Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како Мишко каже
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2012.

Аутор: Ружа Ћирковић Извор: Данас

Како Мишко каже

Таблоид који се о томе пита већ је одлучио - Мирослав Мишковић, који је сам објавио да је за данас позван у полицију на разговор, пред вратима може оставити сваку наду. У таблоиду који се о томе пита, притворен је још јуче.

Кад се у Србији каже тајкун, односно онај који економску моћ стиче политичким везама, а полугама те економске моћи влада политиком, онда се најпре помисли на Мишковића.

Мишковић није само предмет општих сумњи него и опште омразе.
Признао је да је био највећи власник таблоида Прес, а будући да је тај посао обављен преко оф-шор фирми, верује се да је једно време, заједно са својим омиљеним партнером Миланом Беком, био сувласник и Вечерњих новости.

С јавношћу најрадије комуницира преко жена. Ипак, ни новине ни жене које је истурао нису обезбедиле јавно признање ниједној његовој доброј особини. Једну ипак има. Сем што је од 31. децембра 1989. па наредних шест месеци био српски
вицепремијер, ниједном није покушао директно да се бави политиком.

Мишковић је, наиме, љубитељ сенке. Ипак, боравак у влади доста га кошта.

Посебно ван Србије, јер га сматрају Милошевићевим тајкуном, мада њему блиски бизнисмени тврде да је гро богатства стекао после 2000. Оптужују га да је после састанка са амбасадором САД 2008. ДС обезбедио да сачува власт.
Два пута је имао ванредни трошак: први 2001, кад је киднапован и пуштен уз откуп од седам милиона марака. Гласине кажу да су му за телохранитеље додељени киднапери. Други пут је 2012. ванредно платио држави патриотски порез од 25 милиона евра на добит од продаје Делта максија Делезу.

Мишковић и Беко заједно су учествовали у најмање три приватизације; Ц маркета, Вечерњих новости и Луке Београд. Са све три приватизације бавио се Савет за борбу против корупције. Мишковић, колико се зна, више нема удела ни у једној од три фирме. Али у Луци удео има Ивана Веселиновић, бивша старија потпредседница Делта холдинга и садашња генерална директорка Луке. Верује се да су отац и син Мишковић из сенке били и сувласници НИБЕНС групе.

Попут Александра Вучића, Мишковићи воле и Црвену звезду. Син Мишковић, за кога познаваоци породичних прилика тврде да нема очев сензибилитет за посао, повукао се (све са парама?) и из омиљеног клуба.
Мирослав Мишковић је рођен 1945. у селу Бошњане код Варварина. Био је генерални директор Жупе из Крушевца. Делта М, а касније Делта холдинг, формирао је 1990-их. Није познато како је разрешио власничке односе са партнерима из тог
периода, пре свега са мужем своје некад блиске сараднице Милке Форцан. Једини је Србин који се пласирао на Форбсову листу најбогатијих људи на свету.

Ожењен је Љиљаном, са којом има кћер Ивану и сина Марка. Ивана, која управља Делта фондацијом, удата је за Горана Карића, а Марко је у вези са певачицом Јованом Николић, чија сестра је опет удата за једног Карића, онога који је најпре био ожењен Јеленом Карлеушом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси