Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Инсајдери да проговоре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2012.

Извор: Фонет

Инсајдери да проговоре

Представници невладиних организација и правни заступници породица радника РТС погинулих у бомбардовању 1999. убијених гардиста у Топчидеру и страдалих војника у Лесковцу апеловали су данас на инсајдере и све који знају нешто о тим случајевима да их објаве, како би се коначно открили одговорни и зауставио талас нерасветљених смрти у Србији.

 

Учесници округлог стола Хелсиншког одбора за људска права у Србији указали су да породице страдалих већ читаву деценију траже правду и истину о судбини своје деце.

Представница Хелсиншког одбора за људска права Изабела Кисић указала је да би садашњи председник Србије Томислав Николић и потпредседник владе Александар Вучић, као и челници СПС, имали много тога да кажу о догађајима од 1998. до 2000. године.

Она је предочила да је у том периоду, како је рекла, "државног терора", Вучић био министар информисања, а Николић члан Управног одбора РТС.

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић, цитирајући изјаву Николића поводом афере прислушкивања да су он и Вучић 'упали у змијско гнездо међу људе, који господаре животима', изјавила је да је нова гарнитура власти постала обазрива на стање сектора безбедности тек кад су се они нашли у тој ситуацији.

Према њеној оцени, кључни проблем је одсуство контроле над службама безбедности, које још имају велики утицај на правосуђе.

Ови предмети доказују колико су у Србији службе, пре свега војне службе безбедности, неконтролисане, а колико су судови контролисани и то је разлог зашто оволико дуго траје ова правна борба, рекла је Милић.

Правна заступница породица гардиста убијених у Топчидеру Олгица Батић навела је да је, због свих пропуста и нерасветљених чињеница, као народна посланица предала Скупштини Србије предлог за образовање Анкетног одбора за испитивање политичке позадине убиства гардиста.

Надам се да ће бар Скупштина имати слуха за оно за шта правосуђе није имало протеклих осам година, како би се утврдила истина, у част војника, који су поштено служили својој земљи, а чија смрт не сме остати непознаница, рекла је Батић.

Отац гардисте Драгана Јаковљевића, Јанко је оценио да је правда спора због тога што неко у држави нема вољу да те случајеве разреши и најавио њихов следећи корак- пријем код новог председника државе, премијера и министра правде од којих очекују правни епилог.

"Од првог дана нисмо веровали ни војсци, ни држави, после осам година, и свих доказа, чак и признања да су деца убијена и даље се ћути и даље се неко штити", рекао је отац гардисте Дражена Миловановића.

Седам година смо чекали признање, ево већ девета година нико ништа не предузима. Ми родитељи само тражимо истину да изађе на видело и да мирно живимо, поручио је он.

Представница породица погинулих радника РТС Жанка Стојановић је навела да су они прикупили све доказе и документа која јасно указујују на кривицу војног врха државе за смрт запослених у  РТС и објавили у књизи "Тиштина у Абардаревој".

Она је указала да је једини осуђен због страдања радника РТС Драгољуб Милановић, а да је изостала одговорност наредбодаваца.

Са свим доказима, како је навела, о несумњивој умешаности Генералштаба обишли смо све правосудне органе, али једини одговор државе је ћутање.

"Та тишина је законита за државу у којој живимо. Прошли смо крај свих чувара и сазнали да постоји архив, којем нам је забрањен приступ. Ми чак и знамо шта се у њему крије, који фајл и под којим бројем је заведен Досије Правне управе Министарства одбране 466 и да у њему пише да је Генералштаб ВС тачно знао да ће у ноћи 23. априла 1999. авион НАТО бомбардовати Телевизију Београд и одбио да евакуише запослене", навела је Стојановић.

Правни заступник породица погинулих војника у касарни у Лесковцу Предраг Савић је рекао да се у случају војника Драгана Костића догађају невероватне ствари.

Војска Србије је продала пушку из које је војник убијен, односно предмет извршења кривичног дела је уништен, ни униформа убијеног војника није сачувана, због чега је немогуће спровести истрагу, навео је Савић, уз убеђење да је реч о убиству, а не самоубиству војника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси