Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хакери ноћас срушили 106 сајтова са доменом .rs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2012.

Извор: Курир, Танјуг

Хакери ноћас срушили 106 сајтова са доменом .rs

"Нинет компани" дозволио трећим лицима приступ својој бази података, што су хакери искористили за напад на домене, синоћ у периоду од 22.52 до 23.39 сати.

 

Неовлашћена промена у бази података адреса за 106 интернет домена за које је надлежан регистар "Нинет компани" довела је до престанка рада одређених сајтова, међу којима је и google.rs, казао је извршни директор за развојне послове РНИДС-а Предраг Милићевић.

Он је објаснио да је "Нинет компани" дозволио трећим лицима приступ својој бази података, што су хакери искористили за напад на домене, синоћ у периоду од 22.52 до 23.39 сати.

Према његовим речима, с обзиром да су код тог регистра неке велике компаније закупиле домене, међу којима је у гугл.рс, напад је одмах био видљив.

Напад је одмах био видљив, с обзиром на то да су код регистра "Нинет компани" домене закупиле неке велике компаније, међу којима је и google.rs, објаснио је Милићевић.

Међутим, како је истакао, корисници других овлашћених регистара ни једног тренутка нису били угрожени захваљујући систему безбедности који примењује РНИДС у свом раду.

РНИДС је одмах по откривању неовлашћених промена блокирао "Нинету" приступ бази, навео је Милићевић и додао да је у току враћање исправних НС записа.

Коришћењем сигурносних пропуста у систему "Нинет компани" и чињенице да је овлашћени регистар мимо договора са РНИДС-ом омогућио неовлашћену употребу софтвера за регистрацију .rs и .срб домена трећим лицима, хакери су променили називе домена великих светских компанија регистрованих преко те компаније.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси