Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција почела да, по налогу тужилаштва, проверава наводе кривичне пријаве коју су прошле године синдикати РТВ поднели против чланова Управног одбора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2023.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Полиција почела да, по налогу тужилаштва, проверава наводе кривичне пријаве коју су прошле године синдикати РТВ поднели против чланова Управног одбора

Од јуна 2022, када су репрезентативни синдикати РТВ поднели кривичну пријаву против свих чланова Управног одбора те медијске куће, јер је покрајински јавни сервис већ скоро годину дана био без генералног директора, ништа се није догађало. Тек недавно полиција је почела да поступа по захтеву тужилаштва и проверава наводе из пријаве. У тужилаштву за Цензоловку кажу да су захтев за прикупљање обавештења новосадској полицији упутили још у септембру прошле године и два пута после тога ургирали да то и ураде.

Девет месеци након што су три синдиката Радио-телевизије Војводине поднели кривичну пријаву против чланове Управног одбора те медијске куће, полиција је, како Цензоловка сазнаје, коначно почела да по налогу тужилаштва проверава наводе из те кривичне пријаве.

Изјаву новосадској полицији у вези са том пријавом недавно је дао Дарко Шпер, повереник Синдиката „Независност“ у Радио-телевизији Војводине (РТВ), једног од три репрезентативна синдиката у покрајинском јавном сервису који су јуна прошле године поднели кривичну пријаву.

„Полиција је коначно почела да поступа по налогу тужилаштва у вези са нашом пријавом и, колико знам, ја сам био први који је дао исказ“, навео је Шпер у изјави за Цензоловку, али је додао да нема информацију о томе кога полиција све намерава да позове ради давања изјава, тј. потребних обавештења.

Из Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду потврдили су за Цензоловку да то тужилаштво „поступа по кривичној пријави“ и да је „у току поступак провере навода поднете кривичне пријаве“.

Кривичну пријаву због сумње за да су чланови УО РТВ извршили кривично дело несавестан рад у служби репрезентативни синдикати у РТВ-у – Синдикат „Независност“, Самостални синдикат и Струковни синдикат – поднели су 16. јуна 2022. године Основном јавном тужилаштву у Новом Саду.  Кривична пријава је потом дата на поступање Посебном одељење за спречавање корупције Вишег тужилаштва у Новом Саду јер је кривично дело наведено у пријави – несавестан рад у служби – у, како је речено Цензоловки, надлежности тог тужилаштва.

Тужилаштво такође наводи да су Захтев за прикупљање потребних обавештења полицији, односно њеном Одељењу за борбу против корупције у Новом Саду – чијим службеницима је и Шпер дао изјаву – упутили још 12. септембра прошле године.

„Ургирано је два пута да се поступа по наведеном (захтеву), али до данашњег дана није стигао резултат спроведених мера“, наводе из тужилаштва.

Шта стоји у кривичној пријави?

Јуна прошле године РТВ се нашао у ситуацији да ту кућу већ скоро годину води заменик генералног директора – пошто је генералном директору мандат истекао још почетком јула 2021. године – а да за све то време Управни одбор нити је заменика генералног директора (Јожефа Клема) именовао за вршиоца дужности генералног директора, нити су расписали јавни конкурс за избор челног човека покрајинског јавног сервиса.

 О обезглављености куће у којој раде, помало изненађујуће, највише бриге исказали су – синдикати. Како су њихова упозорења Управном одбору о последицама таквог стања, пре свега на даље функционисање Куће у условима неповољне финансијске ситуације, остала без реакције, 16. јуна 2022. године, представници три репрезентативна синдиката у РТВ поднели су кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Новом Саду против свих (тадашњих) осам чланова Управног одбора РТВ-а (недостајући девети члан изабран је средином овог месеца – оп.а.).

СИНДИКАТИ: ПОВРЕЂЕНА ПРАВА ГРАЂАНА НА ИСТИНИТО ИНФОРМИСАЊЕ

Синдикати су чланове УО сумњичили за, како се наводи у пријави, за извршење кривичног дела несавестан рад у служби, будући да од јула 2021. до јуна 2022. нису, у складу са законом, спровели јавни конкурс за избор генералног директора, нити конкурсе за избор програмског директора, односно одговорног уредника Првог програма телевизије.

Тиме су, како се наводи у пријави у коју је Цензоловка имала увид, „теже повређена права грађана на истинито, непристрасно, потпуно и благовремено информисање, поштовање и подстицање плурализма политичких, верских и других идеја и омогућавање јавности да буде упозната са тим идејама, не служећи интересима појединих политичких странака и верских заједница, као ни било ком другом појединачном политичком, економском, верском и сличном становишту или интересу, непристрасно обрађивање политичких, историјских, привредних, социјалних, здравствених, културних, образовних, научних, еколошких и других питања, омогућавајући равноправно сучељавање различитих становишта, као и друга права из члана 7 Закона о јавним медијским сервисима, на који начин је истовремено и теже повређен јавни интерес у области информисања“.

Дарко Шпер наводи у изјави за Цензоловку да је у исказу датом полицији истакао да је пре подношења кривичне пријаве нови сазив Управног одбора РТВ деловао већ 11 месеци и да за то време нису расписали конкурс за генералног директора „иако им је то била дужност“.
„Не само да нису расписали конкурс за генералног директора, већ за тих 11 месеци нису именовали ни вршиоца дужности генералног директора. То је издејствовано тек након састанка представника синдиката и чланова Управног одбора, одржаног крајем јуна прошле године у Савету РЕМ-а“, каже повереник Синдиката „Независност“ у РТВ.

Конкурси на чекању

Пре него што је Миодрагу Копривици почетком јула 2021. године истекао петогодишњи мандат генералног директора, крајем маја исте године четворогодишњи мандат истекао је и директорици програма Соњи Кокотовић. Конкурс за ту позицију до данас није расписан, нити је именован вршилац дужности директора програма. Конкурс није расписан ни за главног и одговорног уредника Првог програма телевизије – Ненаду Ћаћићу мандат је истекао крајем јула прошле године и он од тада ту дужност обавља као вршилац дужности.

Након одласка Копривице, управљање РТВ-ом преузео је његов заменик, Јожеф Клем, који је у том капацитету био све до 5. јула 2022. када га је Управни одбор именовао за вршиоца дужности генералног директора РТВ-а, с тим да му је ве-де мандат почео дан касније.

На истој седници Управног одбора донета је и одлука о расписивању конкурса за именовање генералног директора РТВ-а. Тај конкурс је, међутим, објављен тек 1. фебруара ове године, с роком од 60 дана за пријављивање кандидата.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси