Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Авангарда деведесетих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2012.

Аутор: Јасмина Лукач Извор: Данас

Авангарда деведесетих

Односи с јавношћу веома су стара делатност с новим именом - овако, између осталог, подучава студенте Мегатренд универзитета професор Миливоје Павловић.

 

Његов садашњи избор за председника УО култне београдске РТВ станице Студио Б, исто као и гласина од пре две године да ће можда бити директор РТС, део јавности аутоматски тумачи у кључу „мрачних деведесетих“.

Мера блискости са СПС и улога у тој, за многе и даље незавршеној историјској епизоди, оцењује се у Павловићевом случају према два пута обављаној функцији министра за информисање у влади Радомана Божовића од 1991. до 1993, као и у чињеници да је од 1994. до 2001. био директор Радио Београда. Свакако, много мање је познато да је седамдесетих и осамдесетих био новинар и уредник у синдикалним листовима Рад и Радничка штампа.

Као и то да је годинама радио у уредничком тиму, под руководством легендарног Станислава Сташе Маринковића, који се сматра весником ере слободне штампе у Србији.

Авангардност обележава и почетке Павловићеве каријере.

По бившу Југославију преломне 1974. објавио је Белу књигу, буквално са белим страницама, као својеврсни литерарно-политички-друштвени експеримент, настао на блискости са тадашњим алтернативним књижевним покретом „сигнализам“. Много касније 2002. објавиће студију „Авангарда, неоавангарда и сигнализам“.

И много касније, када се од авангардности окрене духовности (најпознатије дело „Књига о химни“,1984, 1986, 1990), постаће жесток критичар кича и турбо-фолка, иако је био на истакнутим функцијама баш у време њиховог процвата.

Рођен је 1947. у Медвеђи, у породици познатих произвођача ракије. Основну школу завршио је у родном месту, а гимназију у Лесковцу. Завршио је српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду, и магистрирао и докторирао из сличне области. Био је председник Културно-просветне заједнице Србије и добитник је двеју годишњих награда Удружења новинара Србије, Вукове награде и Златног беочуга за развој културе главног града.

Декан је Мегатрендовог Факултета за културу и медије, где између осталог предаје и Културну политику и културну акцију и Оглашавање у медијима.

„У многогласју у вези с наградама, залажем се да се бар оне државне додељују одговорније, с јаснијим критеријумима и као резултанта заједничке загледаности у еманципаторске потенцијале Србије, коју једино аутентична духовна продукција може да избави из невоља у којима се батрга“, написао је недавно Павловић у ауторском тексту поводом награда у култури.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси