Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Запленом опреме против пирата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2012.

Извор: Преглед, Танјуг

Запленом опреме против пирата

Најбољи начин за спречавање нелегалног емитовања радио-телевизијског програма био би одузимање техничке опреме, казао је јуче директор Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) Милан Јанковић.

 

Он је истакао да већој ефикасности у спречавању рада пиратских емитера доприноси сарадња са одељењем тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала и са полицијским управама.

„Заједничким снагама смо пре неколико дана успели да угасимо Народни радио који је био један од већих пирата на територији Београда, а рачунамо на то да ће у складу са предузетим акцијама ускоро бити угашен и Радио Балкан“, истакао је Јанковић на округлом столу који је био посвећен нелегалном емитовању РТВ програма.

Оцењујући да је дошло до одређених помака у овој области, Јанковић је навео да су заједничким снагама укинуте неке радио-станице као што је Радио Бос, МЛ радио, Линк радио, ТВ Хроник из Ваљева, ТВ Марш, као и радио-станице Антена, Крајина и Ехо из Новог Сада. Он је подсетио да је крајем 2011. године било 55 радио-станица без дозволе, док је крајем октобра ове године регистровано 48. Осим тога, како је навео, Рател је 2011. поднео 10 прекршајних и 42 кривичне пријаве, док су ове године поднете две прекршајне и шест кривичних.

Заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) Горан Караџић казао је да пиратске станице имају невероватну зараду јер не плаћају никакве надокнаде на које су обавезне радио-станице са дозволом.

Према његовим речима, проблем пиратерије у Србији је проблем ингеренција.

„РРА је себи дала за право да гаси пирате, због чега је донет правилник о извршењу и уз помоћ Ратела и МУП-а успели смо да угасимо све пирате у Београду на једно време.

Хтели смо да са том акцијом наставимо даље, али пирати имају пуно новца, могу да плате добре адвокате и Уставни суд је тај правилник ставио ван снаге, због чега је РРА престала да буде ефикасна у тој области“, објаснио је Караџић.

Како је казао, законске ингеренције сваког од присутних учесника су делимичне, и зато новим медијским законима, који треба да буду донети у кратком року, сва овлашћења треба да буду дата једној институцији како би се изборила са пиратима. Караџић је истакао и да постоји само један инспектор који је надлежан за ову област и да он има толико предмета да не може све да прегледа. Руководилац посебног одељења за високотехнолошки криминал Републичког јавног тужилаштва Бранко Стаменковић казао је да су санкције за ово кривично дело релативно ниске јер је запрећена казна затвора до две године. Према његовим
речима, неопходно је да и регулаторна тела и инспекцијске службе имају овлашћења како би, у крајњем случају, уз асистенцију МУП-а могли да поступају по овој области.

Стаменковић је казао да су 2010. примили кривичне пријаве против 32 лица, 2011. године против 44, а 2012. против 17 што показује одређене позитивне помаке. Он је додао да су до сада поднели 47 оптужних предлога, да има 16 правоснажних пресуда и да је одузета је опрема у три предмета. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси