би докази били убедљивији.

Уочено је да недостаје новинарска солидарности и да се не извештава довољно о судским процесима у којима су оштећени новинари.

Драгана Бјелица је нагласила да је изузетно важно да се новинари придржавају кодекса, јер само тада ће наша активност у заштити од угрожавања безбедности бити успешнија.

Стеван Ристић је рекао да комуникација између контакт тачака тужилаштва и полиције са новинарима на локалу мора бити редовна јер то често делује и одвраћајуће када је реч о насилницима.

Тужилац Баћићанин је нагласио да и оштећени новинари морају бити ангажованији када је реч о њиховим случајевима, како би и кроз разумевање целог процеса помогли да се он заврши осуђујућом пресудом. Подсетио је да они увек имају право увида у стање њиховог предмета али и право на разговор са тужиоцем о случају.

Уредник Радија Сто Плус Никола Кочовић нагласио је да има коректну сарадњу са ВЈТ и контакт тачкама. Навео је случај претње новинарки о чему је добио корисне консултације са тужиоцем и одлучио да се случај реши у комуникацији са особом која је упутила узнемирујућу поруку, после које је та порука избрисана. Пожалио се да на једну пријаву Тужилаштву за високотехнолошки криминал није добио повратну информацију. Он је идентификовао један од највећих проблема у Новом Пазару о ком је било речи и на ранијим састанцима СРГ у другим градовима – огроман број портала који немају податке о уредништву, власницима, одговорним лицима, именима аутора, који служе за вођење кампања и против професионалних новинара, који таргетирају и тиме угрожавају безбедност. А да пролазе некажњено управо због тога што није било озбиљнијег напора да се истражи власништво и покрену судски процеси. То је један од приоритета за рад у наредном периоду.

До сада су слични састанци Сталне радне групе за безбедност новинара одржани у Београду, Панчеву, Суботици, Новом Саду и Нишу са циљем упознавања новинара и медијских радника са механизмима заштите који им стоје на располагању. То су, између осталог, активности СРГ које помажу повезивање медијских радника са локалним контакт тачкама у тужилаштвима и МУП-у ради изградње поверења и постизања боље сарадње новинара, тужилаца и полиције, рад бесплатне, 24-часовне СОС Сигурне линије (0800 100 115) за пријављивање случајева угрожавања безбедности новинара, информативна интернет страница и мобилна апликација „Безбедни новинари“, као и тренинзи за унапређење безбедности новинара које држи новинар, тренер, уредник и некадашњи директор Центра за истраживачко новинарство Бранко Чечен.

Никола Кочовић сматра да су се на тренингу одржаном тај дан у Новом Пазару могле чути веома корисне ствари, чак и за новинаре које су их можда већ знали. Кочовић верује да треба редовно „обнављати градиво“ јер се често могу превидети ситнице које могу много значити за безбедност новинара на терену. Додао је и да је било пуно заинтересованих средњошколаца који ће можда једног дана бити новинари, те да је тренинг био значајан и за њих који се можда сусрећу са овим темама по први пут.

Потреба за оваквим тренингом проистекла је из веома лоше атмосфере у којој новинари обављају свој посао, где се континуирано сусрећу са претњама, нападима и другим врстама насиља попут таргетирања, увреда и притисака. Поготово је нерегулисан и небезбедан простор на друштвеним мрежама где новинари, а посебно новинарке, свакодневно добијају поруке претњи и застрашивања.

Тренинг за новинаре и састанак СРГ, који ће до краја наредне године бити одржани у бројним градовима Србије, организовао је АНЕМ у оквиру пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“, подржаног од стране Европске комисије кроз Програм подршке независним медијима у Србији, Министарства информисања и телекомуникација Републике Србије и Мисије ОЕБС-а у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси