Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због хапшења руске новинарке Србија поново у извештају Коалиције за жене у новинарству о кршењу слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2023.

Аутор: Уна Грекуловић Извор: Цензоловка

Због хапшења руске новинарке Србија поново у извештају Коалиције за жене у новинарству о кршењу слободе медија

Нови извештај Коалиције за жене у новинарству бележи пораст претњи, застрашивања и забрани уласка у земљу, као у случају руске новинарке Наташе Тишкевич, која је 40 сати била затворена на београдском аеродрому, а потом је враћена на Малту

Коалиција жене у новинарству (CWIJ), непрофитна глобална организација са седиштем у Њујорку, редовно документује све случајеве претњи и напада са којима се суочавају новинарке широм света, па је тако током августа забележено 53 кршења слободе медија.

Осам новинарки је доживело одбијање уласка у земљу, међу којима је и руска новинарка Наташа Тишкевич, која живи у избеглиштву у Немачкој, пише у последњем извештају Коалиције за слободу медија. Она је ухапшена 7. августа на аеродрому у Београду и том приликом јој је обијен улазак у земљу. Тишкевич је у Русији осуђена због критичког извештавања, а након што је на београдском аеродрому била заточена 40 сати, враћена је на Малту. Србија је због тога сврстана у три највећа тренда у августу.

У наставку обрачуна са страним новинарима Русија је протерала из земље Еву Хартог и Ану-Лену Лорен. Новинарки Хартог је одбијена виза и дато јој је шест дана за одлазак из земље, а Лорен је објавила да након 16 година рада у Русији – њена акредитација није обновљена.

Никарагванска новинарка Кимберли Леон била је на породичном путовању у Сједињеним Америчким Државама и по повратку у Никарагву авио-компанија ју је обавестила да њој и њеној породици није дозвољено да уђу у земљу.

Руска влада је додала 14 новинара из Уједињеног Краљевства на листу оних којима је забрањен улазак у земљу. На листи се налазе и новинарке Маријана Спринг из БиБиСи-ја, Дебора Тарнес и Емили Бел из Гардијана. Ови новинарке оптужене су за измишљање „антируске приче”.

Затворске казне, физички напади, претње и застрашивања

Нигеријска новинарка Карен Џејмс била је неколико пута на мети атентата након што је открила корупцију у Министарству образовања у савезној држави Анамбри. Она је од полиције затражила да јој обезбеде уточиште на скривеној локацији.

Током августа три новинарке су осуђене на затворске казне, а четири су ухапшене. У Јордану је Хеба Абу Таха осуђена на три месеца затвора јер је на Фејсбуку критиковала догађаје у џамији Ал-Акса у Јерусалиму, оптужујући јорданског краља за нормализацију односа са Израелом.

У Ирану су уочи годишњице протеста који су трајали током прошле године власти поново ухапсиле групу новинара и активиста, међу којима су Елахех Асгари, Матин Иаздани и Јелвех Јавахери, које су познате по свом извештавању и активизму.

Коалиција за жене у новинарству је истакла да је од смрти Масхе Амини, што је и довело до прошлогодишњих протеста широм Ирана, ухапшена 41 новинарка.

Регионални суд у Гомељу у Белорусији осудио је бившу новинарку Ларису Шћиракову на три и по године затвора због „дискредитације Републике Белорусије” и „омогућавања екстремистичких активности”. Суђење које је трајало месец дана било је затворено за јавност.

Забележено је и десет физичких напада. Тако су новинарку Диану Сапаркизи радници извукли из рудника из ког је извештавала, одузели јој опрему за снимање и избрисали оно што је снимила.

У Северној Македонији су нападнуте новинарке телевизије Алсат Ера Ђакова и Сара Хоџа. Док су снимале прилог за емисију напао их је власник оближње бербернице који је изашао са маказама и вербално их вређао. Након претњи по живот, берберин је напао сниматеља, ком је нанео вишеструке повреде.

Казахстанску новинарку Сандугаш Дујсенову су приликом хапшења малтретирали и понижавали истражитељи, а претили су и да ће наудити њеној породици уколико не призна оптужбе.

У Сирији је нападнуто возило ЈИН ТВ и том приликом је новинарка Далила Агид задобила тешке повреде врата, а возач је изгубио живот.

Палестинску новинарку Ал Џазире Рању Дриди ударио је човек током директног преноса испред седишта групе Вагнер у Санкт Петербургу. Нападач је од ње тражио да говори руски уместо арапског, након чега је уследио напад приликом ког је новинарка задобила потрес мозга.

Новинарка Марија Галиндо и продуцент Сергио Ескалера снимали су радио-документарац у седишту рудиника када су их напали радници који су их вукли и тукли.

Девет новинарки је добило претње или је застрашивано, међу њима је и новинарка Милена Апрцовић и њен уредник Дарко Шуковић, који раде на порталу Антена М у Црној Гори. Они су путем интернета добили претње након што је испод њиховог текста на Фејсбуку остављен коментар да их треба елиминисати. Полиција је брзо пронашла починиоца и претресла његову кућу, при чему је пронађено нелегално оружје и 115 илегалних метака различитог калибра.

У Боливији је група маскираних мушкараца упала и закључала редакцију радија ФМ Боливија у Ла Пазу и том приликом су претили новинарки Лесли Монрој, која је покушала да интервенише и спречи нападаче да узму опрему из студија.

У Бразилу је војни полицајац уперио пушку према новинарки Данијел Замполо док је истраживала убиства током полицијске операције у Сао Паолу.

Новинарка Фара Хосејн је у Дали затражила полицијску заштиту због претњи верске екстремистичке групе, а након објављивања извештаја о незаконитим активностима ове групе, што је изазвало застрашивање и узнемиравање. Коалиција за жене у новинарству у свом извештају наводи да су пре објављивања текста долазили у новинаркину канцеларију и том приликом покушали да је малтретирају како би спречили објављивање.

Кампање, правна узнемиравања, отпуштања, паљење куће…

Организоване кампање ботова против новинарки десиле су се два пута. Један такав случај забележен је у Словачкој, где је блогер Мартин Дано, познат по ширењу дезинформација, уходио и малтретирао новинарку Монику Тодову.

Правно узнемиравање доживело је седам новинарки, једна од њих је Маријана Метелеску, коју је тужила украјинска компанија за пољопривредне машине због клевете, а након што је известила о пословима те компаније са Русијом и Белорусијом.

У Италији је мафијашки бос који служи доживотну казну затвора поднео тужбу за клевету против новинарке Сандре Амури и новинара Масима Галетија.

Лист Тексас трибјун први пут за 14 година отпустио је неколико чланова свог особља, укључујући новинарке Алексу Уру, Џоли Голдстин, уредницу Бет Бонд и цео фотокопирни центар.

Новинарка Пеио Риано из Шпаније отпуштена је јер је претходно говорила о узнемиравању на радном месту, које је доживела од тадашњег главног уредника.

Украјинска новинарка Ирина Данилович нелегално је депортована, а затворска управа је одбила да јој достави лекове због чега је потпуно изгубила слух у левом уху.

У Индији је запаљена породична кућа новинарке Khushboo Akhtar у Њу Делхију. Она је и раније говорила о нападима на себе, а за последњи напад верује да је намерни покушај ућуткавања.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси