Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гатање из егзила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2009.

Извор: Вечерње новости

Гатање из егзила


ВРАЧАРЕ, пророци и астролози званично су протерани из српског етра. По налогу Републичке радиодифузне агенције, на телевизијама више нема емисија у којима се гледаоцима, по енормним ценама директног укључивања у програм и слања СМС-а, скидају чини, открива судбина, положај и утицај звезда.

Програми, од којих су многи, попут емисије чувеног Милана Тарота, вређали интелигенцију просечног гледаоца, сада су се преселили у комшијске Хрватску и Босну и Херцеговину.

- Жалиле су нам се колеге из хрватских медија да су видовњаци и астролози из Србије сада окупирали њихове ТВ и радио-станице - открива за "Новости" Горан Караџић, заменик председника Савета РРА. - Кажу, видовњаци су сада избеглице у Хрватској. Наша акција била је веома успешна. Готово све телевизије су послушале наш захтев и склониле ове емисије.

Међутим, гледаоци у Србији нису баш до краја заштићени од врачара и пророка. Преко једног броја кабловских телевизија, које још не поштују препоруку РРА, "пробијају" се видовњаци и деле савете и предвиђања.

- Спорадичних прекршаја има још само на ТВ Дуга из Новог Сада, али и то ће ускоро да буде решено. Проблем су још једино стране станице које преносе српски кабловски оператери. Пре свих, босанске НБ и ОБН телевизије - каже Караџић.- На њима ови програми још постоје и могу да се гледају у Србији. А ствар је мало компликованија, јер оне нису у надлежности РРА - објашњава наш саговорник.

Следећи корак може да буде забрана емитовања ових програма, коју ће спроводити српски кабловски оператери. Тако би се "скрембловао" целокупан програм ових телевизија, или само спорне емисије.

- Ми смо у потпуности поштовали налог који нам је послала РРА. Чим смо од њих добили обавештење о забрани емитовања емисија са пророцима и астролозима, проследили смо га телевизијама. А оне су саме укинуле непожељне емисије, тако да нисмо морали никога да скидамо са листе програма које нудимо гледаоцима - потврдила нам је Тања Татомировић, задужена за односе са јавношћу у СББ-у, највећем српском кабловском оператеру.

Она додаје да тренутно процењују шта ће са телевизијама које не подлежу српским законима. Највероватније, каже, сами оператери мораће да онемогуће емитовање ових емисија. Али, сачекаће додатно тумачење РРА шта тачно да раде.

Антрфиле : СПОРНИ И КВИЗОВИ

СПОРНИ су и одређени квизови у којима се, на име позива и порука које гледаоци шаљу, зарађује огроман новац. Савет РРА одлучио је да и овим програмима, који обмањују гледаоце, стане на крај.- Ови квизови не крше Закон о радиодифузији, па не можемо сами да реагујемо - каже Горан Караџић. - Зато смо уговорили састанак са представницима Министарства за трговину, да бисмо заједно спречили ове малверзације. Јер, немогуће је да, на пример, у пола сата програма ниједан гледалац не успе да одговори на сасвим банално питање.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси