Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Захтев новинарских удружења без резултата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2012.

Аутор: Ж. Балабан Извор: Дневник

Захтев новинарских удружења без резултата

Челници Скупштине града Зрењанина нису нашли за сходно да упуте извињење новинарима писаних медија који су на последњем заседању локалног парламента, 23. новембра, били закључани на унутрашњем балкону Градске куће. Скупштинско обезбеђење, да подсетимо, по први пут је забранило новинарима дневних листова “Блиц”, “Политика”, “Мађар со”, “Дневник” и недељника “Зрењанин” да уђу у салу Скупштине, већ их је упутило да седницу прате с унутрашњег балкона, на којем су их уместо основних услова за рад дочекале поломљене столице, смеће и паучина.

 

Поред тога, новинари су након уласка на балкон били закључани и нису могли изаћи док им то није одобрило скупштинско обезбеђење.Одмах после овог скандала реаговала су новинарска удружења.
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) изразило је најоштрији протест и нагласило да овакав третман новинара најбоље говори о намерама власти.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) захтевало је од Скупштине да најхитније утврди и јавно саопшти ко је наложио обезбеђењу да новинарима забрани улаз у скупштинску салу и да им ограничава слободу кретања током седнице локалног парламента.

НУНС је додао да је запрепашћен оваквим малтретирањем и понижавањем новинара, захтевајући да се локална власт јавно
извини новинарима. Оштро су реаговале и опозиционе партије у граду на Бегеју.

Овакво понашање власти осудила је Либерално демократска партија, док је потпредседник Градског одбора Демократске странке Горан Каурић истакао да је у питању “незапамћена тортура над новинарима који нису могли да извештавају из скупштинске сале”.

Одборник ЛСВ Александар Мартон је затражио да се објаве имена појединаца који су обрукали град и да они буду кажњени због својих поступака.

Али, од последње седнице зрењанинског парламента прошло је десет дана, а власт нити је саопштила по чијој наредби су новинари закључавани, нити су председник Скупштине града Радован Булајић (СПС), његов заменик Љубомир Станисављев (СПО), секретар Скупштине Милан Мркшић (СПС) и шеф скупштинског обезбеђења Душан Куриџа упутили извињење због понижавања новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси