Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржана конференција о онлајн издањима мањинских медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2012.

Аутор: П. Клаић Извор: Дневник

Одржана конференција о онлајн издањима мањинских медија

– Сума од 300 милиона динара на годишњем нивоу распоређује се за издања на језицима националних мањина и питање је да ли је то много или мало. Новац треба правилно распоредити за издавање медија, унапређење технике и нових савремених интернет и онлајн издања, поштујући прописане стандарде – рекла је потпредседница Скупштине Војводине Ана Томанова-Маканова на отварању конференције посвећене онлајн издањима мањинских медија.

 

По њеним речима, Покрајинска влада направила је стратегију медија у Војводини и припремила предлоге за њено усвајање у Скупштини. 

– Тада смо још имали дилему о томе да ли приватизовати медије или не, ослушкујући потребе локалних самоуправа. Медијска стратегија је пропала и данас почињемо израду нове. Морамо да поштујемо и истичемо наша стечена права да информишемо грађане на језицима националних заједница, којима припадају – казала је Ана Томанова-Маканова.

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић нагласио је да су медији у свету увелико развијали своје стандарде и унапређивали професионалност док смо ми ратовали, доживљавали санкције, изолацију...

– Десет година је прошло у томе, док смо наредних десет покушавали да се опоравимо. Данас, када станемо пред наслове бројних штампаних медија, имамо увреде, понижавања, посрамљивања, и то јесте стање данашњих медија: срамота – рекао је Грујић.

Како је казао, Влада Војводне учествује у изради државне медијске стратегије.

– Наш се глас уважава и чује јер се морају поштовати наше специфичности. Наше сличности су велике, а увек говорим и сматрам да их имамо много више него наших различитости, и тај баланс осети се и у медијима, који стварају слику данашње реалности – рекао је Грујић.

– Но, пред нас се поставља питање да ли приватизовати медије или не јер то на неки начин и Европска унија указује, али код нас то не може ићи преко ноћи. У прилог томе иде и чињеница да Радио Суботица, као мањински медиј, емитује програм на три језика и питање је шта би таквом медију донела приватизација. Добро је разговарати о критеријумима за финансирање мањинских медија, где треба створити партнерски однос.

Да подсетимо, мањински медији у Војводини, међу којима су „Мађар со”, „Либертатеа”, „Хлас људу”, „Руске слово”, „Хрватска ријеч” и други, одржали су прву регионалну конференцију посвећену принт и онлајн медијима.

Циљ је удруживање медија на језицима националних мањина да би, заједнички, лакше дошли до оглашивача и креирали већи утицај на медијском пољу Покрајине.

На конференцији су, у три сесије, учествовали представници савета националних мањина, главни уредници медија и покрајински функционери. Расправљало се о томе како доћи до стабилног финансирања мањинских медија, унапредити онлајн издања мањинских медија и како заједнички наступити на маркетиншком тржишту те ући у агенду огласних агенција за 2013. годину.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси