Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дозвола Арени противна идеји о изласку државе из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2012.

Аутор: В. Аранђеловић Извор: Политика

Дозвола Арени противна идеји о изласку државе из медија

Због нелогичности у поступку добијања дозволе за емитовање програма ТВ Арена спорт, УСНС ће се обратити првом отпредседнику владе Александру Вучићу. Телевизија Арена спорт дозволу за рад добила је у понедељак 26. новембра и то на основу мишљења министарстава за културу и финансија, који су закључили да је то могуће, јер се њен већински власник „Телеком” не налази у власништву државе већ друштва акционара.

Ово образложење изнео је јуче за „Политику” Горан Караџић, потпредседник Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА), и додао да у овом случају не могу да се примене одредбе Закона о јавном информисању и Закона о радиодифузији, које забрањују државним предузећима улогу емитера.

– На њих се односи Закон о привредним друштвима. Цитиране одредбе медијских закона донете су како би се спречио политички притисак, а овде је чак и то избегнуто, с обзиром на то да је реч о спортском каналу – рекао је Караџић.

Да ли та чињеница мења ситуацију, с обзиром на то да у структури акционарског капитала „Телекома” држава учествује са 58,11 одсто, питали смо Вукашина Обрадовића, председника Независног удружења новинара Србије (НУНС)?

– То је извргавање чињеница. У реду, „Телеком” је акционарско друштво, али у њему држава има већински пакет акција. Не видим битну разлику. РРА је донео одлуку која је супротна опредељењима садржаним у Медијској стратегији и то је оно што ме брине. Мислим да је ово увод у разводњавање идеје о изласку државе из власништва над медијима, било да је реч и о спортском каналу – сматра Обрадовић.

Наш саговорник куповину ТВ Арена од стране „Телекома” види као „улагање новца грађана Србије у нешто што није у њиховом интересу”. Спорно је, тврди он, и то што канал Арена спорт 1, као кабловски, није доступан свима, а за гледање преостала три програма гледаоци морају додатно да плате услугу кабловским оператерима.

– Не могу грађани да плаћају два пута исту услугу. Подсетићу да већ плаћају претплату за Јавни сервис – рекао је председник НУНС-а.

И за Петра Јеремића, председника Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС), образложење на основу кога је Савет РРА издао дозволу за рад, је неприхватљиво.

– То је извргавање основних принципа које је држава прихватила о повлачењу из медија. Очигледно је да су нашли правну форму како да то избегну. Јасно је да је „Телеком” у државном власништву – казао је за наш лист Јеремић.

А како сазнајемо од Слободана Игрутиновића, генералног секретара Удружења спортских новинара Србије (УСНС), „због нелогичности у овом поступку УСНС обратиће се и потпредседнику владе Александру Вучићу”.

– Реч је о трошењу државних пара. Занима ме колико су платили, рецимо, права за пренос Јелен супер лиге? Колико знам, није мало новца. Усуђујем се да кажем да је до сада „Телеком” потрошио на ову ТВ више од десет милиона евра државних пара. А за толики трошак и те како је потребна сагласност владе. То је спорно, као и чињеница да је РРА пристала да учествује у томе – изричит је Игрутиновић.

Подсећања ради, „Телеком” је у августу 2011. за 7,7 милиона евра постао власник 51 одсто акција ТВ Арена спорт.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси