Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Узбуњивач Александар Обрадовић четири године након хапшења: Све бих поновио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2023.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: НИН

Узбуњивач Александар Обрадовић четири године након хапшења: Све бих поновио

Иако се, нажалост, мало тога променило за ове четири године, опет бих све поновио. Стојим и даље иза свих својих поступака и речи. И даље верујем да ће једног дана у Србији ствари бити другачије и боље, каже за НИН узбуњивач из Крушика.

Узбуњивач Александар Обрадовић, који је дао наду Србији да у њој може бити боље и другачије, после четири године и даље је прогоњен.

Истрага против њега и данас, након што је ухапшен први пут 18. септембра 2019, није обустављена, а поступак за корупцију коју је открио у ваљевском Крушику и другим државним фабрикама одбрамбене индустрије није ни почео.

И даље је у фази предистраге.

„Не кајем се због онога што сам урадио, јер бих опет све поновио. Стојим и даље иза свих својих поступака и речи. Нажалост, мало тога се променило за ове четири године. Само не желим и даље да коментаришем тај случај и да на тај начин будем у медијима, али нисам одустао од моје борбе. И даље верујем да ће једног дана у Србији ствари бити другачије и боље“, каже Александар Обрадовић ексклузивно за НИН.

Иако се повукао из јавности, Обрадовић наставља своју борбу, али и борбу свих незадовољних грађана за бољу Србију.

Да није одустао могли су да виде сви који месецима протестују због насиља у Београду и Ваљеву. Сваке недеље био је у протестној шетњи у једном или другом граду. У родном Ваљеву подржао је и полицајку Катарину Петровић, која је, као и он, ухапшена, јер је открила информацију од јавног значаја да је кум председника Србије Никола Петровић дрогиран и пијан изазвао саобраћајну несрећу у којој су повређене две жене.

Обрадовића први пут тајно хапси БИА због наводног откривања пословне тајне, 18. септембра 2019, али му два дана касније судија за претходни поступак Вишег суда у Београду одређује кућни притвор са ноногвицом.

Међутим, на жалбу Посебног одељења за високотехнолошки криминал Вишег тужилаштва у Београду, које бије глас да спроводи вољу владајућег режима, полиција га поново хапси 30. септембра и други судија му одређује затворски притвор од 30 дана.

Оба пута хапсили су га као да је у питању најтраженији терориста или предводник криминалног клана.

Ухапшен је на радном месту у Крушику, као опомена свим запосленима да пазе шта раде, али јавност о томе није обавештена.

Од тада се налази под суспензијом и прима само четвртину плате у фабрици за коју се жртвовао, указујући да је поткрадају.

Поступак против њега настављен је у тајности све до 10. октобра 2019, када у НИН-у излази први текст о овом јунаку нашег времена.

Професионални медији преносе ту вест и настављају да извештавају о Обрадовићу и корупцији коју је открио. Грађани се одмах окупљају испред Централног затвора у Београду, а његову одбрану преузима адвокат Владимир Гајић.

Убрзо два београдска суда, Апелациони и Виши, који пре тога недељама нису одлучивали о жалбама за притвор, у једном дану, 14. октобра 2019. доносе одлуку да Обрадовића пребаце са наногвицом у кућни притвор у Ваљеву.

Кућни притвор му је укинут 18. децембра 2019, од када је Обрадовић слободан, али је и даље под истрагом и суспензијом на послу.

Медији месецима извештавају о овом случају и корупцији коју је Обрадовић открио.

После серије текстова о „афери Крушик“, Тужилаштво за организовани криминал крајем децембра 2019. покреће предистражни поступак и даје налог БИА и ВБА да испитају пословање приватних трговаца оружјем са Крушиком, а након одласка Небојше Стефановића са места министра унутрашњих послова, такав налог се даје и МУП-у.

Упркос томе, међутим, до данас није окончан чак ни предистражни поступак.

Цео текст можете да прочитате у најновијем издању недељника НИН.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси