Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Турски новинар осуђен на шест месеци затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2023.

Аутор: media.ba/CPJ Извор: media.ba/CPJ/NUNS

Турски новинар осуђен на шест месеци затвора

Комитет за заштиту новинара осудио је изрицање шестомјесечне затворске казне новинару Синану Аyгулу који је осуђен због неовлаштеног уласка у посјед током извјештавања о злоупотреби донираног меса за људе у потреби.

Предсједник Удружења новинара Битлис и уредник Битлис њуза Синан Аyгул је, како пише Туркиш минуте, у аугусту 2020. разоткрио да се месо донирано турском Црвеном полумјесецу Кизилаyу за људе у потреби користило у ресторану хотела који је био у власништву тадашњег заступника владајуће странке АКП Цемала Тасара и његовог брата Баттала Тасара, који је води огранак Кизилаyа у Татван дистрикту.

Аyгул је тада објавио видео снимак из кухиње хотелског ресторана на којима су приказане лимене посуде са логом Црвеног полумјесеца. Истрага против новинара је покренута након што су браћа Тасар против њега поднијела кривичну пријаву, а Баттал Тасар је отпуштен из Кизилаyа након објављивања ове приче.

Туркиш минуте наводи да је Аyгул у јануару ове године оптужен за неовлаштени упад, а тужитељи су због тога тражили затворску казну до годину дана. У мају ове године, суд је након „једноставног суђења“ које укључује пресуду без саслушања, Аyгула прогласио кривим, а 19. септембра му је изречена затворска казна у трајању од шест мјесеци.

Комитет за заштиту новинара пише да им је Аyгул потврдио да не очекује да ће његова жалба на ову пресуду бити уважена и да вјерује да ће морати одслужити шестомјесечну затворску казну.

Из Комитета за заштиту новинара су подсјетили да је новинар Аyгул у јуну ове године физички нападнут, а да су његови нападачи пуштени на слободу уз кауцију. Турски представник Комитета за заштиту новинара Озгур Огрет је рекао да није у реду да његови нападачи буду пуштени, а да новинар буде кажњен затвором због извјештавања о причи која је била у јавном интересу.

Туркиш минуте пише да је Турско удружење савремених новинара прогласило Аyгула једним од најуспјешнијих новинара 2020. због његовог извјештавања о злоупотреби донираног меса Црвеном полумјесецу. Кизилаy је, како наводе, организација која често изазива интерес јавности због тврдњи о злоупотреби донација што је, између осталог, забиљежено и након снажног земљотреса који се десио у Турској 6. фебруара ове године, када је откривено да су продавали шаторе који су требали бити донирани становништву који су остали без својих домова.

Бројне организације за слободу медија и заштиту људских права редовно указују на неповољно стање за новинаре и медије у Турској, а на лоше стање указује и Индекс медијских слобода Репортера без граница према којем се Турска тренутно налази на 165. мјесту од 180 земаља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси