Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је дозвољено да вам упадају на приватни посед: Неизлазак полиције по позиву Н1 опасан преседан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2023.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Да ли је дозвољено да вам упадају на приватни посед: Неизлазак полиције по позиву Н1 опасан преседан

Када су припадници групе грађана „Народни штаб“ у уторак увече запосели приватни посед телевизије Н1, раширили транспаренте и држали говоре на различите теме преко озвучења дуже од три сата, запослени у том медију су безуспешно звали полицију. Није реаговала. Дан касније МУП је у вези са тим саопштио да ремећења јавног реда и мира није било, те да се запослени на Н1 обрате суду ако сматрају да је било упада на приватни посед.

Одговор полиције изазвао је бројне реакције на друштвеним мрежама. Углавном, да ли то значи да свако коме падне на памет да може да уђе у ваше двориште или кућу, то може и да учини јер полиција неће реаговати.

Стручна јавност је указала на идентично понашање полиције у случају Савамала, што, сматрају, само указује да је неко са врха дао налог полицији да не реагује.

Овакав поступак МУП-а адвокат Родољуб Шабић оцењује као неозбиљан, неодговоран и ризичан.

– Неозбиљна идеја о тужби због ометање поседа је израз или тешког незнања или много вероватније – још тежег цинизма. Јер, чак, и кад би Н1 желео да послуша “савет” полиције, не би могао јер нема податке људи које би требало да тужи. Само полиција може да их легитимише. А чак и уз те податке, с обзиром на стање нашег правосуђа, прво судско рочиште, уз много оптимизма, не бисмо могли очекивати пре средине следеће године – указује Шабић за Данас.

Према његовим речима, власт преко полиције поручује демонстрантима испред Н1, ко год да су, да могу слободно да наставе.

– Истовремено, и неким другима поручује да лако могу и у приватном простору који користе да буду суочени са “спонтаним” окупљањима људи који ће их ометати у раду или одмору, а да полиција неће интервенисати. То је лоше, чак и опасно, јер одсуство полиције, пре или касније, може довести до озбиљнијих инциндената – истиче Шабић.

Посебно је лоше, додаје, што је у питању дискриминаторски став који се не односи на све, већ само на опоненте и критичаре власти.

– Илустрације ради, подсетићу да је не тако давно насупрот мирним демонстрантима испред Информера због објављивања интервијуа са сексуалним напасником, власт постројила врло бројан, снажан кордон полиције. С тим у вези људе који руководе полицијом очито треба подсетити и на то да је у члану 5 Закона о полицији као један од фундаменталних принципа деловања полиције предвиђена забрана сваке дискриминације – подсећа Шабић.

Адвокат Божо Прелевић сматра да је ситуација испред Н1 реакција власти на протесте испред РТС-а.

– Власт је хтела да испред Н1 направи јефтини фалсификат онога што су грађани урадили окружујући РТС. Пре тога је јефтини фалсификат био када су парламентарци рекли да се насиље производи директно путем медија за које је задужен РЕМ, и за које су тражили укидање фреквенције. Њихов одговор на то је био да Н1 и Нова производе мржњу и насиље – наводи Прелевић за Данас.

Он додаје да је трећи фалсификат био заказивање СНС скупа против насиља у Новом Саду.

– Тачно видимо једну матрицу, у којој ће они рећи није било полиције испред РТС-а, (била је у РТС-у), па неће бити ни испред Н1. Исто као што је морала да буде испред РТС-а и да легитимише људе који су покушали нешто насилно да учине, а било их је двоје, полиција је морала да изађе и по пријави Н1 – указује Прелевић.

Наш саговорник додаје да је немогуће да је у три наведене ситуације случајно поновљен идентичан сценарио.

– Исто је као и кад у различитим таблоидима имате идентичне наслове и реченице. Јасно је да је из једног центра све оркестрирано, да се у томе налазе посланици владајуће странке, главни одбор Новог Сада и полиција. Епилог зашто полиција није дошла по позиву Н1, јесте завршни чин ове анализе. МУП нема шта да каже него „обратите се суду“, иако је надлежан за ремећење јавног реда и мира. Полиција је морала да изађе и да види ко су људи који су то радили – наглашава Прелевић.

Он подсећа да је паралелно са нападом на Н1, новинару Срђану Шкору прећено да ће бити „скоро под земљом“, додајући да је све ово напад на људе који или професионално прате протесте, попут Н1, или у њима учествују, као што је Шкоро.

– Свима је све јасно, само се поставља питање за начелника полиције Нови Београд и за начелника београдске полиције, зашто нису радили свој посао, што је кривично дело – злоупотреба службеног положаја, због дискриминације по идеолошком опредељењу или припадности. Н1 је професионално преносио све што се догађало на протестима, чак и оно што није одговарало организаторима, и у томе се разликовао од оних медија који су прослеђивали лажне слике и давали лажне коментаре – истиче Прелевић.

Подсетимо, неколико десетина грађана у уторак је неовлашћено ушло у двориште испред Н1 и сатима ометало рад новинара. У више наврата су контактиране надлежне полицијске службе, тражено је да реагују и да окупљене испрате њиховог дворишта и заштите запослене, али је реакција изостала.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси