Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телевизија некад и сад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2023.

Аутор: Драгиша Ковачевић Извор: mediadaily.biz

Телевизија некад и сад

Времена, а и људи, се мењају. Радио и телевизија нису више најбржи и најважнији извор информација од кад су се појавиле друштвене мреже. Они који дуже памте, са носталгијом се сећају неких прошлих времена када смо се ми у Србији, углавном, информисали читајући неколико дневних листова (Борба, Политика, Вечерње новости, Политика експрес, Спорт...), исто толико месечника или недељника (Илустрована политика, Базар, Темпо, Практична жена, Нада, Дуга, Спорт и свет, Чик, Комунист...).

Грађанима су биле доступне и новине из других република. Било је и оних који су читали Вјесник, Вечерњи лист, Ослободјење, Вечер, Спортске новости, Дневник, Мадјар со, Слободну Далмацију, Глобус, Старт, Рилиндију, Вијести, Младину, СН ревију..

Имали смо Радио Београд (док се нису појавили Студио Б, 202 и друге локалне станице...) и један телевизијски канал - Радио телевизију Београд.

Радио Београд је имао своју публику, а најслушаније су биле емисије Новости дана, Време спорта и разоноде, Весело вече...

Студио Б је био сасвим дугачији. Са виспреним и врцкастим водитељима, програм је ишао уживо и за кратко време одомаћио се у свим кућама у Београду и околини докле је допирао његов сигнал.

Појавио се тада и Радио Шабац и направио праву револуцију.

Можда ће неко рећи да је то била претеча садашњим ријалити програмима, јер су се у емисији ЧЕСТИТКЕ, ПОЗДРАВИ И ЖЕЉЕ испуњавале жеље слушалаца, а емитоване су песме које су многи тада називали Сундом.

Уз одабрану песму честитао се родјендан, склапање брака, слава, одлазак и долазак из војске, полазак у школу, куповина трактора, родјење, али и пријатан ручак и недељно поподне.

Гледано са ове временске дистанце, та емисија је осликавала време, људе и њихове скромне жеље и била је пуна емпатије и медјусобне љубави.

Од дневника до спорта

Али, телевизија, у то време као нови медиј, ипак је била посебна атракција. Око "малог екрана" окупљале су се читаве породице.

Дневник у пола осам је био најгледанији, али и легендарне хумористичке серије Радивоја Лоле Дјукића и Новака Новака празниле су улице. Ту су и друга незаборавна тв остварења: Куда иду дивље свиње, Наше мало мисто, Капелски кресови, Салаш у Малом Риту, Музиканти, Грлом у јагоде, као и све серије из пера Синише Павића...

Посебна атракција и радост били су велики спортски догадјаји. Све то захваљујући телевизији.

И дан-данас се препричавају утакмице фудбалске репрезентације. На светском првенству у Чилеу Шекуларац је уврштен у тим шампионата, Џајићев гол против Енглеске када је "сломио" кичму Бобију Муру вртео се данима и ноћима, а парте се и голови Каталинског на Валд стадиону у Франкфурту, Карасијев у Атини, Радановићев у Сплиту, Пиксијев против Шпаније, Аугенталеров аутогол на Маракани, Звездини пенали у Барију....

У аналима и на неким старим тракама остају сећања на медаље и успехе Дјурдје Бједов, Вере Николић, Данета корице, Мате Парлова, Маријана Бенеша, Слободана Качара, кошаркаша у Љубљани или спектакуларне победе Бобе Живојиновића и Монике Селес...

Незаборавни боксерски спектакли у којима је свет одушевљавао чувени Касијус Клеј, иако су одржавани пред зору по нашем времену, миллионе људи и у тадашњој Југославији остављали су буднима.

Пратећи огромну популарност телевизије која је тада представљала нови прозор у свет, појављују се недељне новине посвећене само телевизији.

Издавачка кућа Борба покреће ТВ новости (нешто касније Политика издаје Радио ТВ ревију) које објављују детаљан тв програм, вести о познатим лицима, о тв личностима, тв серијама и филмовима...

ТВ новости су присутне на свим важним дешавањима - премијерама, концертима, на снимањима серија и филмова, модним ревијама...

ТВ новости покрећу разне акције и додељују бројне награде. Први пут се бира најбољи глумачки пар. Читаоци су тада изабрали Милену Дравић и Љубишу Самарџића.

Телевизијски водитељи и новинари постају праве тв звезде и идоли младих. Мића Орловић, Душанка Калањ, Горан Милић, Оливер Млакар, Жељка Фаторини, Саша Залепугин, Дина Чолић, Мерсиха Чолаковић, Данка Нововић, Каменко Катић, Дуња Ланго, Хелга Влаховић, Љубивоје Ршумовић, Минимакс, Биљана Ристић, Миња Субота, Миодраг Здравковић, Љиљана Марковић, Драган Бабић, Светолик Митић, Захарије Трнавчевић, Косара Балабановић, Јован Шћекић, Перица Словенски, а посебно спортски коментатори Младен Делић, Марко Марковић, Драган Никитовић, Владанко Стојаковић, Борис Мутић, Божо Сушец, Петар Лазовић, Зоран Поповски, Сеад Хаџијахић, Милорад Дјурковић, уживају огомно поштовање гледалаца и налазе се на насловним странама новина које су посвећене телевизији и радију.

Поред Титове, на насловним странама новина биле су и фотографије југословенских глумаца, популарних певача и спортиста.

Подједнако су били заступљени певачи из свих република: Иво Робић, Арсен Дедић, Заим Имамовић, Сафет Исовић, Дјордје Марјановић, Цуне Гојковић, Тозовац, Мајда Сепе, Мишо Ковач, Здравко Чолић, Кићо Слабинац, Мики Јевремовић, Неда Украден, Нада Мамула, Тереза Кесовија, Лола Новаковић, Ивица Шерфези, Дубровачки трубадури, Седморица младих...као и глумци: Мија и Чкаља, Нела Ержишник, Бата Живојновић, Борис Дворник, Карло Булић, Реља Башић, Милена Дравић, Оливера Катарина, Гидра Бојанић, Паја Вујисић, Драган Николић, Смоки Самарџић, Бата Стојковић...

И спортисти су били на насловним странама: Шекуларац, Церар, Данеу, Џајић, Дјурдја Бједов, Парлов, Вера Николић, Плећаш, Стекић, Бенеш, Светозар Глигорић...

У медијима су радили искусни, врхунски професионалци, посвећени послу, писмени, образовани и стално су се усавршавали. Телевизија је била најгледанија и уредници у новинама су се утркивали ко ће осмислити бољу и читанију рубрику посвећену телевизији.

Лапсуси су се памтили

Наравно, у тако узбудљивом и динамичном послу било је и ситних грешака које су медији вешто пласирали на удамим страницама својих листова.

Инвентивни уредници Тв новости осмисли су дивну акцију "Мис и мистер лапсус" у којој су сакупљане смешне и комичне ситуације када се водитељима обично "завезао језик" па су неку реч, мисао или реченицу изговорили погрешно.

Било је то, у правим смислу те речи, време телевизије. И дан-данас се препричавају неки од тих лапсуса.

Занимљиво је то што су обични гледаоци "ловили" грешке и слали их редакцији. Највише таквих духовитих омашки правили су спортски коментатори, али ни други нису били без грешака.

Драган Никитовић: "Тадија Качар је старији од младјег брата", Божо Сушец: "То је складан пар. Он и његов коњ", Марко Марковић: "Нема више времена да се заврши утакмица", Каменко Катић: "Сутра ће бити топлије, јер стиже погоршање", Љерка Драженовић: "Друже директоре добили смо вест да јаја и даље скачу", Мира Адања Полак: "Мушкарци немају свој дан жена...

Сваки власник таблоида има и своју телевизију

Ово су била нека друга времена. Пред камерама и микрофонима били су људи који су се школовали за тај посао. Од њих је тв гледалац могао пуно тога да научи. Телевизија је имала задатак да информише, али и образује.

А данас? Шта се сада нуди гледаоцима у Србији?

Када погледате биографије људи који воде телевизије и уредјују те програме не може се ништа нарочито очекивати на стотинама канала који су доступни гледаоцима.

Питање је: које телевизијско искуство имају, где су стекли та знања и од кога су учили новинарски занат ти који сада уредјују тв програме?

Данас постоји више телевизијских канала него новинара у време када је у Србији био један тв канал и неколико радио станица.

Ко су ти људи који нам се сада обраћају из те чаробне кутије, којим путем су стигли на мале екране и које нам поруке шаљу?

Било би нормално да власници телевизија имају обавезу да градјане објективно информишу, да у студио доводе људе који су образовани, културни од којих се нешто може научити, али, нажалост, данас телевизије, углавном, служе да би њени власници и водје имали моћ, утицај и новац.

У Србији сада готово сваки власник таблоида има и своју телевизију

Која је улога регулаторног тела (РЕМ) и до када ће гледалац, који је обавезан да плаћа претплату нациоалној телевизији, бити принудјен да са екрана гледа насиље, примитивизам, недоличне сцене и индивидуе којима је потребна озбиљна помоћ и брига.

Све би дали за боље рејтинге

Ових дана води се у Скупштини жестока расправа да ли ријалити треба протерати са малих екрана или бар њихово емитовање померити на ноћне термине. Опозиција тражи смену РЕМ-а, оптужујући га да је регулатор главни кривац што је својим нерадом и неспособношћу потпуно девастирао медијску слику у Србији набрајући многе примере у којима доминирају садржаји са скандалозним сценама насиља, туча и простаклука.

Уредницима и власницима телевизија битни су рејтинзи и шерови па све што је бизарније и јадније то више привлачи пажњу гледалаца.

Себе тв звездама називају водитељи који су своју каријеру градили и тиме се хвале у Задругама, Фармама и другим накарадним "форматима" како власници тих телевизија називају те садржаје хвалећи се рејтинзима и шеровима тих "формата".

Сцене секса, вредјање, шутирање, псовање су у циљу дизања рејтинга, а најава једне од тих самозваних звезда да ће водити програм без одеће уклапа се у мозгове и "формате" тих медијских магната.

Не бих желео да споменем имена особа које себе сматрају тв звездама, али се месецима препричавају гафови тих самозваних "краљица шерова" које свештено лице назову протојерејом- стафордом, а за почившег партријарха Иринеја рећи "његова светлост" је увреда и понижење ове часне професије.

Кад се то десило очекивао сам да ће баш та два бизарна и ружна примера уразумити оне који одлучују коме ће омогућити да се појављује на екрану, али авај. Постало је још горе.

Што примитивније, приземније, јефтиније, огавније, то је шанса још већа да та особа буде перјаница и лице којим се те телевизије хвале и поносе.

То што их обичан народ исмејава, а таблоиди и газде кују у звезде, само је доказ у ком правцу 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

05.06.

2023.

DuleMarmovic [нерегистровани] у 19:11

TV

Bravo legendo sportske TV! Zaista divno secanje na ljude koji stvarali TTV na ovim ptostorima. Ziveo!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси