Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новац од претплате одлази и на станове ТВ звезда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2012.

Аутор: Бошко Вукчевић Извор: Сан

Новац од претплате одлази и на станове ТВ звезда

Радио-телевизија Србије, и поред тога што годинама послује са губицима, издваја милион евра годишње како би запосленима омогућила бескаматне зајмове за куповину, изградњу, реконструкцију стамбеног простора и откуп станова.

У Напомени уз финансијске извештаје РТС-а од 31. децембра 2011. године, у коју је Сан имао увид, јасно се види да је поменуте године из буџета Јавног сервиса издвојено укупно 112.429.000 динара за ове сврхе.

Иначе, РТС већ годинама послује са губицима, па је више него очигледно да куповину и откуп станова запосленима у Јавном сервису финансирају грађани Србије, што путем претплате, што путем пореза, јер се РТС финансира и из буџета Републике Србије.

У напомени уз финансијске извештаје РТС-а под тачком „остали дугорочни финансијски пласмани“ стоји да су стамбени зајмови одобравани запосленима за потребе изградње или куповине стамбеног простора, односно побољшања услова становања на период од 10 до 40 година. Месечна рата бескаматног зајма се полугодишње усклађује с кретањем цена на мало, а највише до висине раста просечне месечне зараде, у складу са одредбама Закона о становању.

Зајмови су осигурани административним забранама на примања запослених и хипотеком над одговарајућом некретнином.

У исто време, запосленима су одобравани дугорочни кредити за финансирање откупа станова од РТС-а, у складу са Законом о становању под истим условима као и наведени стамбени зајмови.

Сан је покушао да сазна како је могуће да запослени у Јавном сервису буду привилегованији од остатка Србије, али директор РТС-а Александар Тијанић није био расположен за разговор и спустио је слушалицу без икаквог коментара.

Заменик председника Управног одбора РТС-а, социолог Милан Николић, рекао нам је како садашњи чланови УО у време поделе кредита нису обављали ту функцију.

Нови УО РТС-а изабран је 18. априла 2011. године, тако да је чудно да није упознат с кредитима који су одобравани током исте године.

Николић је само додао да је ревизор пред крај мандата претходног УО РТС-а направио извештај по коме је све било у реду.

Психолог Жарко Требјешанин, члан Управног одбора РТС-а, кратко је рекао да је тек недавно сазнао за ове бескаматне позајмице.

- Све што сада могу да кажем јесте да ће о томе бити речи на следећој седници УО РТС-а - каже за Сан Требјешанин.

Ништа речитији није био ни други члан овог тела, историчар Предраг Марковић:

- Не знам ништа о томе. Није у мојој ингеренцији. Никада до сада о томе није било речи на седницама УО РТС-а.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси