Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прва награда за истраживачко новинарство у култури отишла у Врање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2012.

Извор: БИРН

Прва награда за истраживачко новинарство у култури отишла у Врање

Прву награду која је икада додељена за аналитичко и истарживачко новинарство о питањима културе на Балкану, освојила Валентина Миленковић из Врања.

 

Награда коју додељују Балканска истраживачка мрежа (БИРН) и SeeCult.org уручена је на регионалној конференцији у Дому Омладине у Београду 28. новембра.

Жири састављен од шест експерата из области културе и међунаодно награђиваног новинара доделио је прву награду Валентини Миленковић, новинару недељника „Врањске“ за њен комплексан истраживачки рад „Како влада забавља народ“.

Миленковићева је, у последње три године, истраживала финасирање културне манифестације под називом „ Културно – туристичка манифестација“ у општини Врање.

„За све то време, они могу да покажу само четири или пет уговора који доказују како је новац трошен. Преко 50 учесника ,од који су неки заиста познати српски певачи учествовало је у овом догађају“, рекла је Миленковићева на додели награде.

„Ово је моја прва награда у тринаестогодишњој новинарској каријери и зато је веома важна за мене“, додале је она.

Друга награда припала ке Гордани Поповић из дневног листа „Политика“ за чланак „Србија и ЕУ – Култура и кандидатура“ који говори о реакцији српских званичника након што је земља добиластатус кандидата за ЕУ.

„Разговарала сам са бројним званичницима, и било је заиста занимљиво суочити мишљења две различите стране у Србији“, рекла је Поповићева.

Трећу награду добио је Вулнет Краснићи, новинар приштинског дневника „Коха Диторе“ за текст „Косовске власти ризикују губитак глинене фигуре косовског порекла“ .

Текст босанског новинара Ирфана Хошића „ Одласци као правило“ који је објављен у недељнику „Дани“ освојио је четврту награду.

„Част ми је да примим ову награду, посебно због анализе уметничке сцене Босне и Херцеговине и емиграције уметника из земље“, казао је Хошић.

Балканска иницијатива за културну сарадњу, размену и развој BICCED, предвидела је да се награда“Watch“ додељује као корак ка јачању аналитичког и истраживачког приступа у области културе.

Одбор BICCED-а одлучио је у уторак да се награда убудуће додељује сваке године. Овогодишњу доделу награда подржао је Швајцарски програм за културу на западном Балкану (СЦП).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси