Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест и у Новом Саду због интервјуа Информера: „Њено силовање није твоја ексклузива“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 10. 2022.

Аутор: Beta, Ksenija Pavkov Извор: Н1

Протест и у Новом Саду због интервјуа Информера: „Њено силовање није твоја ексклузива“

Протест због интервјуа који је лист Информер објавио са осуђеним серијским силоватељем Игором Милошевићем одржан је вечерас и у Новом Саду, а око 200 махом млађих грађана окупило се на централном Тргу слободе.

Они су носили транспаренте са натписима „Ниси сама“, „Чувари породице – где сте, лицемери“, „Није Информер него је народ“, „Њено силовање није твоја ексклузива“, а организатори су поручили да је то „само почетак“.

„Силовање је један од највећих проблема у Србији који се стално занемарује. Људи то не примећују. Овим почињемо једну нову еру којом желимо да подстакнемо то да се о томе више не ћути, да се покаже колики је то проблем и колико је жена, али и мушкараца заправо силовано у Србији“, казала је једна од организорки протеста Лори Вукотић.

Скуп који је почео у 18 сати, протекао је мирно, у тишини. Организаторке су поручиле да објављивање интервјуа у Информеру није никакав изолован случај и да је то пример како се као друштво односимо према силовању, навела је репортерка Н1.

Учесници протеста су за Н1 рекли да сматрају да је објављивањем интервјуа пређена и последња црвена линија.

„Ако причамо о дну, изненадиће ме ако има нешто још дубље од овога“, казала је једна од учесница, док је друга додала да је на протест дошла да се бори за људска права, „не права жена, ово је гажење људских права“.

Организатори су на споменик Светозару Милетићу налепили папир са три захтева: да се уведе обавезна евалуација потенцијално опасних злочинаца пред истек затворске казне, да се интервју, као и сви садржаји у вези са њим повуку са свих платформи и да се Информер јавно извини свим жртвама силовања и грађанима и грађанкама Србије, јавља репортерка Н1 са места догађаја.

Информер је у среду, 28. септембра, на свом порталу објавио видео интервју са вишеструко осуђиваним силоватељем Игором Милошевићем, а сутрадан је тај разговор изашао и у штампаном издању тог медија.

Интервју су осудила новинарска удружења, невладине организације и велики број грађана, након чега су уследили протести испред редакције Информера у Београду.

Активисти траже да Информер повуче тај интервју који се и даље налази на њиховом Јутјуб каналу и броји готово пола милиона прегледа.

Протест у Новом Саду организовала је неформална група „Женска солидарност“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси