Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данашње ексклузиве таблоида: Нити су њихове нити су ексклузиве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2023.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Данашње ексклузиве таблоида: Нити су њихове нити су ексклузиве

„ЕКСКЛУЗИВНО - Документи немачких стручњака први пут у јавности“, пише на данашњој насловној страни таблоид Курир, најављујући тиме текст о извештају вештака из Визбадена о убиству Зорана Ђинђића. Ко је данас купио овај таблоид да би прочитао овај извештај, узалуд је потрошио 50 динара јер је могао да га прочита и бесплатно - налази се на сајту Пешчаника већ годинама.

Сличан метод обмане читалаца има и Српски телеграф на чијој данашњој насловној страни се најављује сведочење Милорада Улемека Легије о убиству Ћурувије које се „крило годинама“ и које је на сајту најављено претенциозним речима „Откривамо“. „Откривање“ је у овом случају значило обично гуглање, будући да је Легијин исказ о коме је реч пре недељу дана објавио портал Верана Матића, јавнисервис.нет.

Курир на данашњој насловници „мами“ читаоце обећањем да је реч о „ексклузивним документима немачких стручњака“ односно извештају вештака о убиству Зорана Ђинђића, који је „читан током суђења“.

Да је читан током суђења, то је тачно, али не и да се ради о ексклузиви - текст извештаја може се већ годинама уназад наћи на сајту Пешчаника, у делу „Транскрипти са суђења за атентат на Зорана Ђинђића“.

Извештај чије детаље износи Курир у данашњем броју, прочитан је 6. октобра 2006. године, 110. дана суђења које је било отворено за јавност. У њему су вештаци немачког Института за криминалистичку технику из Висбадена изнели да је Ђинђић убијен метком испаљеним са прозора зграде у Улици Адмирала Гепрата, док је други метак погодио његовог телохранитеља Милана Веруовића. Описан је и пут тог метка који се, како претпостављају, распрснуо након ударца о камену ивицу поред врата Парламента и изазвао повреде на Ђинђићевој бутини. Вештаци су навели и да нема назнака да је испаљен и трећи метак.

Курир ово цитира дословно како и стоји у извештају, а уз текст су као доказ приложене фотографије овог документа у оригиналу. Ипак, то што стоји у оригиналном документу само по себи није ексклузива јер је извештај већ прочитан у суду пре 16 година, његови налази су били небројено пута цитирани у медијима током година, а пре свега - део су и пресуде за убиство премијера. Текст тог вештачења, од речи до речи, може се наћи међу поменутим транскриптима од тог дана.

Свесни да се не ради о ексклузивним документима које су управо тим речима најавили на насловној страни, у тексту ствар ублажавају и наводе да су ексклузива заправо фотографије:

„Курир је дошао до налаза немачких вештака који је познат јавности - презентован је јавно током суђења за атентат - али у овој обимној документацији постоје фотографије које досад нису виђене, а које данас ексклузивно објављујемо“.

Реч је о фотографијама које су се налазиле у извештају вештака, а које Курир прилаже уз текст - фотографија пушке из које је пуцано, делови метака, фотографија оштећених врата, поглед с прозора у Адмирала Гепрата…



Већ објављену и притом туђу ексклузиву има и Српски телеграф. На данашњој насловној страни најављују „сведочење које се крило годинама“, а текст се, уз „Откривамо“, нашао током претходне вечери и у онлајн верзији на сајту Република (сајт Српског телеграфа).

„Откриће“ којим Српски телеграф доводи публику у заблуду није никакво „тајно сведочење“ које се „годинама крило“ већ исказ који је итекако познат јавности.

Наиме, реч је о исказу који је 2014. године Тужилаштву за организовани криминал дао Милорад Улемек Легија у вези са убиством новинара Славка Ћурувије. Бивши командант ЈСО је тим исказом четворицу бивших радика ДБ-а означио као организаторе и извршиоце, након чега су они и ухапшени.

Иако се сам документ исказа није досад нашао у јавности, његов садржај је итекако познат зато што је, као један од кључних доказа, део оптужнице за ликвидацију новинара. У оптужници се наводе најбитније тврдње које је Улемек изнео том приликом, а што сада Српски телеграф преноси на насловној страни као годинама чувану тајну.

Осим оптужнице, детаљима тог исказа током година су се бавили и медији, нарочито 2016. године након што је суђење почело и када је Легија доведен у суд да опет исприча то што је тврдио у истрази. Тада су медији нашироко подсећали на његове речи из 2014. године, између осталих и сајт Фондације Славко Ћурувија.

Једино што је у последње време „ново“, јесте што је сајт јавнисервис.нет који уређује Веран Матић, прошле недеље објавио поменути исказ, и то живописно препричан на основу оригиналне Улемекове приче, знатно детаљније него што се досад у јавности могло прочитати. Тај текст можете наћи овде.

Република на једном месту у тексту спомиње Јавнисервис.нет као свој извор, али се ипак из наслова на сајту и тврдњи на насловној страни у штампи нетачно закључује да је реч о тајном, непознатом сведочењу које је овај таблоид сам „открио“ ових дана.

Ово, иначе, није први пут да таблоиди јавно доступне садржаје објављују као ексклузивне, а у томе предњачи Српски телеграф. Раскрикавање је већ писало о случајевима у овом листу - рецимо, крајем прошле године објавили су писма америчког бизнисмена о енергетској кризи наводећи да је реч о тајним документима, иако су заправо доступна на интернету. Писали смо и о томе када су објавили „тајне Ђинђићеве белешке о Косову“ које су такође одавно доступне јавности као део његове заоставштине.

И портал Фејк њуз трагач је до сада забележио неколико сличних случајева у Српском телеграфу. Током 2018. године, овај таблоид је објавио наводно „тајна документа Вашингтона о распаду Југославије“, која су јавна од 1996. године. Исте године је објавио „ексклузиву“ о гробу Драже Михаиловића која постоји у јавном простору целу деценију. Недавно је „ексклузивним“ прогласио и писма која је Слободан Милошевић 1995. године слао Ратку Младићу и Алији Изетбеговићу, иако је реч о писмима која се такође пуних 27 година могу наћи на интернету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси