Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преко својих људи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2012.

Аутор: Н. Урошев Извор: Сан

Преко својих људи

Председник ДС-а Драган Ђилас рекао је у интервјуу Политици да он није био власник дела угашених новина Прес.

- Мој основни посао не дозвољава да моја фирма или ја на било који начин будемо власници било ког медија. Кад будем желео да оснујем неке новине, јавно ћу то урадити и гарантујем вам да неће финансијски пропасти јер ниједан посао који сам радио није финансијски пропао - рекао је Ђилас.

Међутим, Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) бавио се скоро годину дана власништвом српских медија, па су тако дошли и до претпоставки које се косе са овом изјавом.  Наиме, Мирослава Дајч, садашња шефица кабинета Драгана Ђиласа, обавила је пренос власништва у Пресу 2007. године као приправница у адвокатској канцеларији Срђана Ковачевића.

Канцеларија Ковачевић заступала је и Ђорђа Стефановића, једног од оснивача и првог директора Преса. Стефановић је био директор и у Ђиласовој фирми „Спорт медија“, али и власник и директор фирме „НПЦ Интернатионал д.о.о.“, која према подацима АПР-а има 49 одсто власништва над Пресом.Адвокатска канцеларија Ковачевић заступала је Стефановића, односно његову фирму „НПЦ“, и приликом пребацивања власништва овог предузећа на „Маркус лимитид партнершип“ из Панаме. Пошто је на основу папира и власничке структуре тешко утврдити да је Ђилас имао било какве везе с листом Прес, ЦИНС на основу повезаних лица претпоставља да је председник ДС-а ипак из сенке, заједно са Мирославом Мишковићем, контролисао овај медиј.

Иначе, када се ради истраживање о власничкој структури неке фирме за коју се сумња да регистровани власници у ствари само заступају интересе људи из сенке или тајкуна, обично се прво полази од повезаних лица.

Наиме, утврђује се да ли је могуће на било који начин повезати власника, директора или неко друго одговорно лица у тој фирми с тајкуном за ког се сумња да стоји иза свега.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси