Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представници новинарских удружења критиковали сензационалистичко извештавање: Убијен је и Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2023.

Аутор: Фонет Извор: Данас

Представници новинарских удружења критиковали сензационалистичко извештавање: Убијен је и Кодекс новинара Србије

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић изјавио је да је већина медија извештавајући првог дана о трагедији у Основној школи „Владислав Рибникар“ кршила Кодекс новинара, а потпредседница Удружења новинара Србије Оливера Милошевић оценила је да је 3. маја, заједно са несрећном децом, убијен и Кодекс.

Оливера Милошевић је за Фонет истакла да већина медија није пропустила да искористи трагедију у школи за штанцовање сензационалистичких текстова, кликбејт наслова, спекулација, узнемирујућих видео записа и фотографија, брутално газећи елементарну професионалну етику и закон.

„Очигледно лишени сваке емпатије и свести о улози медија у оваквим ситуацијама, поједини новинари су попут лешинара кружили по месту трагедије у потрази за сензацијом“, казала је Милошевић.

Она је истакла да се само тако може назвати салетање траумираних ђака, притом малолетника, од којих су без сагласности родитеља узимали изјаве злоупотребљавајући емоције и стање шока.

„То није јавни интерес, то није новинарство, то је професионално бешчашће, подређено најнижим интересима и поривима“, оценила је Милошевић.

Она је истакла да је посебно критично било емитовање језивог аудио снимка на телевизији са националном фреквенцијом уживо у поподневном термину, на коме се јасно чују бројни пуцњи у школи.

Упитавши да ли је новинару или уреднику пало на памет да је сваки тај пуцањ угасио нечији живот, да ће то слушати породица убијене деце, она је оценила да тај „узнемирујући садржај професионално није допринео ничему, али ће као трајно доступан на интернету моћи бесконачно да разара душу родитеља и ближњих“.

Према њеној оцени, емитовање списка деце за егзекуцију, уз зумирање пуних имена и презимена, разреда и одељења, незабалежен је вид злоупотребе личних података малолетника, узнемиравања и додатног траумирања ђака.

Милошевић сматра да су томе допринели и надлежни из полиције приказивањем списка на конференцији за новинаре, што је неприхватљиво и нема оправдања чак ни у таквој ситуацији.

Бодрожић је за ФоНет рекао да су овога пута Кодекс кршили не само они који су то чинили и до сада, већ су и други медији „полетели да се утркују са лицитирањем бројем жртава“, објављивали непроверене информације и спекулације.

Он је рекао да је ипак било медија који су од првог минута свог извештавања исказали професионалност и висок степен одговорности и још једном показали да је могуће часно обављати новинарски посао и у таквим тренуцима.

Већина медија је распојасана, јер су истовремено пропагандна средства у рукама владајуће партије, па су у повлашћеном положају у сваком смислу, пре свега финансијском и ретко кад долазе под удар државних органа, навео је Бодрожић.

Према његовим речима, због тога их није брига за одлуке Комисије за жалбе Савета за штампу, још мање за препоруке које скоро свакодневно шаље то тело, НУНС, УНС, Коалиција за слободу медија, АНЕМ.

Нема озбиљних консеквенци за противзаконито и неетично понашање, а да има вероватно би поједине телевизијске станице одавно остале без националне фреквенције, а поједини „опскурни таблоди“ без новца и читалаца, смтара Бодрожић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси