Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „НАШИ” претерали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2013.

Аутор: Јелена Диковић Извор: Данас

„НАШИ” претерали

Екстремисти спалили заставу Војводине и излепили спискове „антисрпских” медија и НВО

 

Владимир Цвијан, председник Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине и члан Председништва владајуће СНС, изјавио је за Данас да постоје „нове околности“ због којих је могуће да се поново покрене иницијатива пред Уставним судом Србије за забрану организације СНП Наши.

Према његовом мишљењу, НВО, медији и приватна лица могу на „легалан и међународно признат“ начин да се поново обрате УСС.

А у нове околности као поводу за обраћање Уставном суду спадају „активности“ поменутог екстремистичког удружења током претходног викенда - спаљивање званичне заставе АП Војводине и лепљење уличних плаката са списковима „антисрпских“ медија и невладиних Активисти СНП Наши, који су недавно на интернету објавили „црне листе“ невладиних организација и медија, те тражили хапшење угледног интелектуалца Ивана Вејводе, прексиноћ су наставили с насилним понашањем тако што су испред просторија Лиге социјалдемократа Војводине у Новом Саду спалили заставу Војводине, коју су назвали „Чанкова крпа“, а њене остатке окачили на врата ЛСВ „као новогодишњу честитку“.

Ово, иначе, није први случај да су Наши запалили заставу Покрајине. То су чинили и прошле године у Зрењанину, Новом Саду и Бачкој Паланци. Државни органи ни тада нису реаговали, а нису се огласиле ни странке актуелне владајуће коалиције.

Овог викенда у Новом Саду излепили су и плакате под називом „Страни агенти“, на којима је списак „антисрпских медија и невладиних организација“ које, како кажу, финансирају западне обавештајне службе. Ту су навели, између осталих, Данас, Б92, Блиц, Пешчаник, НУНС, Време, Фонд за хуманитарно право, Жене у црном, ЈУКОМ...

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је наду да ће надлежни правосудни органи лепљење плаката и њихову садржину „размотрити са становишта својих надлежности“.

Тужилаштво је, подсетимо, својевремено тражило да се овим ултрадесничарима забрани рад, али је УСС одбио тај захтев, наводећи да се „не може поуздано утврдити постојање уставних разлога за забрану рада“.

Према Кривичном законику, кривичним делом сматрају се нарушавање достојанства, дакле и спаљивање, државних симбола Србије, њена застава, грб и химна, али не и АП Војводине.

„Како се одредбе Кривичног законика стриктно тумаче, паљење заставе АП Војводине уз узвикивање да се ради о крпи не би могло да се подведе под Кривични законик. Ипак, мислим да се овде ради о прекршају против јавног реда и мира. У погледу црних спискова, медијима и НВО стоји на располагању подношење тужбе због клевете“, објашњава за Данас Лена Петровић
из Београдског центра за људска права.

Функционерка ДС Нада Колунџија каже за Данас да би најновије акције Наших морале да буду повод за узбуну целокупне демократске јавности, али пре свега позив на реакцију владе и државних институција.

„Нису то неке тамо будале, како их нежно назива Томислав Николић, већ екстремисти који угрожавају темеље демократије и негирају Уставом загарантоване слободе и права. Тобожни европејци на власти морали би да науче да Србија неће постати европско друштво уступцима у косовској политици, већ пре свега изградњом демократских вредности“, закључује Колунџија.

Миљенко Дерета, народни посланик ЛДП, каже да држава мора да предузме кораке како би се изборила са „фашистичким методама борбе за идеје СНП Наши“.

Исто мишљење има и Слободан Мараш, члан Председништва УРС, који сматра да је дужност државе да „заувек заустави крајње неодговорно понашање СНП Наши против војвођанске аутономије и званичних симбола Покрајине“.

Подсетимо, СНП Наши су ове године ушли у локалну власт у Аранђеловцу, и то преко листе Нове Србије, а у коалицији са Српском напредном странком. У том граду они су својевремено насилно прекинули трибину Пешчаника и лепили плакате подршке Ратку Младићу.

ЛДП: Држава мора да реагује

Либерално-демократска партија захтева моменталну реакцију државе на претње које је СНП Наши упутио медијима, представницима цивилног сектора и свима који се боре против насиља у друштву, саопштено је јуче из ове партије.

„Србија је
поново постала земља у којој се жигоше свако ко другачије размишља, политички противници проглашавају за издајнике и криминалце... Ћутање о овим темама нам јасно указује да садашња владајућа коалиција прећутно подржава све акте насиља који су уперени искључиво против оних који имају храбрости да критикују актуелни режим“, наводи се у саопштењу ЛДП.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси